ΕΥΑΘ Το νερό στο… ψυγείο μέχρι τις εκλογές

Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Κανένας από τους δύο ενδιαφερόμενους να αγοράσουν την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική πρόταση εξαγοράς πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο, πριν δηλαδή δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν ήταν νόμιμη ή όχι η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ. Το πιθανότερο δε είναι, η διαδικασία του διαγωνισμού να προχωρήσει μετά τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

 Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τον περασμένο Ιούνιο οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν προσφυγή για την ακύρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Πέντε μήνες μετά διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες, ότι το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών, κρίνοντας ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Οι αντιδρώντες στην πώληση της ΕΥΑΘ φοβούνται και οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ελπίζουν, ότι θα βρουν έναν «διάβολο» κρυμμένο στις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Έτσι δεν αποκλείεται, ακόμα και αν η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών για κάποιο τυπικό λόγο, το ΤΑΙΠΕΔ να επανέλθει με κάποιες αλλαγές, που απλώς θα μεταθέσουν χρονικά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Αν όμως, το ΣτΕ εκφράσει αντίθεση επί της ουσίας της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις μετοχές της εταιρείας που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και πώς θα καλυφθεί το ποσό που υπολόγιζε το δημόσιο να εισπράξει από την πώλησή τους. Ακόμα όμως και αν είχε ήδη εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και δεν έβαζε φρένο στη διαδικασία του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να προχωρήσει την προετοιμασία του διαγωνισμού, καθώς υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα, όπως π.χ. οι ελάχιστες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το δίκτυο, η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας από ανεξάρτητους αξιολογητές, η τιμολογιακή πολιτική, η ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει την ορθή εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης και τη σωστή λειτουργία της ΕΥΑΘ κλπ.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΛΕΤΟΥΝ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές, οι κοινοπραξίες Ελλάκτωρ-Suez Environnement και Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών-ΤΕΡΝΑ-Mekorot έχουν λάβει στα χέρια τους και μελετούν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και τα 16 παραρτήματα που το συνοδεύουν. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή η κοινοπραξία των εταιρειών Suez και Άκτωρ ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της ΕΥΑΘ, αφού προηγουμένως είχε επιθεωρήσει επί διήμερο τις εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες θα επιστρέψουν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ να καταρτίσει την οριστική σύμβαση παραχώρησης και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές των δύο επιχειρηματικών σχημάτων που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, υπολογίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τα μέσα Μαρτίου θα έχει καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται, ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Ασημίνα Ξηροτύρη, ανέφερε ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣΤΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επανεξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, μεσολαβούν οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έχει εδώ και μήνες δηλώσει αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αναμένεται να δυναμώσει τη φωνή της στην περίπτωση που επισπευσθούν οι διαδικασίες πώλησης της εταιρείας εν μέσω προεκλογικού αγώνα.
Την Παρασκευή μάλιστα, οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης δήλωσαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση προς τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΥΑΘ και των υποψηφίων επενδυτών της κοινοπραξίας Suez-Άκτωρ.
Στη διάρκεια σύσκεψης για την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους επενδυτές για τις ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ. Γνωστοποίησε μάλιστα, ότι η ΠΕΔ προτίθεται να μπλοκάρει κάθε διαδικασία παραχώρησης της εταιρείας σε ιδιώτες με προσφυγές στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια και εκ νέου στο ΣτΕ, καθώς τμήματα των (υπό παραχώρηση) δικτύων της ΕΥΑΘ είχαν κατασκευαστεί από τους ΟΤΑ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Την προσεχή Τρίτη προγραμματίζεται συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της ΠΕΔ για το νερό, με τη συμμετοχή της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ενώ αναμένεται να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος εκ μέρους του «SOSτε το Νερό».
Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΕΔ επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία της διαδημοτικής εταιρείας ύδρευσης αποχέτευσης, ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσει την ανάληψη διαχείρισης της ΕΥΑΘ.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία Κυριακής» 19/01/2014  http://www.makthes.gr/news/economy/116028/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s