ΛΙΜΑΝΙ Η ευκαιρία και ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης

limani1Εντός του Ιανουαρίου προγραμματίζεται να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η πώληση των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που θα αποτελέσει κρας τεστ και για τον λιμένα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ η σειρά του ΟΛΘ θα έρθει τον Φεβρουάριο

 Της Σοφίας
Χριστοφορίδου

Το κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για το μοντέλο πώλησης του λιμένα Πειραιά και σε δεύτερη φάση του ΟΛΘ. Πάγια θέση του ΤΑΙΠΕΔ τόσο για τον Πειραιά όσο και για τη Θεσσαλονίκη είναι η πώληση πακέτου μετοχών, μοντέλο με το οποίο διαφωνούν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.

ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Για τον ΟΛΠ φαίνεται να προκρίνεται οριστικά πλέον η ιδιωτικοποίηση μέσω της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου, αντί της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων που είχε προτείνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Γ. Ανωμερίτης. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι η θέση του είναι να παραχωρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ με στόχο μεγαλύτερα οφέλη για τον έλληνα φορολογούμενο. Αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έχει σύσκεψη με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ποσοστό παραχώρησης μετοχών του ΟΛΠ και η διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ θα ακολουθήσει στα μέσα της εβδομάδας συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον κοινοτικό επίτροπο ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, για να διευθετηθούν τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την Cosco.

ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζε να φέρει στη Βουλή το σχέδιο σύμβασης για την πώληση του ΟΛΘ τον Φεβρουάριο. Το κεφάλαιο Θεσσαλονίκη θα ανοίξει αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον λιμένα του Πειραιά. Όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η υπόθεση ΟΛΠ δεν θα περάσει αβρόχοις ποσί από το κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Αν οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και φτάσουμε μέχρι την άνοιξη, οι πιθανότητες η κυβέρνηση να ανοίξει ένα ακόμη δύσκολο θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι μάλλον μικρές. Ωστόσο από την παραχώρηση των δύο λιμανιών έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 450 εκατ. ευρώ, και αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να καλυφθεί το κενό, καθώς το σύνολο της διαδικασίας (πρόσκληση ενδιαφέροντος, προεπιλογή συμμετεχόντων, πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας) θα διαρκέσει έξι με εννέα μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του ΟΛΘ έχει εκφράσει τεχνοκρατικά την αντίθεσή της στο μοντέλο πώλησης μετοχών. Επιπλέον το σύνολο των οικονομικών φορέων της πόλης και ο δήμος Θεσσαλονίκης τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας παραχώρησης σε ιδιώτες μόνο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο λιμάνι. Μάλιστα η καθυστέρηση στην αξιοποίηση της έκτης προβλήτας δημιουργεί προβληματισμό. «Υπάρχουν διάφορα μοντέλα ιδιωτικοποίησης λιμανιών. Οι δύο εταιρείες, ΟΛΠ και ΟΛΘ, είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, άρα ο τρόπος να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω είναι να πωληθούν μετοχές. Αν προχωρούσαμε σε παραχώρηση δραστηριοτήτων δεν θα μιλούσαμε ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση, αλλά ο ΟΛΘ θα λειτουργούσε ως κύριος παραχωρησιούχος, ενώ η ιδέα είναι αυτό να είναι η δουλειά ενός ιδιώτη», είχε αναφέρει στη «ΜτΚ» (15/1/2013) ανώτατο στέλεχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτή η θέση, καθώς εκτός από την αντίθεση των φορέων της πόλης αναμένεται να υπάρξει αντίδραση και εντός του κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει και δημόσια τις αντιρρήσεις του στο σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Όπως παρατηρούν παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς, ενώ αυτή τη φορά υπάρχει ένα μέτωπο της πόλης που λέει «ναι στην παραχώρηση, όχι στο ξεπούλημα», υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι φωνές που λένε «όχι σε όλα», με αποτέλεσμα το λιμάνι να χάσει για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις επενδύσεις και να παραμείνει ανταγωνιστικό.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» Ημερομηνία: 19/01/2014

http://www.makthes.gr/news/economy/116027/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s