ΕΒΕΘ Πτωχεύσεις εντός τριμήνου «βλέπουν» 7 στους 10 επιχειρηματίες

Αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις έρχονται στο επόμενο τρίμηνο: αυτό, τουλάχιστον, προβλέπουν επτά στους δέκα επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με το 38% των επιχειρήσεων να θεωρεί πως το 2014 θα είναι μια χρονιά χειρότερη σε σχέση με το 2013… Η πτώση τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας είναι το μόνιμο εύρημα που καταγράφουν οι έρευνες: αυτήν τη φορά, ωστόσο, οι επιχειρηματίες προτάσσουν ως μείζον πρόβλημα την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Από την έρευνα προκύπτει, ακόμη, ότι το έλλειμμα ρευστότητας και η πιστωτική ασφυξία, σε συνδυασμό με την αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών επιβαρύνσεων, οδήγησαν το 38% των επιχειρήσεων στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα δημόσια ταμεία.Mόνο το 23% των ερωτηθέντων μπήκε στον κόπο να ζητήσει δάνειο -και, εξ αυτών των αιτημάτων, το 55% έφαγε πόρτα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

H έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα από 16.12.2013 έως 10.01.2014, σε δείγμα 201 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ. Οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για έναν στους πέντε επιχειρηματίες (22%), απασχολεί ωστόσο το 70% του συνόλου. Για έναν στους τρεις (32%) το κυριότερο πρόβλημα είναι η μείωση του τζίρου (65% του συνόλου) και για έναν στους τέσσερις (24%) η ρευστότητα (65% του συνόλου). Οι μισοί εκ των ερωτηθέντων οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ.: το ποσοστό είναι χαμηλότερο, προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα Ταμεία. Την ίδια στιγμή, το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος -ποσά τα οποία ακόμη περιμένουν από το Δημόσιο…
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ΕΒΕΘ:
– το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο τζίρος μειώθηκε (έναντι 73% το 2012), ενώ το 42% προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν περαιτέρω στο επόμενο τρίμηνο,
– το 26% προχώρησε σε μείωση προσωπικού (έναντι 33% το 2012), ενώ το 25% θα απολύσει εργαζομένους μέσα στο επόμενο τρίμηνο,
– το 31% (έναντι 29% την προηγούμενη χρονιά) δήλωσε πως η χρονιά ήταν χειρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές και
– το 72% εκτιμά πως στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται, αλλά και σε συναφείς κλάδους (πελάτες και προμηθευτές).

«ΠΟΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το 58% (έναντι 54% το 2012) δηλώνει «όχι/ μάλλον όχι», όταν καλείται να απαντήσει στο εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο, ενώ για το 26% (έναντι 27% το 2012) οι σχέσεις τής επιχείρησής τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν. Οι απαντήσεις αυτές είναι αναμενόμενες, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο το 23% των ερωτηθέντων μπήκε στον κόπο να ζητήσει δάνειο -και, εξ αυτών των αιτημάτων, το 55% απορρίφθηκε.
Οι απαντήσεις των επιχειρηματιών προμηνύουν επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας το 2014: ένας στους δύο (48%) εκτιμά ότι η ρευστότητά του θα επιδεινωθεί στο επόμενο τρίμηνο, το 37% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι οι δανειακές ανάγκες θα αυξηθούν, ενώ το 42% φοβάται πως η ικανοποίηση των δανειακών απαιτήσεων θα γίνει με δυσμενέστερους όρους… Σημειωτέον ότι το 87% των αιτήσεων αφορούν κεφάλαιο κίνησης, με τις κεφαλαιακές ανάγκες για μία στις δύο επιχειρήσεις να μην ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Επτά στις δέκα αιτήσεις χρηματοδότησης για επενδύσεις (69%) απορρίφθηκαν, ενώ την ίδια τύχη είχε το 77% των αιτημάτων για εγγυητικές επιστολές.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Το 38% των επιχειρήσεων (έναντι 57% στην προηγούμενη έρευνα) θεωρεί πως το 2014 θα είναι μια χρονιά χειρότερη σε σχέση με το 2013, το 42% (έναντι 62%) αναμένει μείωση πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο, το 25% εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% πιστεύει πως η ρευστότητά του θα μειωθεί, επίσης μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να «βαθμολογήσουν» την αναπτυξιακή πολιτική τής κυβέρνησης: απαντώντας, το 60% (έναντι 54% το 2012) την κρίνει αρνητικά, το 24% μάλλον αρνητικά και μόνο ένα 4% θετικά και μάλλον θετικά.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εικόνα συνεχίζει να είναι μαύρη, διακρίνεται ωστόσο μια τάση επιβράδυνσης στη μείωση του κύκλου εργασιών και των θέσεων εργασίας…».

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/economy/116234/

ολόκληρη η έρευνα στο http://www.ebeth.gr/pages/details/ereuna-tou-ebeth,20861

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s