Θεσσαλονίκη: Παίρνει καλό βαθμό, αλλά από λίγους τουρίστες…

Εννέα στους δέκα τουρίστες θα σύστηναν και σε άλλους να την επισκεφθούν: είναι η πόλη με τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεύτερες μεγαλύτερες (σε εθνικό επίπεδο) πόλεις, που ξεχωρίζει για την «προσωπικότητα» και την «κουλτούρα» της, καθώς για την καλή σχέση ποιότητας και τιμής στις υπηρεσίες της…  Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Κι όμως: παρά τα καλά που αναγνωρίζουν στη Θεσσαλονίκη οι επισκέπτες της, δεν είναι τόσοι, ώστε να γεμίζουν ταα ξενοδοχεία της πόλης: δεν είναι τυχαίο ότι στο δεκάμηνο του 2013 οι πληρότητες κινήθηκαν στο -4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τού 2012, παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε κατά 5%.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), με θέμα τον βαθμό ικανοποίησης των πελατών των ξενοδοχείων. Με δεδομένο ότι οκτώ στους δέκα επισκέπτες της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν social media (το 27% επέλεξε τον προορισμό του μέσω ίντερνετ, ενώ το 44% έψαξε σε sites όπως το TripAdvisor και, τελικώς, έκανε κράτηση μέσω ίντερνετ), είναι προφανές ότι οι επαγγελματίες τού τουρισμού θα πρέπει να εστιάσουν στο διαδικτυακό μάρκετινγκ. Όμως, μόλις τον Οκτώβριο του 2013 η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης έκανε μια πρώτη επαφή με την TripAdvisor για να «τρέξει» μια καμπάνια μάρκετινγκ: «Αυτή δεν είναι, όμως, δουλειά της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής (ΟΤΘ)» όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, κ. Τέλης Θωμόπουλος. «Πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πόρταλ -κατ’ εξοχήν τουριστικό- για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμού και, με το κατάλληλο διαδικτυακό μάρκετινγκ, να ‘οδηγούνται’ εκεί οι χρήστες του ίντερνετ».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.150 ατόμων, που διέμειναν σε 42 ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (κατηγορίας 1-5 αστέρων) στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2013.

Η δύναμη του ίντερνετ…

Το 27% όσων επισκέφθηκαν την πόλη επηρεάστηκαν από κάτι που διάβασαν στο ίντερνετ -ποσοστό διπλάσιο από εκείνο αυτών που επηρεάστηκαν από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο (13%) και τετραπλάσιο από το αντίστοιχο που αφορά όσους πείστηκαν από μια διαφήμιση ή ένα δημοσίευμα στον Τύπο (7%).
Για την προετοιμασία της μετάβασης, το 44% όσων προγραμμάτισαν ταξίδι αναψυχής και το 31% όσων έπρεπε να έρθουν στην πόλη για δουλειά συμβουλεύτηκε το TripAdvisor ή άλλα παρόμοια sites. Στη δεύτερη θέση ήταν η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου (37% και 34%, αντίστοιχα), στην τρίτη θέση τα κοινωνικά δίκτυα (22% και 16%), ενώ ελάχιστοι έφτασαν μέχρι το site του ΕΟΤ (6% και 3%) ή του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (5%)…
Η πλειοψηφία έκανε κράτηση δωματίου online (το 40% εκείνων για δουλειά και το 50% όσων ήρθαν για αναψυχή), το 70%, δε, εξ αυτών όχι μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου, αλλά από διαδικτυακές πλατφόρμες (π.χ., το http://www.hotels.com ή το http://www.booking.com).

… και των συστάσεων

Τέλος, το 47% των επισκεπτών επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη μετά από πρόταση συγγενών και φίλων, ενώ το 93% όσων έκαναν ταξίδι αναψυχής και το 91% όσων ήρθαν στην πόλη για επαγγελματικό ταξίδι θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη σε συγγενείς και φίλους τους.

 

Πάνω από τη βάση


Ό
πως προκύπτει, οι επισκέπτες έλκονται κυρίως από τον Λευκό Πύργο, την παραλία και τα Κάστρα, ενώ, αν έχουν χρόνο, επιλέγουν για ημερήσια εκδρομή κατ’ αρχήν τη Χαλκιδική (σ.σ.: η έρευνα πραγματοποιήθηκε τη θερινή περίοδο) και ακολούθως τη Βεργίνα και τα Μετέωρα, με τον Όλυμπο στην τέταρτη θέση.
Η «βαθμολογία» που βάζουν στην πόλη (με άριστα το δέκα) είναι οκτώ, με τις καλύτερες «επιδόσεις» να καταγράφονται στις κατηγορίες «κουλτούρα», «συμπεριφορά κατοίκων» και «διασκέδαση/ αναψυχή». Πάντως, ακόμη και στις «προβληματικές» κατηγορίες (καθαριότητα, ηχορύπανση, πληροφόρηση και σήματα), η βαθμολογία είναι πάνω από τη βάση (από 6,5 μέχρι 7).Ελληνες

Vs. ξένοι: Τι ξοδεύουν πού


Το 40% των ξένων επισκεπτών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΞΘ ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Το 53% έκανε κράτηση online, η απόφαση για το ταξίδι ελήφθη τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα (με κύριο κριτήριο την προσωπικότητα της πόλης και τους αρχαιολογικούς χώρους για το 54%), ενώ ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ήταν 4,3 νύχτες. Αντίστοιχα, το 40% των ελλήνων επισκεπτών έχει επισκεφθεί την πόλη περισσότερες από τέσσερις φορές, μόνο το 30% έκανε κράτηση online, η απόφαση για το ταξίδι ελήφθη 3-5 μέρες πριν (με κύριο κριτήριο την προσωπικότητα της πόλης για το 63% και την αγορά της για το 46%), ενώ ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ήταν 2,8 νύχτες.
Όπως προκύπτει, οι έλληνες ξοδεύουν 68,34 ευρώ κατά μέσον όρο (εκ των οποίων 21,75 για αγορές και 16,89 ευρώ για καφέ και εστίαση) και οι ξένοι 68,76 ευρώ την μέρα (23,26 ευρώ για αγορές και 19,16 ευρώ για εστιατόρια και καφέ).

Ποιες είναι οι «φυλές» των επισκεπτών της πόλης


Τα αποτελέσματα της έρευνας εξειδικεύτηκαν ανάλογα με το εάν ο σκοπός του ταξιδιού ήταν η αναψυχή, κάποια δουλειά ή ένα συνέδριο. Συγκεκριμένα:
– Ταξιδιώτες αναψυχής: όσοι ταξιδεύουν για αναψυχή έρχονται με παρέα (σύντροφο 40%, φίλους 27%) και, στην πλειοψηφία τους (35%), επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Είναι 30-50 ετών (41%) και η μέση διάρκεια διαμονής είναι 3,9 νύχτες. Οι τουρίστες αναψυχής επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για την προσωπικότητα της πόλης (49%), το αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει (36%), τη γαστρονομία (30%) και την αγορά της (24%). Η τιμή του τουριστικού πακέτου δεν φάνηκε από την έρευνα να παίζει κάποιο ρόλο… Το 87% των ταξιδιωτών βρήκε την πρόσβαση στην πόλη (αλλά και από και προς το ξενοδοχείο) βολική. Η μέση δαπάνη ανά άτομο και ανά ημέρα (εκτός του ξενοδοχείου) ήταν 70,58 ευρώ, εκ των οποίων τα 22,6 ευρώ για αγορές, τα 19,44 ευρώ για εστιατόρια και καφέ και τα 13,42 ευρώ για εισιτήρια στα αξιοθέατα και για διασκέδαση. Κατά τη γνώμη τους, η σχέση ποιότητας-τιμής είναι καλύτερη στα ξενοδοχεία (8,9 με άριστα το 10) και στα εστιατόρια και καφέ μπαρ (7,9) και χειρότερη στα ταξί (7,1).
– Επισκέπτες για δουλειά: όσοι έρχονται για δουλειά είναι κυρίως μόνοι (52%) και ένας στους τρεις (32%) είχε ξαναέρθει στην πόλη. Είναι ηλικίας 30-50 ετών (49%) και η μέση διάρκεια διαμονής τους ήταν 3,5 νύχτες. Το 80% των ταξιδιωτών βρήκε βολική την πρόσβαση στην πόλη και το 84% στο ξενοδοχείο. Η μέση δαπάνη ανά άτομο και ανά ημέρα (εκτός του ξενοδοχείου) ήταν 62,18 ευρώ, εκ των οποίων τα 23,67 ευρώ για αγορές, τα 16,04 ευρώ για εστιατόρια και καφέ και τα 9,20 ευρώ για εισιτήρια στα αξιοθέατα και για διασκέδαση. Εκτιμούν, δε, ότι η σχέση ποιότητας-τιμής είναι καλύτερη στα ξενοδοχεία (8 με άριστα το 10), στα εστιατόρια (7,8) και στα καφέ μπαρ (7,7) και χειρότερη στα ταξί (7,5).

Δημσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 23/01/2014 http://www.makthes.gr/news/economy/116235/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s