Από 2.000-4.000 νέες θέσεις εργασίας υπόσχεται η Suez, αν αποκτήσει την ΕΥΑΘ
«Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά για συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με έναν ιδιώτη, που θα λειτουργήσει ως διαχειριστής του νερού, προσφέροντας κορυφαία τεχνογνωσία και 2.000-4.000 θέσεις εργασίας»: Aυτό υποστήριξε από τη Θεσσαλονίκη η κυρία Νταϊάν Ντ’ Αρράς, εκτελεστική αντιπρόεδρος τής Suez, της εταιρείας που ενδιαφέρεται να αγοράσει το 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Πολλές φορές παραλλήλισε τη Suez με τον ενοικιαστή που νοικιάζει ένα σπίτι και ρίχνει λεφτά για να το φτιάξει, αλλά ο εκμισθωτής παραμένει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της κοινωνίας στην πώληση, αλλά και το ενδεχόμενο μιας καθολικά αρνητικής στάσης σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, η κυρία Ντ’ Αρράς σχολίασε ότι «τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας συμμετοχής και αποφάσεων» και ότι «η εταιρεία σέβεται και ακολουθεί ό,τι λέει ο νόμος»: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπάρχει νομιμότητα. Θα σεβαστούμε τον νόμο και νομίζουμε ότι και ο εταίρος μας -Δημόσιο ή ιδιώτης- θα σεβαστεί τον νόμο. Είναι σημαντικό για εμάς να μείνουμε στο νομικό κομμάτι (σ.σ.: την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας-ΣτΕ για την ακύρωση ή μη της μεταφοράς των μετοχών της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου-ΤΑΙΠΕΔ). Φυσικά, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας είναι σημαντικός παράγοντας -το κράτος επίσης… Είναι μια νομική διαδικασία -πολύπλοκη, αλλά νομική- και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μείνουμε στη νομιμότητα. Αν υπάρχει νομικός λόγος αλλαγής, θα τον σεβαστούμε. Το χειρότερο είναι να είσαι σε μια χώρα που δεν σέβεται τους νόμους».
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ο σχεδιασμός τής εταιρείας είναι να καταθέσει την πρόταση εξαγοράς μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί μέχρι τότε η απόφαση του ΣτΕ -την οποία όμως, όπως τόνισε η κυρίας Ντ’ Αρράς, η εταιρεία θα σεβαστεί: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ανώτατο δικαστήριο έχει φόρτο εργασίας. Η χώρα έχει νόμους και κανονισμούς, πρέπει να ακολουθούμε τις διαδικασίες και, φυσικά, την απόφαση. Δεν έχουμε ενδείξεις για την κατεύθυνση της απόφασης, επειδή είναι απόρρητη. Λένε ότι υπάρχουν πληροφορίες… Εγώ υπέγραψα συμφωνία εμπιστευτικότητας (σ.σ.: με το ΤΑΙΠΕΔ): φαντάζομαι ότι και το ανώτατο δικαστήριο έχει την ίδια φιλοσοφία (σ.σ.: ως προς τη μη γνωστοποίηση του περιεχομένου της απόφασης)…».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μοντέλο ΣΔΙΤ, όχι ιδιωτικοποίηση
«Δεν πρόκειται να εξάγουμε το νερό -δεν πουλάμε νερό, είμαστε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών…» υποστήριξε η κυρία Ντ’ Αρράς. Προς επίρρωση, δε, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει περισσότερες από 2.000 συμβάσεις με διαφορετικούς δήμους σε όλο τον κόσμο, το βασικό μοντέλο συμβάσεων που υιοθετεί η Suez στο 99% των περιπτώσεων, ωστόσο, αφορά τη σύμπραξη του ιδιώτη με το Δημόσιο και όχι την ιδιωτικοποίηση.
Το «μοντέλο ΣΔΙΤ» (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θέλει να υιοθετήσει και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, όπου: (α) τη διαμόρφωση πολιτικής και τη ρύθμιση της τιμής έχει το Δημόσιο, (β) την ιδιοκτησία των υποδομών έχει η ΕΥΑΘ Παγίων, που επίσης είναι Δημόσιο, (γ) σήμερα, το 74% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ ανήκει στο Δημόσιο και το 26% σε ιδιώτες, ενώ, αν προχωρήσει η πώληση του 51% (σε έναν από τους δύο υποψήφιους αγοραστές), το Δημόσιο θα διατηρήσει το 23% των μετοχών της εταιρείας.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
«Μένει να γίνουν πολλά στα δίκτυα»
Αυτήν την περίοδο, η Suez επεξεργάζεται το σχέδιο της σύμβασης και αποτιμά την αξία τής ΕΥΑΘ, ώστε την άνοιξη να καταθέσει δεσμευτική προσφορά: «Λαμβάνουμε υπ’ όψιν αφενός ότι πρόκειται για εταιρεία που έχει κάνει επενδύσεις στο παρελθόν, αφετέρου ότι μένει να γίνουν πολλά στα δίκτυα και η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να επενδύει…» σημείωσε η κυρία Ντ’ Αρράς. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για την ΕΥΑΘ ΑΕ θα είναι την προσεχή πενταετία μιας τάξης μεγέθους ανάλογης με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (σχολιάζοντας ότι η σημερινή αξία της μετοχής είναι υπερτιμημένη…). Απέφυγε, πάντως, να μιλήσει με αριθμούς, επικαλούμενη τη συμφωνία εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος τής Suez υποστήριξε ότι με επενδύσεις της τάξης των 25-50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και για διάστημα πέντε ετών θα δημιουργηθούν συνολικά από 2.000 έως 4.000 θέσεις εργασίας, χάρη στις επενδύσεις για κατασκευή, αλλά και για αναβάθμιση υποδομών: «Όταν είμαστε στη Βαρκελώνη, είμαστε ισπανική εταιρεία. Όταν είμαστε στη Χιλή, είμαστε χιλιανή εταιρεία. Στη Θεσσαλονίκη θα είμαστε ελληνική εταιρεία…», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι προμήθειες θα γίνουν μέσω ελληνικών εταιρειών.
«SOSτε το νερό»: Συγκέντρωση έξω από τον χώρο όπου δόθηκε η συνέντευξη
Εξω από το ξενοδοχείο όπου δόθηκε χθες η συνέντευξη της κυρίας Ντ’ Αρράς συγκεντρώθηκαν περί τα δέκα άτομα, μέλη της κίνησης πολιτών «SOSτε το νερό» και του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρενέβησαν, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι υπό κατοχή», ότι «το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποτύχει και καταρρέει» και ότι «ο ιδιώτης έχει μόνο σκοπό του το κέρδος», προσθέτοντας: «Δεν θα σας αφήσουμε να πάρετε το νερό, επειδή είναι διακύβευμα ζωής».
Απαντώντας, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez τούς πρότεινε να συναντηθούν άλλη στιγμή, για να κάνουν διάλογο: ωστόσο, η κίνηση «SOSτε το νερό» δήλωσε αντίθετη σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ ο εκπρόσωπος του σωματείου της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι θα θέσει την πρόταση υπ’ όψιν του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) του σωματείου.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ
Η κυρία Ντ’ Αρράς ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε, μιλώντας στη «ΜτΚ» (φύλλο 15.12.2013), υψηλόβαθμο στέλεχος τού Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με το οποίο ο αγοραστής έχει περιθώρια μείωσης της τιμής του νερού, παρά το γεγονός ότι θα επενδύσει χρήματα και για την αγορά της εταιρείας και για υποδομές.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez απέφυγε να υιοθετήσει αυτήν την άποψη, σημειώνοντας ότι «η τιμή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την κοινωνία» και ότι «είναι καλό που πλέον υπάρχει η ρυθμιστική αρχή από πλευράς ελληνικού Δημοσίου». Τόνισε ακόμη ότι και από πλευράς Suez «πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά» για τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου, κάτι που μπορεί να γίνει είτε πολύ γρήγορα είτε σταδιακά, για να υπάρχει έλεγχος στην τιμή του νερού.
Πάντως, τάχθηκε υπέρ του να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της τιμής του νερού.
«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Η κυρία Ντ’ Αρράς επέμεινε πολύ στη διάθεση της εταιρείας να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «παντού είμαστε εταίροι με τις τοπικές κοινωνίες, επειδή ο κοινωνικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός». Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Suez θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρχει εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης στο διοικητικό συμβούλιο ή να δημιουργηθεί συμβουλευτική επιτροπή (σ.σ.: advisory board), για να εκφράζεται η άποψη της κοινωνίας. Πρότεινε, επίσης, να υπάρξει συνεργασία με το ΑΠΘ, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά τα δίκτυα ύδρευσης, επιμένοντας ότι το μείζον για τη Θεσσαλονίκη είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Θερμαϊκού κόλπου -πεδίο στο οποίο έχει τεράστια εμπειρία η Suez: κατά την κυρία Ντ’ Αρράς, η περιβαλλοντική αναβάθμιση του κόλπου θα έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής, στην αξία των ακινήτων, αλλά και στους κλάδους του τουρισμού και της μυδοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δεσμεύτηκε να φέρει τον Θερμαϊκό «σε καλό επίπεδο», όπως έκανε και στη Βαρκελώνη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους εργαζομένους, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να φοβούνται -αντιθέτως, έχουν να ωφεληθούν, δουλεύοντας σε μια πολυεθνική με μεγάλη τεχνογνωσία».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» 24/01/2014 http://www.makthes.gr/news/economy/116284/