ΕΒΖ «Πωλείται» επί 23 μήνες, θα μείνει από πρώτη ύλη

Επί είκοσι τρεις μήνες βρίσκεται σε διαδικασία… πώλησης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η μεγαλύτερη βιομηχανία του αγροδιατροφικού τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τι μέλλει γενέσθαι. Επιπλέον, η βιομηχανία κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς πρώτη ύλη και, πρακτικά, να πέσει σε αδράνεια!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
 
Προ ημερών, η ΕΒΖ ανακοίνωσε την τιμολογιακή πολιτική της για το 2014, προσφέροντας στους τευτλοπαραγωγούς τιμές μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Το γεγονός αυτό ήταν το «σπίρτο» που άναψε τη φωτιά και έκανε τους αγρότες να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους σε άπταιστα… «Γαλλικά». Σε κάθε περίπτωση, μετά το επεισόδιο η διοίκηση της εταιρείας απέστειλε νέο έγγραφο, με το οποίο αναστέλλει προσωρινά την ανακοίνωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της…

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΤΩΣΗ
«Είναι μαθηματικά βέβαιον ότι, με αυτές τις τιμές προϊόντος, η παραγωγή τεύτλων στη χώρα μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση» εκτιμά από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), το οποίο υπολογίζει ότι, με βάση τον τιμοκατάλογο που ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η μείωση τιμών κυμαίνεται (σύμφωνα πάντα με το ΓΕΩΤΕΕ) από 3-4,7 ευρώ ανά τόνο, ενώ το καθαρό εισόδημα των παραγωγών μειώνεται από 30-35 ευρώ ανά στρέμμα. «Η τιμολογιακή πολιτική για τα ζαχαρότευτλα πρέπει να συνδυάζει από τη μια πλευρά ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και από την άλλη ανταγωνιστικές τιμές για τη βιομηχανία. Δίνοντας βαρύτητα μόνο στο ένα, το μόνο που κάνει η ΕΒΖ είναι, στην ουσία, να πριονίζει το ‘κλαδί’ πάνω στο οποίο κάθεται. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η μείωση της τιμής φτάνει το 30% ανά στρέμμα: οι αγρότες δεν θα σπείρουν κι αυτό θα είναι καταστροφικό για την ΕΒΖ…» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας, κ. Βαγγέλης Μπιμπισίδης, που ανησυχεί για το αύριο της εταιρείας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε κλειστά τα εργοστάσια, όπου δουλεύουν 275 άτομα και εκατοντάδες εποχικοί» προσθέτει.
Στα… προσεχώς, για την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση επιτροπής τευτλοπαραγωγών και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, κ. Χριστόδουλου Βαρκάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, κ. Νίκο Μαράντο, παρουσία των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη. Βασικό αίτημα των τευτλοπαραγωγών θα είναι να ισχύσει και φέτος το τιμολόγιο του 2013.

ΧΡ. ΓΕΡΟΥΚΗΣ «Λάθη έκαναν όλοι, αλλά…»
«Λάθη έκαναν όλες οι διοικήσεις, το έγκλημα ωστόσο συνετελέσθη δύο φορές…» σχολιάζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο κ. Χρυσόστομος Γερούκης, τέως πρόεδρος της ΕΒΖ.
«Το πρώτο έγκλημα έγινε το 2005, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης…» αναφέρει. Την εποχή εκείνη, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να κλείσει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο της ΕΒΖ, στη Λάρισα (οδηγώντας τη μέχρι τότε κερδοφόρα εταιρεία σε τεράστιες ζημιές), ενώ αποδέχθηκε και την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς «μέγιστης ποσόστωσης» στην παραγωγή ζάχαρης, σύμφωνα με τον Κανονισμό 320/2006.
«Το δεύτερο έγκλημα» κατά τον κ. Γερούκη, «συνετελέσθη τον Ιούλιο του 2013, με υπαιτιότητα του μετόχου-εκκαθαριστή που, παρότι δέχθηκε μια πολύ καλή προσφορά από έναν αξιόπιστο οίκο, κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο… Τα αποτελέσματα φάνηκαν τον Δεκέμβριο. Σήμερα, ουδείς μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας…».

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Ουδέν σχόλιον» από τον ειδικό εκκαθαριστή
Eδώ και 23 μήνες «τρέχει» ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΒΖ -εκκρεμότητα που δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα στους τευτλοπαραγωγούς…
Ο πρώτος διαγωνισμός, το καλοκαίρι του 2012, δεν κατέληξε πουθενά. Τη δεύτερη φορά, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν η ελληνική βιομηχανία «Επίλεκτος» και οι ξένοι όμιλοι Crystal Union (Γαλλία), Polski Cukier (Πολωνία), Litex Commerce (Βουλγαρία) και Sunoko (Σερβία). Τον Ιούλιο του 2013, η γαλλική και η πολωνική εταιρεία κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές. Όμως, το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει ο προτιμητέος αγοραστής (Cristal Union) δεν κρίθηκε ικανοποιητικό από τον ειδικό εκκαθαριστή τής ATEbank.
Ο τρίτος γύρος του διαγωνισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, λόγω όμως του «έντονου ενδιαφέροντος από οκτώ υποψήφιους επενδυτές», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πήρε παράταση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2013. Τελικά, από τους οκτώ απέμειναν οι εξής δύο -το York Capital Private Equity Fund και η Sunoko (του σέρβου επιχειρηματία κ. Μ. Κόστιτς)- με την ΕΒΖ να καλεί τις δύο εταιρείες να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, οι προσφορές που δόθηκαν κυμαίνονται στο 1/3 του ποσού που είχε προσφερθεί το καλοκαίρι -κι όσο καθυστερεί η διαδικασία του διαγωνισμού τόσο εκτιμάται ότι θα μειώνεται η προσφερόμενη τιμή και οι πιθανότητες πώλησης της εταιρείας… Ο στόχος που είχε τεθεί (να αναδειχθεί πλειοδότρια εταιρεία μέσα στον τρέχοντα μήνα) δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά και το «φάντασμα» της εκκαθάρισης της ΕΒΖ αρχίζει να πλανάται στον αέρα.
Σε επικοινωνία που είχε η «ΜτΚ» με τον ειδικό εκκαθαριστή της ATEbank, κ. Νίκο Μαράντο, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, παραπέμποντας σε μελλοντικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 26/1/2014 http://www.makthes.gr/news/economy/116400/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s