ΕΛΒΟ Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Την πιο κρίσιμη στιγμή στα 42 χρόνια λειτουργίας της αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), καθώς τη Δευτέρα εκδικάζεται η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Αν συμβεί αυτό, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και χρονικά προκαθορισμένο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως όριο την 31η Δεκεμβρίου 2014 -μέχρι τότε, η εταιρεία θα πρέπει να κλείσει, σε αντίθεση περίπτωση θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την περίοδο από το 1988 και έπειτα σχετικά με το εάν δόθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και θα επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο.
Η σχετική έκθεση για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις: (α) πτώχευση, (β) ειδική εκκαθάριση με συνέχιση λειτουργίας μέχρι να εκτελεστούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες και (γ) ειδική εκκαθάριση, με συνέχιση λειτουργίας μέχρι να εκτελεστούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες και ενδεχόμενη λήψη νέων.
Όμως, ούτε οι ανεκτέλεστες παραγγελίες μπορούν να προχωρήσουν ούτε νέες συμφωνίες μπορούν να γίνουν, καθώς εδώ και έξι μήνες η εταιρεία είναι ακέφαλη, χωρίς πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο (δ.σ.), ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις: «Χωρίς να έχει οριστεί διοίκηση, χωρίς να ξεκαθαρίζουν με ποιους εργαζόμενους και με ποια οργανωτική δομή, δεν ξέρω πώς μια εταιρεία σε εκκαθάριση μπορεί να υπογράψει συμβόλαια, να πάρει και να εκτελέσει παραγγελίες… Ουσιαστικά, κλείνουν την ΕΛΒΟ με άλλο τρόπο, αναίμακτα. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό!» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ, κ. Θεόδωρος Αλιόγκας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ…
Το παράδοξο με την περίπτωση της ΕΛΒΟ είναι ότι, όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, ξένες κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να της αναθέσουν συμβάσεις. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου 2013 επίσημη αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ και ζήτησε προσφορά για παραλλαγές Hummer και διαφόρους άλλους τύπους οχημάτων. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι μπορούν να προκύψουν συμβάσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ για την ΕΛΒΟ, σε ορίζοντα τετραετίας.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία διεκδικεί από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW τη συναρμολόγηση 270 τεθωρακισμένων αρμάτων LEO2 της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Άμυνας της Μποτσουάνας, για την αναβάθμιση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου SK105.
Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις του για την περαιτέρω λειτουργία της ΕΛΒΟ είχε ως αποτέλεσμα να καταγγελθεί από πλευράς υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμβαση που είχε με την εταιρεία (για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών), με το ύψος του ανεκτέλεστου έργου να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31.12.2013, φέρνοντας έτσι την ΕΛΒΟ σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
«Αυτήν τη στιγμή, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα 7,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκύπτει μια ρευστότητα που θα μπορούσε να διατεθεί για επενδύσεις, ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα χρέη της ΕΛΒΟ είναι 54 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ είναι άμεσα απαιτητά.

…ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Τι συμβαίνει, λοιπόν, και μια εταιρεία με παραγγελίες και προοπτικές ανάπτυξης οδεύει προς το λουκέτο;
Η ερμηνεία που δίνουν οι συνδικαλιστές είναι ότι «κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν την ΕΛΒΟ έξω από την αγορά», επειδή «υπάρχουν ξένα συμφέροντα, που θέλουν να καρπωθούν το μέλλον των οχημάτων του ελληνικού στρατού, εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης, αλλά και επισκευής». Μάλιστα, υποστήριξαν ότι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη, όπου αναπτύσσεται αμυντική βιομηχανία, είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία…
Κατά τη γνώμη τους, υπάρχει και το συμφέρον του πολιτικού συστήματος να κλείσει ο «Φάκελος ΕΛΒΟ» και να σβήσουν τα «ίχνη» της περιόδου κατά την οποία κύριος μέτοχος ήταν ο Όμιλος Μυτιληναίου. Μάλιστα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ισχυρίστηκαν ότι «ο Όμιλος άφησε πίσω του συντρίμμια» που υπολογίζονται σε πάνω από 110 εκατ. ευρώ και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο και να ζητήσει ευθύνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Στην αυριανή διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης, το σωματείο εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να κάνουν κύρια παρέμβαση κατά της ειδικής εκκαθάρισης.
Αν η προσπάθειά τους πέσει στο κενό και τελικώς αποφασιστεί ειδική εκκαθάριση της εταιρείας, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να υποβάλλει μηνύσεις κατά του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα (εποπτεύοντα υπουργού της ΕΛΒΟ), για υπονόμευση της επιχείρησης, που με αίτημα του ελληνικού Δημοσίου οδηγείται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με το άρθρο 14Α του νόμου 3429/2005.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 26/1/2014

http://www.makthes.gr/news/economy/116402/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s