ΦΟΥΧΤΕΛ «Περνάμε στη δράση»

Η ελληνογερμανική συνεργασία περνά στη φάση των συγκεκριμένων δράσεων και αποτελεσμάτων τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης, κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ.

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Το τελευταίο διάστημα εκφράστηκε μια κριτική (μεταξύ άλλων και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη) ότι η ελληνογερμανική συνέλευση δεν έχει να επιδείξει κάποιο απτό αποτέλεσμα. «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτά που ακούστηκαν και γράφτηκαν  πριν από λίγες μέρες στον Τύπο, γιατί θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλωστε, και ο κ. Μπουτάρης ανακάλεσε όλα αυτά τα σχόλια» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Φούχτελ στη συζήτηση που είχαμε, στο περιθώριο συνάντησης εργασίας για την αδελφοποίηση των πόλεων Κομοτηνής και Ερλάγκεν.
Ο κ. Φούχτελ τονίζει ότι τα γραφεία δημάρχων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «είναι μοναδικά στην Ευρώπη». Έναντι άλλων χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο, «εδώ έχουμε επιπρόσθετα αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, που θεωρώ ότι δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί και να πορευτεί με προοπτικές ανάπτυξης» σημειώνει. Μάλιστα, αναφερόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι «ο φίλος μου ο κ. Μπουτάρης κατέθεσε πολύ εποικοδομητικές ιδέες. Ενσκήψαμε σε αυτές τις προτάσεις, τις υιοθετήσαμε και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να βελτιώσουμε τη λειτουργία των γραφείων δημάρχων της ελληνογερμανικής συνέλευσης. Μέχρι τώρα, οι επαφές μεταξύ δημάρχων των δύο χωρών ήταν διερευνητικές. Τώρα, περνάμε  στη φάση όπου αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις και με τη βοήθεια του κ. Μπουτάρη και του κ. Ασκούνη του προέδρου της ΚΕΔΕ δείχνουμε πως μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε αυτήν τη συνεργασία και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική».

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Τελικά, μετά από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας, τι έργο έχει να επιδείξει η ελληνογερμανική συνέλευση;» ρωτάμε τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πολιτικό φόρουμ. «Ένα αποτέλεσμα που μπορώ να σας αναφέρω είναι ο πρωτογενής τομέας. Από κοινού δημιουργήσαμε έναν φορέα πιστοποίησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας και αυτό άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των πολύ ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Το 2013, σύμφωνα με τα στατιστικά, αυξήθηκε η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας κατά 10%. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η παγκοσμίως μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 32 ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας εκθέτης, παρόλο που η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν αγροτική χώρα. Ένας άλλος τομέας που ευδοκιμεί η συνεργασία μας είναι η διαχείριση στερεών αποβλήτων. Σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν ταξιδέψει ειδικοί από τη Γερμανία, παρέχοντας συμβουλές αλλά και προμελέτες, για μια σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία όσον αφορά την επίλυση αυτού του προβλήματος.
»Ένας άλλος τομέας είναι η δυαδική εκπαίδευση των νέων και η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης με το γερμανικό μοντέλο. Ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν έχουν προχωρήσει αυτά τα μοντέλα, στην Ελλάδα λειτουργούν αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με το δυαδικό επαγγελματικό σύστημα εκπαίδευσης δύο τουριστικές σχολές, στην Αθήνα και την Κρήτη.
»Ο διεθνής οργανισμός εργασίας (ILO) μας έχει συγχαρεί, γνωρίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουμε αναπτύξει μία υποδειγματική δομή για να προσφέρουμε δυνατότητες εκπαίδευσης στους άνεργους νέους. Έτσι, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αδράξει τις ευκαιρίες και να αποφύγει τα σφάλματα που έχουν κάνει άλλοι και να επανεκκινήσει την οικονομία της.

ΘΕΜΕΛΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ερωτηθείς σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους πολίτες, ο κ. Φούχτελ ανέφερε: «Η κατάσταση αυτή, που μας ανησυχεί όλους, επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για να δράσουμε. Επιβεβαιώνει και το πλαίσιο που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε εδώ, γιατί όπου έχουμε πετύχει συνεργασίες στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουμε δει πως μπαίνουν τα θεμέλια για μια προοπτική ανάπτυξης» και μιλώντας στα ελληνικά τόνισε «Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΓΕΦΥΡΕΣ Η αδελφοποίηση Ερλάνγκεν και Κομοτηνής
Ο κ. Φούχτελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο, όπως είπε, συνεργάστηκαν στενά για την επιτυχία αυτού του προγράμματος των αδελφοποιήσεων. Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας μεταξύ των δήμων Κομοτηνής και Ερλάνγκεν η πρωτοβουλία των αδελφοποιήσεων ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών, που έγινε τα τελευταία χρόνια, στηρίχθηκε στη βάση μιας απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, με στόχο να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και αγορών, από κάτω προς τα πάνω και όχι μόνο διακυβερνητικά.

δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια» http://www.makthes.gr/news/politics/117187/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s