Αντιμέτωπες με ξαφνικό θάνατο 30.000 μικρές επιχειρήσεις

Στην «εντατική» βρίσκονται 65.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα -και εξ αυτών περίπου 30.000 δεν θα καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή, παίρνοντας μαζί τους και 47.000 θέσεις απασχόλησης… Τα παραπάνω, σοκαριστικά συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που αφορά τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη κλείσει 250.000 μικρές επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης, «οι προβλέψεις αυτές δεν επιβεβαιώνουν το ‘success story’ της κυβέρνησης -ούτε το 2014…» όπως τόνισε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, κ. Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρουσίαση της έρευνας στη Θεσσαλονίκη. Δείγμα αποτέλεσαν 1.204 μικρές επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα (το 64% εκτός Αττικής).
«Οι επαγγελματίες είναι ελεύθεροι κατ’ όνομα, αλλά πολιορκημένοι από τα χρέη» σχολίασε ο κ. Καββαθάς. Μάλιστα, για επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις η κατάσταση επιδεινώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς συνεχίστηκε η μείωση του τζίρου, ενώ αυξήθηκαν τα χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τις ΔΕΚΟ, την εφορία, αλλά και προς τις τράπεζες.

ΣΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΤΖΙΡΟΣ
Δύο στις τρεις επιχειρήσεις είδαν κάμψη στον κύκλο εργασιών τους, με την υψηλότερη να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (81,7%). Τα μεικτά έσοδα μειώθηκαν κατά 23% στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ από την αρχή της κρίσης η συνολική πτώση στον τζίρο ήταν 65% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που έκανε τζίρο 100.000 ευρώ το 2010 το 2013 έκλεισε με 35.000 ευρώ στα ταμεία της (δηλαδή, ο τζίρος μειώθηκε στο ένα τρίτο του αρχικού). Δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν μείωση στη ζήτηση, ενώ το 71,2% μείωσε τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές. Για πάνω από τρεις στις τέσσερις (76,3%) η ρευστότητα συνέχισε να μειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΛΕΠΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ»
Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις του δείγματος (47,1%) αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλεισίματος στο επόμενο διάστημα, ενώ τέσσερις στους δέκα «βλέπουν» ότι δεν θα αποφύγουν το λουκέτο μέσα στο εξάμηνο. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς δύο στις τρεις δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τού ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σήμερα 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο», ενώ μέσα στο επόμενο έτος η καθαρή μείωση (αν, δηλαδή, αφαιρεθούν οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στο ίδιο διάστημα) υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 27.000-30.000 επιχειρήσεις.
Σημειωτέον ότι τον Μάιο 2009 μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις (11,7%) έβλεπε τον κίνδυνο κλεισίματος… Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο επόμενο εξάμηνο να χαθούν 47.000 θέσεις απασχόλησης (εκ των οποίοι οι 30.000 μισθωτής εργασίας και οι υπόλοιπες αυτοαπασχολούμενων). Ήδη, μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν πάνω από 50.000 θέσεις μισθωτής εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Για κάθε μία επιχείρηση που προσλαμβάνει στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου δύο που απολύουν (τον Ιούλιο του 2013 η αναλογία αυτή ήταν μία προς τρεις). Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ έξι στις δέκα προχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας ή/ και σε μείωση αποδοχών.
Το 43,5% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές. Επίσης, το 47,7% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ίδια περίοδο του 2012 ήταν 37,4% και για το 2013 ήταν 47,7%

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ… ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Ένας στους δύο επιχειρηματίες (51%) εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξος για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι μεγαλύτερος στις πιο μικρές επιχειρήσεις του δείγματος. Επιδείνωση προβλέπει:
– στον κύκλο εργασιών το 53,8% των επιχειρήσεων, ενώ το 28% περιμένει ότι θα μείνει στην ίδια δύσκολη κατάσταση,
– στη ζήτηση το 52,5%, (27,1% χωρίς μεταβολή),
– στη ρευστότητα το 56,3% (26,4% χωρίς μεταβολή),
– στις παραγγελίες το 54,6% (26,3% χωρίς μεταβολή),
– στις επενδύσεις προβλέπει μείωση το 39% (46,3% χωρίς μεταβολή).
Σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στη χώρα, το 48,4% των επαγγελματιών (έναντι 34,7%) θεωρεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών, ενώ το 51,4% θεωρεί ότι δεν θα βοηθήσει ούτε την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα: «Παραγγείλαμε το σχοινί, με το οποίο κάναμε τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας -και το πληρώσαμε και 930.000 ευρώ» σχολίασε ο κ. Καββαθάς για τη μελέτη του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ευνοούνται τα ολιγοπώλια, ανοίγει η αγορά για αθρόες εισαγωγές και χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για καίρια ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι και τα γαλακτοκομικά.
Από την έρευνα προκύπτει ότι τα αποτελέσματα από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων ήταν ιδιαίτερα πενιχρά, καθώς μόλις το 4,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ενισχύθηκε ο κύκλος εργασιών. Για τις εμπορικές μισθώσεις, το 45,3% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο διαφωνούν με την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα.

ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια διαρκή «κατάσταση πολιορκίας», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Καββαθάς. Περίπου τέσσερις στις δέκα εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν το 2014 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ το 37,7% προβλέπει ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται στο 60,1% και 62,9% για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν ήδη καθυστερημένες οφειλές.
Σε απόλυτους αριθμούς, πάνω από 370.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000 έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, λόγω συσσωρευμένων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (34,8%) και για τις επιχειρήσεις ηλικίας 5-10 ετών (36,9%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα χρέη των επιχειρηματιών συσσωρεύονται προς τις ΔΕΚΟ (34,9%) και την εφορία (32,7%). Το τελευταίο εξάμηνο διευρύνθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει καθυστερημένες οφειλές προς τους προμηθευτές (28,7% από 27,8%), γεγονός ανησυχητικό για τις προοπτικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στο ΙΚΑ (25,9% από 22,6%), γεγονός που υποδηλώνει το πόσο προβληματική είναι η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων. Μη εξυπηρετούμενα ή καθυστερούμενα δάνεια προς τράπεζες έχουν σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες.
Δύο στις τρεις επιχειρήσεις (67,7%) θεωρούν ότι η εφαρμογή του νέου φορολογικού κώδικα αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος και, εν τέλει, και τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης (63,6%). Ενδιαφέροντα είναι, επίσης, τα στοιχεία που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι το 26,2% των επιχειρήσεων διακρατούν αναγκαστικά ανεξόφλητες επιταγές (αξίας άνω των 10.000 για το 16,9%), ενώ το 17,5% έχει «λαμβάνειν» από το Δημόσιο. Τα εν λόγω ευρήματα, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιβάλλουν την άμεση κατάρτιση ενός συνολικού χρηματοοικονομικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει ρεαλιστικές ρυθμίσεις οφειλών, αντιλογισμό χρεών και μερική διαγραφή δανείων.
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια» http://www.makthes.gr/news/economy/119038/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s