Επιχειρήσεις αντίδοτο στο Frappeconomy

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ που αρέσκεται να δηλώνει ότι «εδώ γεννήθηκε ο καφές φραπέ» (και γι’ αυτό της κόλλησαν το προσωνύμιο «φραπεδούπολη») ταιριάζει γάντι ο νεολογισμός «Frappeconomy» -κι ας μας έρχεται από την Αθήνα… Στα χρόνια της κρίσης, οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους τούς κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης. Όμως, πίσω απ’ αυτήν την εικόνα κρύβεται μια άλλη –μαγική. Είναι η εικόνα της νεολαίας της πόλης, που «ψάχνεται», δικτυώνεται και μετουσιώνει τη γνώση από τα πανεπιστήμια σε νέα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν είναι η πλειοψηφία, συγκροτούν ωστόσο μια κρίσιμη μάζα –κι αυτή η μάζα είναι πάντα εκείνη που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στις σελίδες που ακολουθούν (σελ. 42-48) θα διαβάσετε το παράδειγμα πέντε νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που δημιούργησαν Θεσσαλονικείς, καταφέρνοντας με τα προϊόντα τους να τραβήξουν την προσοχή (ακόμη και εκτός συνόρων), να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που τους χρηματοδοτούν ή να δημιουργήσουν προϊόντα που μπορούν να «σταθούν» στη διεθνή αγορά: πρόκειται για τις εταιρείες Swapdom, Evil Window Dog, Book’n’Bloom, Goodvid.io και Paastel Trike.

Και επειδή δεν θέλουμε να δαιμονοποιούμε τον… καφέ, οφείλουμε να αναφερθούμε στους πλέον ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης, που συναντιούνται κάθε μήνα στο Open Coffee. Οι μηνιαίες συναντήσεις πραγματοποιούνται από το 2009: τότε, οι «μυημένοι» ήταν λιγοστοί, ενώ σήμερα οι θέσεις στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ουδέποτε επαρκούν. Εκείνοι που ψάχνουν για καινούριες ιδέες και θέλουν να ακούσουν ιστορίες επιτυχίας (και αποτυχίας…) νέων επιχειρηματιών γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Αυτό συνέβη και στο τελευταίο OpenCoffee (το 49ο στη σειρά), που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, με καλεσμένους τους ιδρυτές άλλων τριών startups που αποτελούν πραγματικά success stories: της Workable, της Bugsense και της Vision Mobile. Οι ομιλητές είχαν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να παρουσιάσουν αυτό που κάνουν, πριν το κοινό αρχίσει να τους… ταράζει στις ερωτήσεις. Οι «Ε» ήταν, φυσικά, εκεί.

************

GOODVID 02GOODVIDIO. Θες να μάθεις αν ένα προϊόν είναι καλό- ποιον θα πιστέψεις ευκολότερα, τον διαφημιστή που θέλει να πουλήσει ή κάποιον σαν και σένα, που το έχει ήδη αγοράσει; Η απάντηση είναι προφανής για αυτό και πολλά e-shops χρησιμοποιούν τις βιντεοκριτικές που ανεβάζουν οι χρήστες σε πλατφόρμες όπως youtube, vimeo, dailymotion, αντί για τα επίσημα βίντεο, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων πελατών.

Τη δύναμη του word of mouth στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύεται η goodvid.io, μια start up από τη Θεσσαλονίκη καλύπτοντας ένα κενό στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Γιατί μπορεί η παρουσία βίντεο στην ηλεκτρονική σελίδα ενός προϊόντος αυξάνει κατά 64% την πιθανότητα αγοράς του από τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας, το δύσκολο όμως είναι να βρεθεί το κατάλληλο βίντεο για κάθε προϊόν. Σε ένα μεσαίου μεγέθους e-shop, με 50 νέους κωδικούς την εδβομάδα, θα χρειαζόταν δύο εργάσιμες μέρες και μπόλικη τύχη ώστε ένας υπάλληλος να εντοπίσει με την πρώτη προσπάθεια το κατάλληλο βίντεο. Σε μεγαλύτερα e-shops, με πολύ περισσότερους κωδικούς, η διαδικασία θα κόστιζε πολύ περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.

Oι μηχανικοί λογισμικού Δημήτρης Κουρτέσης και Κωνσταντίνος Μπρατάνης ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά -μηχανικά και αυτοματοποιημένα. «Το λογισμικό αυτό βοηθά τα ηλεκτρονικά καταστήματα να βελτιώσουν την εμπειρία περιήγησης του επισκέπτη σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω της προσθήκης βίντεο από το youtube και το vimeo που περιγράφουν τα προϊόντα. Επιπλέον, το λογισμικό καταγράφει τα βίντεο που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, με βάση στοιχεία, όπως ο χρόνος παραμονής ενός επισκέπτη στη σελίδα, η παρακολούθηση του εν λόγω βίντεο, οι φορές που προβλήθηκε και το αν τελικά πραγματοποιήθηκε αγορά ή όχι. Με τον τρόπο αυτό προτείνονται στο κατάστημα τα βίντεο που έχουν την καλύτερη απόδοση ώστε στη συνέχεια και το ηλεκτρονικό κατάστημα να τα χρησιμοποιήσει και να αυξήσει τα κέρδη του» επισημαίνει ο κ. Κουρτέσης. Η ιδέα τους παρουσιάστηκε στο Startup Weekend του Σέφιλντ, στην Αγγλία -και διακρίθηκε, εξασφαλίζοντάς τους το εισιτήριο για τον διεθνή διαγωνισμό Global Startup Battle όπου έλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τη σύστασή της, και η goodvid.io έχεί ήδη αποκτήσει τους πρώτους πελάτες της, δύο online καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στην Ελλάδα και την Αγγλία.

************

SWAPDOMΜοιάζει με την ανταλλαγή δώρων που κάναμε στο σχολείο- δίνεις κάτι, παίρνεις κάτι άλλο- με τη διαφορά ότι τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: αυτό που παίρνεις είναι το αντικείμενο του πόθου σου, και αντίστοιχα αυτό που δίνεις το επιθυμεί σφόδρα κάποιος άλλος. Το να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι δεν είναι απλώς δύσκολο, είναι στην κυριολεξία ανώτερα μαθηματικά. Αυτα χρησιμοποίησαν ο Γιώργος και ο Πέτρος Γεωργόπουλος, δυο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη για να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο πάνω στον οποίο βασίζεται η πλατφόρμα πολλαπλών ανταλλαγών Swapdom. Οι ανταλλαγές προϊόντων είναι η νέα μόδα στις ΗΠΑ, εκεί όπου δοκιμάζεται με επιτυχία η startup των δύο Θεσσαλονικιών. Πως λειτουργεί;  Η Μαίρη διαθέτει προς ανταλλαγή μια επώνυμη τσάντα και έχει βάλει στο μάτι τις γόβες που ανταλλάσσει η Στέλλα, η οποία τις δίνει με αντάλλαγμα το πανωφόρι που ανταλλάσει η Σοφία. Αν στη Σοφία αρέσει η τσάντα της Μαίρης η συναλλαγή έχει κλείσει και όλοι μένουν ικανοποιημένοι. Βάσει του αλγορίθμου, αυτός ο κύκλος των βέλτιστων συνδυασμών μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι δέκα άτομα. Τα αντικείμενα αποστέλλονται στους νέους τους κατόχους, οι οποίοι επιβαρύνοντα μόνο με τα έξοδα μεταφοράς, και η Swapdom κερδίζει από το ποσοστό που παρακρατά από τη μεταφορική εταιρεία. Η ιδέα φάνηκε ελκυστηκή σε επενδυτές που χρηματοδότησαν το πρότζεκτ με 750.000 ευρώ αλλά και σε 11.000 αμερικανούς καταναλωτές που εγγράφηκαν στο σύστημα τους πρώτους μήνες της δοκιμαστικής λειτουργίας του site. Για τη μεταφορά όλων των προϊόντων που ανταλλάχθηκαν η μεταφορική διάνυσε 140.000 μίλια δηλαδή 5,6 φορές ο κύκλος της Γης! Η ιδέα προέκυψε τα Χριστούγεννα του 2008 όταν ένας φίλος τους προσπαθούσε να τους πείσει ότι ο κόσμος θα στραφεί στις ανταλλαγές προϊόντων αντί να συνεχίσει να ξοδεύει για να αγοράζει συνεχώς καινούρια πράγματα. Τότε ακόμα η κρίση δεν είχε έρθει στην Ελλάδα και τα δύο αδέρφια δεν πήραν στα σοβαρά   εκείνη την κουβέντα, απλώς είδαν μια ευκαιρία να λύσουν εναν ακόμη γρίφο, βάζοντας στο πρόβλημα όλο και περισσότερες παραμέτρους. Βλέποντας την υποδοχή της ιδέας τους στην αγορά των ΗΠΑ σήμερα προβλέπουν ότι η τάση θα έρθει Ευρώπη. Το επόμενο βήμα για την Swapdom είναι να επεκταθει σε ανταλλαγές πραγμάτων που δεν μεταφέρονται όπως οι κατοικίες ή σε άλυλα όπως οι αμοιβαίες μεταθέσεις σε θέσεις εργασίας.

************

book n bloomBOOK ‘N BLOOM. Είναι αργά το βράδυ και σκέφτεσαι ότι χρειάζεσαι κούρεμα. Μπαίνεις στη σελίδα του αγαπημένου σου κομμωτηρίου στο facebook βλέπεις, το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και με δυο κλικ έχεις κλείσει το ραντεβού σου. Κάπως έτσι λειτουργει το Book’n’Bloom, η εφαρμογή που ανέπτυξε μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τη δυνατότητα online ραντεβού 24 ώρες την ημέρα επτά μέρες την εβδομάδα, το Book’n’Bloom βοηθά τον επιχειρηµατία να κρατά στατιστικά στοιχεία για τους πελάτες του και να σχεδιάζει στοχευμένες προωθητικές ενέργειες. Η εφαρµογή εγκαθίσταται ως tab στην Facebook σελίδα της επιχείρησης και ο πελάτης µπορεί άµεσα να κλείσει το ραντεβού του από εκεί. Όλα ξεκίνησαν όταν ο μηχανικός ηλεκτρονικώ υπολογιστών Μπάμπης Παπαδόπουλος δούλευε ως μαθητευόμενος σε μια κατασκευαστική εταιρεία, στον τομέα διαχείρισης πελατολογίου και ανθρώπινων πόρων. “Σκέφτηκα πως θα μπορούσαν οι μικρές επιχειρήσεις να κερδίζουν πελάτες ακόμα και όταν το κατάστημά τους είναι κλειστό και οι χρήστες να κάνουν online κρατήσεις μέσα από μια φιλική σε αυτούς πλατφόρμα όπως το facebook” περιγράφει. Όταν είπε την ιδέα του στον εργοδότη του Claus Rosenberg, αυτός όχι μόνο τη βρήκε ενδιαφέρουσα αλλά αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της start up. “Δεν μετράει τοσο η ιδέα, γιατί καλές ιδέες υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Το σημαντικό είναι να πείσεις ότι η ιδέα είναι ώριμη και υπάρχει η ομάδα που θα καταφέρει να τη μετατρέψει σε προϊόν που θα βγει στην αγορά” λέει ο 29χρονος Μπάμπης Παπαδόπουλος. Η “μαγιά” των ανθρώπων υπήρχε από τα φοιτητικά του χρόνια και την ομάδα ρομποτικής “Πανδώρα” στην οποία συμμετείχε και σημερα η ομάδα αποτελείται  από 12 άτομα. Η ιδέα του Book ’n Bloom εντυπωσίασε επενδυτές από το Λουξεμβούργο που αποφάσισαν να τη χρηματοδοτήσουν με 300.000 ευρώ. Σήμερα το Book’n’Bloom προετοιμάζει το λανσάρισμα της υπηρεσίας στην Κύπρο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ετοιµάζεται και την εφαρµογή που θα είναι συµβατή σε λογισµικό Android και iOS. Και μπορεί οι επενδυτές και οι αγορές για την εταιρεία να βρίσκονται στο εξωτερικό, τα μέλη της ομάδας όμως είναι αποφασισμένα να μην φύγουν από τη Θεσσαλονίκη, να μείνουν και να το παλέψουν από εδώ.

info: https://booknbloom.com

************

paastelPAASTEL. Όπως Παντελής, Άννα, Στέλιος. Μια παρέα νέων δημιούργησε το ηλεκτρικό τρίκυκλο ποδήλατο made in Thessaloniki, που είναι αδύνατον να μην το προσέξει κανείς, όταν κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης ή στην νέα παραλία. Οι δημιουργοί «Paastel Trike”, Παντελής Ζάρκος και Στέλιος Πλακίδης, από τα φοιτητικά τους χρόνια στη σχολή Τεχνολογίας Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ονειρευόταν το ιδανικό για αυτούς όχημα. Μετά από πολλές ώρες στο εργαστήριο, σχέδια επί χάρτου και πειραματισμούς κατέληξαν στο τρίκυκλο ποδήλατο που συνδυάζει τα θετικά στοιχεία των υπόλοιπων μέσων μετακίνησης: το «Paastel trike» συμπεριφέρεται όπως ένα ποδήλατο, μπορεί να κινηθεί με την ευελιξία και σχεδόν με την ταχύτητα μιας μοτοσικλέτας που κινείται στην πόλη και συγχρόνως, προσφέρει μία άνετη θέση οδήγησης, όπως ένα αυτοκίνητο. Σε μια δύσκολη εποχή για ανοίγματα, η ομάδα, στην οποία είχε προστεθεί στο μεταξύ και η Άννα Χλιούρα, αποφάσισε να κάνει πεντάλ στο δρόμο του επιχειρείν, ιδρύοντας την εταιρία «Paastel Electric Tricycle”. Από τις αρχές του 2014 η τριάδα του τρίκυκλου ποδηλάτου έχει μπει σε φάση παραγωγής και αυτή την περίοδο μελετά την κλειστή έκδοση του «Paastel trike”.Κάθε ποδήλατο είναι ξεχωριστό αφού κατασκευάζεται χειροποίητα και με βάση τις προτιμήσεις του πελάτη, σε χρώματα και αξεσουάρ. Επίσης η νεοσύστατη εταιρεία ξεκίνησε διαδικασίες για να πατεντάρει τον τρόπο λειτουργίας του μπροστινού συστήματος του ποδηλάτου τους (Paastel tilting system). Το πλάγιασμα των δύο μπροστινών τροχών που δίνει μια πιο ομαλή κίνηση στις στροφές είναι ένα μόνο απο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του ποδηλάτου. Σύμφωνα με μετρήσεις για 5000 χιλιόμετρα, ένα μικρό αυτοκίνητο καταναλώνει καύσιμα αξίας 577 ευρώ, μία μικρή μοτοσυκλέτα 200 ευρώ ενώ το Paastel trike θα καταναλώσει ηλεκτρική ενέργεια μόλις 4 ευρώ. To «Paastel trike» πωλείται προς 2.600 ευρώ και σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το πιο οικονομικό και ελαφρύ ηλεκτρικό τρίτροχο ποδήλατο με tilting σύστημα στην Ευρώπη.

info: www.paasteltrike.com

************

evil window dogHORIZON. Αν δεν υπήρχαν η Apple θα έπρεπε να τους είχε “ευφεύρει”. Ο Πέτρος Δουβαντζής και Στέλιος Πετράκης, δύο 28χρονοι προγραμματιστές από τη Θεσσαλονίκη σκέφτηκαν κάτι πολύ απλό, που όμως κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί: μια εφαρμογή που προσαρμόζει τα βίντεο σε οριζόντιο κάρδο, όποιο προσανατολισμό και να έχει το κινητό τηλέφωνο ή ταμπλέτα με την οποία γίνεται η λήψη.

Η εφαρμογή τους με το όνομα Horizon σαρώνει στο appstore και δεν αποκλείεται σύντομα να περιλαμβάνεται στις στάνταρ εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών που τραβούν βίντεο. Tο wired, ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά για gadgets και νέες τεχνολογίες παγκοσμίως, έκανε λόγο για την εφαρμογή που “λύνει ό,τι πιο χαζό υπάρχει στα βίντεο από έξυπνα κινητά”  δηλαδή τα κάθετα βίντεο, ενώ το αναλόγου κύρους τεχνολογικό portal Engadget σχολίασε: “Μακάρι η Apple και η Google να είχαν ενσωματώσει αυτή την εφαρμογή στις στάνταρ”.

Η εφαρμογή ανέβηκε στο app store στις 14 Ιανουαρίου 2014 και από τις πρώτες μέρες έφτασε στο  Νο15 των ΗΠΑ, στο Νο1 της Γερμανία, στο Νο5 της Γαλλίας και το Νο12 της Αγγλίας. Η Apple πρόσεξε την αυτή την άνοδο και προώθησε ακόμα περισσότερο την εφαρμογή.

Οι δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη έλυσαν ένα πρόβλημα που δεν είχαν προβλέψει οι εταιρείες κινητών συσκευών: ότι ο χρήστης κρατά το κινητό του όπως τον βολεύει καλύτερα για να κάνει λήψεις, αλλά τα βίντεο φαίνονται καλύτερα σε οριζόντιο κάδρο. “Το youtube είναι γεμάτο με βίντεο που έγιναν με κάθετη λήψη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά ή η κάμερα περιστρεφόταν την ώρα της λήψης. Έτσι σκεφτήκαμε να βρούμε μια λύση” λεν στις “Ε”. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις μετρήσεις από το γυροσκόπιο της συσκευής ώστε να μετασχηματίζει το βίντεο σε πραγματικό χρόνο για να είναι πάντα οριζόντιο. Το Horizon “μιλά” εκτός από αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιαπωνικά, κινέζικα, ιταλικά και ρώσικα και διατίθεται προς 1,99 δολάρια ή 1,89 ευρώ. Αυτή την περίοδο ο Πέτρος και ο Στέλιος δουλεύουν πυρετωδώς για να λανσάρουν την εφαρμογή για λειτουργικό σύστημα android και windows phone. info: www.evilwindowdog.com

Ρεπορτάζ: Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιλογές» τεύχος Απριλίου 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s