Την αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου “Μακεδονία”, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), ζητώντας τη συμπαράσταση των φορέων της πόλης αλλά και όσων διεκδικούν την εκλογή τους σε όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν “ξεπούλημα” το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση και προβάλλουν λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς αλλά και εθνικούς, για να μην προχωρήσει η πώληση. Οι συνδικαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, για να ακυρώσουν τη μεταβίβαση 22 αεροδρομίων στο Ταμείο Αξιοποίησης (“απαξίωσης” το ερμηνεύουν οι ίδιοι) της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πάντως, χθες δεν επανέλαβαν την προειδοποίηση που είχαν εκφράσει προ μηνός για απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των αεροδρομίων σε ομάδες (μεγάλα μαζί με περιφερειακά) θα είναι άγονος και τελικά θα πωληθούν μόνο τα “φιλέτα”, ενώ τα άλλα είτε θα κλείσουν είτε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τις θέσεις των εργαζομένων της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ανέλυσε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων έθεσε τα εξής ζητήματα:
* Σε βάθος δεκαετίας τα έσοδα του δημοσίου από την παραχώρηση των αεροδρομίων θα είναι της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ και επειδή το κέρδος του ιδιώτη θα είναι μικρό, θα προχωρήσει σε αύξηση των τελών στάθμευσης για τις αεροπορικές εταιρείες, που με τη σειρά τους θα τις περάσουν στον τελικό καταναλωτή, κάτι που θα δημιουργήσει πλήγμα στον τουρισμό. Αν αυξηθούν τα τέλη υπερπτήσης (τα “διόδια” για τη διέλευση των αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο, που σήμερα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη) αλλά και τα έσοδα από μισθώσεις και το τέλος εκσυγχρονισμού ανάπτυξης αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), τα έσοδα σε βάθος δεκαετίας μπορούν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ. Με αυτό το σκεπτικό, κατά τους εργαζόμενους, μπορούν και τα αεροδρόμια να μείνουν κρατικά και αυξημένα έσοδα να έχει το δημόσιο.
* Η χώρα μας είναι νησιωτική και η αεροπορική σύνδεση των νησιών, ειδικά αυτών της παραμεθορίου, με την ηπειρωτική χώρα έχει εκτός από οικονομική και κοινωνική πτυχή. Σε περισσότερα από είκοσι νησιά λειτουργούν άγονες γραμμές που χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του τέλους εκσυγχρονισμού ανάπτυξης αεροδρομίων (ΤΕΑΑ) των μεγάλων κρατικών αεροδρομίων. Αν πωληθούν τα μεγάλα αεροδρόμια, “ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα πληρωθούν οι άγονες γραμμές”.
* “Πώς θα διασφαλιστεί ότι το πραγματικό ‘αφεντικό’ των αεροδρομίων Μυτιλήνης, Χίου, Κω ή Θεσσαλονίκης δεν θα είναι Τούρκος, Σκοπιανός ή άλλος ‘σύμμαχος’;” διερωτώνται οι εργαζόμενοι, θέτοντας και θέματα εθνικής ασφάλειας.
Ο κ. Αλεβιζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιδιώτες του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” που πέτυχαν να διαγραφεί οφειλή 700 εκατ. ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ από το 2001, και την ίδια ώρα οι ίδιοι ιδιώτες διεκδικούν να αγοράσουν άλλα αεροδρόμια “με τα κλεμμένα του κράτους”, το οποίο προσδοκά σε έσοδα μόλις 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του, ο γραμματέα της ΟΣΥΠΑ, Ρ. Μαθιουδάκης, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ δεν είναι “δογματικοί κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά με το καθετοποιημένο μοντέλο παραχώρησης, αν η επένδυση δεν πάει καλά, τότε δεν θα πληγούν μόνο οι μέτοχοι των νέων σχημάτων, αλλά και ο τουρισμός και οι τοπικές κοινωνίες”.
Η ΟΣΥΠΑ προτείνει τα περιουσιακά στοιχεία των αεροδρομίων να μένουν στο δημόσιο, η ΥΠΑ να έχει την εκμετάλλευση και διαχείρισή τους και οι αυτοδιοικητικοί φορείς να έχουν συμμετοχή στο εμπορικό τμήμα των δραστηριοτήτων.
Φορείς της Θεσσαλονίκης: “Ναι” στην ανάπτυξη
Την ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του αεροδρομίου “Μακεδονία” τόνισαν αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης της ΟΣΥΠΑ.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης τάχθηκε υπέρ ενός μεικτού σχήματος με στρατηγικές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των φορέων της πόλης, στη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης του “Μακεδονία”. Ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Θόδωρος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η πώληση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει, και έκανε γνωστό ότι αν ΟΣΥΠΑ προσφύγει στα δικαστήρια, θα συνυπογράψει ο δήμος τις προσφυγές.
Την ανάγκη να μην υπερκεραστεί από τις εξελίξεις το αεροδρόμιο της πόλης τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, σημειώνοντας ότι “κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω και από το Βελιγράδι, όπως μας άφησε πίσω η Κωνσταντινούπολη”. Όπως είπε, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρ των μεικτών μοντέλων ανάπτυξης.
“Δεν πρέπει να είμαστε “αφοριστικοί κατά της ιδιωτικοποίησης αλλά κι ούτε άκριτα υπέρ του κρατισμού”, γιατί “η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή κάρτα σε ιδιώτη” ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Τέλης Θωμόπουλος. Από την πλευρά της, η γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Ρούλα Μυκονιάτη υποστήριξε ότι η Ένωση είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο μοντέλο που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων τάχθηκαν ο αντιδήμαρχος Θέρμης και υποψήφιος δήμαρχος Σωκράτης Φάμελλος, ο εκπρόσωπος του δήμου Θερμαϊκού Παναγιώτης Τροκάνας, ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης (ο οποίος προέβλεψε επιβαρύνσεις για τους χρήστες των αεροδρομίων, βάρη για τους φορολογούμενους αλλά και τους εργαζόμενους, που θα πληρώσουν την παραχώρηση από εκπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα).
Η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου δήλωσε την απόλυτη αντίθεση του κόμματός της στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων σε εθνικό επίπεδο. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι για την εισπρακτική λογική θα έπρεπε να κυριαρχεί η αναπτυξιακή και ο στρατηγικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες της περιφέρειας.
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια» http://www.makthes.gr/news/reportage/119754/