Αλλάζουν φυσιογνωμία οι παραλίες ελέω ΤΑΙΠΕΔ

Η Παραλία Σαχάρα  Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης
Η Παραλία Σαχάρα
Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης

Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πρόκειται να αλλάξουν φυσιογνωμία, εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των ιδιωτών, θα γίνουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι παραλίες θα γεμίσουν με «τουριστικά χωριά» και εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, ενώ το «δάσος» από ομπρέλες και ξαπλώστρες των beach bar είναι μια κατάσταση που ήδη έχει παγιωθεί. Ωστόσο υπάρχει ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων από πολίτες, οικολογικές οργανώσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ – συχνά όμως αυτό εμφανίζεται… κατόπιν εορτής. Το επιχείρημα του ΤΑΙΠΕΔ και όσων τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης είναι ότι τα ακίνητα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα και πολλές φορές ρημάζουν, ενώ την ίδια ώρα το δημόσιο έχει μηδενικά έσοδα από αυτά. Από την άλλη, οι αντιδρώντες διαβλέπουν κίνδυνο τσιμεντοποίησης των ακτών και παρεμπόδισης των πολιτών από την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Επιπλέον, επισημαίνουν και το χαμηλό τίμημα που έδωσαν οι ιδιώτες – κάποιες φορές δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ/τ.μ. σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πάντως, στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ δεν παρατηρείται… συνωστισμός επενδυτών – είτε δεν κατατίθενται καν προσφορές είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, από τον οποίο ζητείται να βελτιώσει την προσφορά του.

– Παραλία «Σαχάρα»

Η παραλία «Σαχάρα», έκτασης 44 στρ., πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε ηλεκτρονική δημοπρασία στην εταιρεία Αφοί Κεντεποζίδη έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ. Οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί βιοποικιλότητας και για μια σειρά από παρατυπίες.

Η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και μόνο στις αρχές του καλοκαιριού, όταν είδαν μπουλντόζες στην αμμουδιά, οι κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Ιερόθεος Μανώλας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες από το πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών και υποστηρίζει ότι η εν λόγω έκταση των 44 στρεμμάτων, παρότι είναι αμμώδης, δεν είναι στα όρια του αιγιαλού αλλά απέχει 50 μέτρα. Με απόφαση του οικείου δήμου Προποντίδας, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» στις 4.7.2014 (αρ. απόφασης 1492), ο επιχειρηματίας έλαβε άδεια για να αναπτύξει τέσσερα καθίσματα στην αίθουσα πελατών και… 760 στον υπαίθριο χώρο (εφόσον έχει δικαίωμα χρήσης του). Είχε προηγηθεί, στις 26.6.2014, καταγγελία οικολογικών οργανώσεων ότι «ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ.».

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην καταγγελία τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν ακόμη ότι μια σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 18-19). Επίσης κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί βιοποικιλότητας (Ν. 3937/11), βάσει του οποίου «απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αμμοθίνες κλπ.» και σημειώνουν ότι σε καμία από τις Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης του Δασαρχείου Πολυγύρου που αναφέρονται στην περιοχή δεν γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα τεμάχια 258 και 305 που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης.

Παραλία Σαχάρα Φωτ. Αλ. Αβραμίδης

Παραλία Σαχάρα
Φωτ. Αλ. Αβραμίδης

ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία για τα 44 στρέμματα (πρόκειται για δύο δημόσια οικόπεδα, το 258, έκτασης 6.396 τ.μ., και το 305, έκτασης 37.690 τ.μ.), ήταν 2 εκατ. ευρώ (δηλαδή 45 ευρώ το τ.μ.). Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τακτικές δόσεις. Σύμφωνα με έναν εκ των επενδυτών, τον Σταύρο Κεντεποζίδη, πρόκειται να δημιουργήσει χώρους αναψυχής και αθλητισμού, αλλά επί του παρόντος δεν σχεδιάζει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων. Η επένδυση θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015, με στόχο την «ήπια τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον». Ήδη άρχισε να λειτουργεί ένας χώρος αναψυχής και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας ακόμη – σύμφωνα με τον κ. Μανώλα, το ύψος της επένδυσης για τα δύο beach bar είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ(!), ενώ θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εποχικής εργασίας. Σημειωτέον ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2008 στον χώρο των beach bar, καθώς διατηρεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις στα Νέα Φλογητά του δήμου Νέας Προποντίδας.

– Παλιούρι

Η παραλία στο Παλιούρι, μπροστά από το Ξενία Φωτ. Σοφία Χριστοφορίδου

Η παραλία στο Παλιούρι, μπροστά από το Ξενία
Φωτ. Σοφία Χριστοφορίδου

Το κάμπινγκ του ΕΟΤ στο Παλιούρι μεταβιβάστηκε την άνοιξη από το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το ακίνητο είναι έκτασης 211 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του «Ξενία» (3.658 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις του Κάμπινγκ Παλιουρίου (1.128 τ.μ.). Έχει επίσης πρόσβαση στην παραλία του όρμου Καναπίτσα με ακτογραμμή 1.300 μέτρα.
Η διαγωνιστική διαδικασία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και αρχικά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε δηλώσει ότι εκδηλώθηκε «υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από εννέα διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους» (9.4.2013), τελικά όμως δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνο μία εταιρεία, θυγατρική της JSC Donskoy Tabak, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ως χαμηλό το αρχικό τίμημα των 10 εκατ. ευρώ και ζήτησε βελτιωμένη προσφορά. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 14 εκατ. ευρώ για τα 211 στρέμματα. Έναντι αυτού του ποσού μεταβιβάζεται η κυριότητα του οικοπέδου, ενώ το ξενοδοχείο «Ξενία» παραχωρείται μόνο προς χρήση, για 99 χρόνια. Η μεταβίβαση κώλυσε προς στιγμήν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα η εταιρεία καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της επένδυσης, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες, και υπολογίζει ότι η επένδυση, της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται από το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με συνεργάτες του επιχειρηματία, υπάρχουν δύο σενάρια: ανακαίνιση και επέκταση του ξενοδοχείου από τα 3.500 τ.μ. σήμερα είτε στα 5.000 τ.μ. είτε στα 8.000 τ.μ. και παράλληλα κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών. Ενώ στο ξενοδοχείο ο επενδυτής έχει μόνο τη χρήση, στις εξοχικές κατοικίες θα έχει και την κυριότητα (σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να χτιστούν τουλάχιστον τα 20 στρέμματα της έκτασης).

Ξενία Παλιουρίου Φωτ. Σοφία Χριστοφορίδου

Ξενία Παλιουρίου
Φωτ. Σοφία Χριστοφορίδου

ΤΑ BEACH BAR
Στις περιπτώσεις πωλήσεων παραθαλάσσιων εκτάσεων, ο αγοραστής είναι και ο προτιμητέος ενοικιαστής σε παρακείμενες εκτάσεις αιγιαλού. Στην περίπτωση του Παλιουρίου, η εταιρεία του κ. Σαββίδη εκμίσθωσε για ένα χρόνο την παραλία (έναντι τιμήματος 120.000 ευρώ) και καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη κατασκευαστικές εργασίες στο κάμπινγκ, επινοικίασε τον αιγιαλό στην επιχείρηση «Χ. Πολυχρόνης & ΣΙΑ ΟΕ», που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια τα beach bar «Κουρσάρος», «Λευκή Άμμος» και «Cabanna». Οι τρεις χώροι αναψυχής λειτουργούσαν στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα «Στολίδια στην Άμμο», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Ο δήμος Κασσάνδρας προχώρησε σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών beach bar, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούσαν παράνομα. Όμως ο επιχειρηματίας πέτυχε την αναστολή εφαρμογής της απόφασης μέχρι να δοθεί η γνωμοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας για το αν τα μπαράκια λειτουργούν νόμιμα ή όχι. Πάντως η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με τον κ. Σαββίδη για ετήσιο μίσθωμα 200.000 ευρώ.

– Άγιος Ιωάννης
Το ακίνητο που εκποίησε το ΤΑΙΠΕΔ στον Άγιο Ιωάννη Χαλκιδικής είναι συνολικής επιφάνειας 261 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200 στρ. είναι εκμεταλλεύσιμα, ενώ η παρακείμενη παραλία είναι μήκους 2 χιλιομέτρων.
Στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ υποβλήθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά από μία εταιρεία, τη «Μεντεκίδης Κατασκευαστική ΑΕ». Μάλιστα οι επιχειρηματίες είχαν αρχικά προσφέρει μικρότερο τίμημα και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ζήτησε βελτιωμένη προσφορά. Έτσι η εταιρεία αγόρασε έκταση 253 στρεμμάτων έναντι τιμήματος 9,6 εκατ. ευρώ (ή 38 ευρώ/τ.μ.). Από την παραπάνω έκταση οικοδομήσιμα είναι τα 180 στρέμματα, εκ των οποίων τα 60 παραχωρούνται για 99 χρόνια για τουριστική χρήση και τα 120 μεταβιβάζονται με πλήρη κυριότητα στην εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα περίπου 250 δωματίων και να κατασκευάσει περί τις 120 εξοχικές κατοικίες. Υπολογίζεται ότι, μαζί με το τίμημα εξαγοράς, η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

– Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας βρίσκεται σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία, «δυο βήματα» από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να το πουλήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Από τα 123 στρέμματα του ακινήτου, ο σχεδιασμός ήταν τα 62 στρέμματα να διατεθούν για χρήσεις τουριστικού-παραθεριστικού χωριού (εκ των οποίων οικοδομούνται τα 27,2 στρ.), ενώ τα υπόλοιπα 62 στρ. να μείνουν ελεύθερα για ζώνες πρασίνου, αθλητισμού, υπαίθριων αθλοπαιδιών και εκπαίδευσης. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2013 και το αρχικό σχέδιο ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Όμως αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν φαίνεται να προχωρά. Στην αρχή του έτους ο δήμος Θερμαϊκού εξέφρασε καταρχήν θετική γνώμη επί του σχεδίου Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (αν και διαφώνησε ως προς το μέγεθος της επιτρεπόμενης δόμησης, καθώς δεν εκπληρώνονταν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ανέγερση των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου). Ακολούθως το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστό ότι μόνο μία εταιρεία, η ΣΑΝΤΑ ΑΕ, υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την έκταση, αλλά η οικονομική προσφορά κρίθηκε χαμηλή (χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό που πρότεινε) και ως εκ τούτου ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Την περασμένη Πέμπτη η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης απέρριψε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία (της Μητροπολιτικής Επιτροπής) γνωμοδότησε θετικά. Το θεσμικό όργανο όμως έλαβε μια πολιτική απόφαση, ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση (το ίδιο ζητά και για το κάμπινγκ Ασπροβάλτας και για την έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου Σέδες, δύο ακίνητα για τα οποία δεν προχώρησε η διαδικασία πώλησης). Πάντως η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Σοφία Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια της Κυριακης» 13.7.2014

 http://www.makthes.gr/news/reportage/123977/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s