Αγορά: Η Κυριακή των «μεγάλων», τα άγχη των μικρών

Η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει το πρώτο crash test της αγοράς, καθώς είναι η πρώτη Κυριακή μετά από την έκδοση της υπουργικής απόφασης που δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης να λειτουργούν όλες τις ημέρες του έτους.
Πόσοι και ποιοι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους; Αυτό περιμένουν να δουν πολλοί καταστηματάρχες -κυρίως στο κέντρο, όπου υπάρχει ο ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα-, για να αποφασίσουν αν αξίζει τον κόπο να δουλεύουν από εδώ και πέρα και τις Κυριακές…
Για τις δέκα σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων στη συμβολή τής Αριστοτέλους με την οδό Τσιμισκή: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργία και, με τη μαζικότητα της κινητοποίησής μας, να πείσουμε ότι η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα» σημειώνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κυρία Σοφία Καλαντίδου. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, με σκοπό «την ικανοποίηση της πάγιας απαίτησης των μονοπωλίων του εμπορίου και των πολυεθνικών ομίλων».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ»
Υπό τον φόβο των αντιδράσεων των εργαζομένων έξω από τα καταστήματά τους (και της αρνητικής εντύπωσης που θα δημιουργούταν στους πελάτες), κάποιες από τις μεγάλες επιχειρήσεις επί της οδού Τσιμισκή ενημέρωσαν το προσωπικό τους ότι τελικώς δεν θα εργαστεί την Κυριακή. Πάντως, ορισμένα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει η υπουργική απόφαση και να λειτουργήσουν την Κυριακή -εξάλλου, πρόκειται για την παραμονή των θερινών εκπτώσεων και, ήδη, ατύπως τα προϊόντα πωλούνται σε μειωμένες τιμές.
Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) πρότεινε στα μέλη του να μην ανοίξουν ούτε τη σημερινή ούτε οποιαδήποτε άλλη Κυριακή, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο -ούτε καν την πρώτη Κυριακή μετά από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, όταν, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (ν. 4177/2013), θα μπορούν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα σε όλη τη χώρα. Από τη στιγμή όμως που για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η πλήρης απελευθέρωση (σε προαιρετική βάση), οι έμποροι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους μια Κυριακή μεσούντος του θέρους, που η πόλη αδειάζει από κόσμο.

ΕΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ
Μεθαύριο Τρίτη, το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα καθορίσει τη στάση του: «Θα αποφασίσουμε μόνοι μας ποιες Κυριακές έχουν τη μεγαλύτερη εμπορικότητα, ποιες βολεύουν την αγορά και ποιες μπορούν να αποδώσουν σε τζίρο -κι αυτές θα προτείνουμε στα μέλη μας να λειτουργούν» εξηγεί μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Παντελής Φιλιππίδης, που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές και αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΘ.
Όπως εξηγεί, μπορεί να επιλεγούν κάποιες από τις δέκα Κυριακές που είχαν προσδιοριστεί από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης βάσει του προηγούμενου νομικό καθεστώτος, ενδεχομένως όμως να είναι και κάποιες διαφορετικές. Παράλληλα, ο σύλλογος θα εξετάσει και την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, να ανοίγει η αγορά κάποιες Κυριακές που ακολουθούν ή προηγούνται ημερών αργίας σε γειτονικές χώρες, ώστε να δίνεται κίνητρο στους επισκέπτες να συνδυάσουν ένα τριήμερο ταξίδι με τις αγορές τους: «Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε να διαφημίσουμε όποιες Κυριακές αποφασίσουμε να ανοίγει η αγορά, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Καταθέτει προσφυγή στο ΣτΕ
Κατά της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας στρέφονται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Παράλληλα, οι τρεις συλλογικές οργανώσεις θα επιχειρήσουν, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την προσωρινή αναστολή εφαρμογής και, εν τέλει, την ακύρωση της απόφασης. Οι τρεις φορείς επισημαίνουν ότι η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων που, με «όχημα» τις «ελεύθερες Κυριακές», επιχειρούν να σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% της αγοράς και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.
Σημειωτέον ότι στην έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μόνο το 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου: αντίθετα, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε αύξηση του λειτουργικού κόστους και μειωμένη ζήτηση, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Σε ένα οικονομικό περιβάλλον», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, «όπου τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει μεσοσταθμικά πάνω από 40%, αποτελεί οικονομικό παράδοξο να αναμένουμε αύξηση της κατανάλωσης μόνο και μόνο επειδή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 365 ημέρες τον χρόνο».
Πάντως, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδώσει σε άλλες αγορές όπου έχει εφαρμοστεί και με αυτό το σκεπτικό δοκιμάζεται και στην ελληνική αγορά: «Σε έναν χρόνο θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του και, αν τελικά αποδειχθεί ότι απέδωσε και στη δική μας αγορά τα αναμενόμενα, τότε είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη τη χώρα» συνέχισαν τα ίδια στελέχη σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) να υποστηρίζει ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα παίξουν τον διακοσμητικό ρόλο του ‘περιβάλλοντος χώρου’ των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών» και οι περισσότεροι έμποροι να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, ωστόσο η τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα «μωσαϊκό» στην αγορά, με τα μισά καταστήματα κλειστά και τα υπόλοιπα να λειτουργούν…
Στις πλέον εμπορικές οδούς του κέντρου υπήρχαν καταστηματάρχες που ανέφεραν μιλώντας στη «ΜτΚ» -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι, αν δουν τον γείτονα να ανοίγει τις Κυριακές, θα αναγκαστούν να πράξουν το ίδιο. Κάποιοι καταστηματάρχες δεν θα ανοίξουν σήμερα, θα ανοίξουν ωστόσο την επόμενη Κυριακή και μετά… βλέποντας και κάνοντας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι Κυριακές του καλοκαιριού δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, αρκετοί ωστόσο σκοπεύουν να επανεξετάσουν την απόφασή τους από Σεπτέμβριο -ειδικά όσοι έχουν καταστήματα στο κέντρο, όπου τα μεγάλα πολυκαταστήματα είναι πολύ πιθανό να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από εδώ και πέρα.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
«Αν εξαιρέσεις την Κυριακή των εορτών, επί της ουσίας καμία άλλη δεν είχε νόημα για εμάς εδώ πάνω» εξηγεί μιλώντας στη «ΜτΚ» η κυρία Αγγελικη Κουβαλακίδου, που διατηρεί κατάστημα λευκών ειδών στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Φιλίππου. «Και οι επτά Κυριακές μού φαίνονταν υπερβολή -υπήρχε Κυριακή που ήρθα άσκοπα και δεν έκανα τζίρο. Τώρα θα έχει, μέσα στο κατακαλόκαιρο, που τις Κυριακές δεν περνά ούτε περαστικός στον δρόμο; Δεν έχω τουριστικά είδη, δεν έχω πελάτες τουρίστες. Δεν έχει νόημα…» συμπληρώνει.
«Μακάρι να είχε δουλειά και θα δουλεύαμε και τα μεσάνυχτα» σημειώνει από την πλευρά της η κυρία Μάιντε Ζαμπακτσιάν, που διατηρεί κατάστημα με παιδικά ρούχα στην οδό Ίωνος Δραγούμη, στο ύψος της Φιλίππου.
«Όσες Κυριακές ανοίξαμε μέχρι σήμερα, η δουλειά και το Σάββατο και τη Δευτέρα ήταν μειωμένη. Ο τζίρος αυτών των ημερών μοιράστηκε στην Κυριακή. Δεν κερδίσαμε σε τζίρο. Έτσι όμως πληρώνω ένα παραπάνω μεροκάματο… Το θέμα δεν είναι ο χρόνος, είναι το χρήμα. Δυστυχώς, θέλουν να κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις…» εκτιμά ο κ. Στέφανος Μαργαριτίδης, που διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων στην Εγνατία. Στο ερώτημα αν θα είχε διαφορετική άποψη, στην περίπτωση που η πόλη είχε περισσότερους τουρίστες, απαντά: «Πιθανόν. Θέλει μαζικό τουρισμό, όμως… Μπορούμε να γίνουμε σαν τη Χαλκιδική; Δεν περιμένω να δουλέψω μόνο ένα-δύο τριήμερα με επισκέπτες από τα Βαλκάνια».

«ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ‘ΜΕΓΑΛΟΥΣ’…»
«Το θέμα ήταν να μην ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα κάποιες Κυριακές, αλλά μόνο τα μικρά, για να δουλεύαμε κι εμείς. Όμως, όλη η ιστορία γίνεται για τους ‘μεγάλους’» υποστηρίζει η συνάδελφός του κ. Μαργαριτίδη, κυρία Φιλιώ Μπαλντούμη.
«Το να δουλεύουμε όλες τις Κυριακές του χρόνου διαλύει την προσωπική και την οικογενειακή ζωή μας» τονίζει η κυρία Μαρία Στεργιάδου, που δεν σκοπεύει να ανοίγει τις Κυριακές το κατάστημα ενδυμάτων που διατηρεί επί της οδού Ερμού: «Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί εάν πρέπει να στηρίξει τα πολυκαταστήματα, που απέλυσαν τους παλιούς υπαλλήλους τους και δουλεύουν με εργαζόμενους που παίρνουν 300 ευρώ -και που, με το άνοιγμά τους και τις Κυριακές, θα μας αφανίσουν…» συμπληρώνει.
«Αν ανοίξουμε τις Κυριακές, δεν θα έχει δουλειά Παρασκευή και Σάββατο. Όταν δεν έχω δουλειά, για ποιον λόγο να ανοίξω;» διερωτάται η κυρία Κάτια Κωστάρα, που διατηρεί κατάστημα ρούχων στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. «Τα πολυκαταστήματα σίγουρα θα ανοίξουν, αυτό δεν με φοβίζει… Ούτως ή άλλως, και σήμερα βλέπουμε ήδη τους τουρίστες να πηγαίνουν μαζικά στα εμπορικά κέντρα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αν θέλουμε τουρισμό, να ανοίξουμε τα μουσεία τις Κυριακές. Παλιά, που δεν ήμασταν ανοιχτά καμία Κυριακή, είχαμε δουλειά -δεν είχε σχέση με το ωράριο, αλλά με το εισόδημα».
«Δεν θα ανοίξω!» ξεκαθαρίζει η κυρία Άλκηστης Βαρλάμη, που διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων επί της οδού Δημητρίου Γούναρη. «Είναι μεγάλο το κόστος κι εμείς θέλουμε μία ημέρα την εβδομάδα να ξεκουραστούμε». Παρότι το κατάστημά της βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Ναυαρίνου, τον οποίον επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, υποστηρίζει ότι «δεν ψωνίζουν»: «Έρχονται μόνο για τα αρχαία και μετά τους μεταφέρουν με λεωφορεία στα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης».
«Όταν ανοίξαμε την Κυριακή, είχαμε μειωμένο τζίρο την προηγούμενη και την επόμενη μέρα» συμπληρώνει η κυρία Άννα Τουρατζίδου, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αγίας Σοφίας. Ωστόσο, αναφέρει ότι, αν ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα της περιοχής, θα ανοίξει και η ίδια, για να μη μείνει εκτός ανταγωνισμού.
«Η επιχείρηση σχεδιάζει να προσλάβει ένα επιπλέον άτομο, για να μπορέσουμε να λειτουργούμε και τις Κυριακές» εξηγεί μιλώντας στη «ΜτΚ» η κυρία Όλγα Βουνίσια, υπεύθυνη σε κατάστημα ενδυμάτων επί της οδού Τσιμισκή, που βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα πολυκαταστήματα. «Το καλοκαίρι ούτως ή άλλως είναι πεσμένη η κίνηση. Θα δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά από Σεπτέμβριο…» προσθέτει.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση επιτρέπει στους εμπόρους που διατηρούν καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης να λειτουργούν, εφόσον το επιθυμούν, όλες τις Κυριακές του έτους. Στο ιστορικό κέντρο περιλαμβάνονται όλες οι οδοί από τη λεωφόρο Νίκης μέχρι τη Φιλίππου και από την Παύλου Μελά μέχρι το Βαρδάρι.

ΑΥΡΙΟ Πρεμιέρα εκπτώσεων
Από αύριο Δευτέρα 14 Ιουλίου και έως το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 θα διαρκέσουν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του 2014, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4177/2013. Στο πλαίσιό τους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα εξής:
~ Η αναγραφή διπλής τιμής (δηλαδή της παλαιάς, συνήθως διαγραμμένης, και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση) είναι υποχρεωτική.
~ Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν των διπλών τιμών, γίνεται χρήση και ποσοστών (%), τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς την κατηγορία ειδών στην οποίαν αναφέρονται και να επαληθεύονται από τη σύγκριση των δύο τιμών. Επιπλέον, θα πρέπει, μαζί με το ποσοστό, να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ.: 20% έκπτωση).
~ Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
~ Το ποσοστό έκπτωσης που διαφημίζει κάθε κατάστημα θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό.
~ Η διενέργεια εκπτώσεων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε επιχείρησης.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
sofiachristoforidou@yahoo.gr
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια της Κυριακης» http://www.makthes.gr/news/economy/124045/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s