Μία νεοφυής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας από τη Θεσσαλονίκη έφτασε μία ανάσα πριν από την πρόκριση στις δέκα καλύτερες start ups με βάση τα κριτήρια της Microsoft -ακόμη μία απόδειξη για το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα.Πρόκειται για την εταιρεία Edasys, που παρέχει λογισμικό προσομοίωσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, για να προβλεφθεί η συμπεριφορά ενός προϊόντος, προτού αυτό κατασκευαστεί. Το λογισμικό αυτό μειώνει στο ένα δέκατο τον απαιτούμενο χρόνο δοκιμής ενός προϊόντος, πριν αυτό να μπει στην παραγωγή.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr
Η εταιρεία προέκυψε ως συνέχεια των επιστημονικών ερευνών που έκαναν τρεις διδάκτορες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής τους, που ήταν ακριβώς πάνω στα συστήματα ηλεκτρομαγνητικής προσομοίωσης, οι τρεις επιστήμονες είχαν την επιλογή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας την τύχη τους σε ερευνητικά ινστιτούτα ή πολυεθνικές εταιρείες, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί τους -και εξαιτίας του αντικειμένου των σπουδών και της έρευνας που έκαναν οι προοπτικές ήταν εξαιρετικές. Όμως αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να το παλέψουν από εδώ. Έτσι δημιουργήθηκε η Edasys. Στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλα άτομα -προγραμματιστές, software engineer, υπεύθυνοι μάρκετιγκ- και έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς προέκυψε το λογισμικό προσομοίωσης.
ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ
ΤΑΧΥΤΕΡΑ Η ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ
Οι ερευνητές ανέπτυξαν αλγόριθμους και υπολογιστικές μεθόδους που προβλέπουν τη συμπεριφορά ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων σε διαφορετικές συνθήκες. Έτσι δημιούργησαν ένα λογισμικό που λειτουργεί ως προσομοιωτής για τις δοκιμές που κάνουν οι βιομηχανίες οι οποίες χρησιμοποιούν συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο μία εταιρεία μπορεί να ελέγξει για παράδειγμα πόση ακτινοβολία θα εκπέμπει η κεραία ενός νέου μοντέλου κινητού τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται να κατασκευάσει και να δοκιμάσει διαφορετικά πρότυπα, κάτι που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Επειδή δε, όσο πιο περίπλοκη είναι μια συσκευή, τόσο περισσότερες προσομοιώσεις πρέπει να γίνουν, για να ελεγχθούν διαφορετικές παράμετροι, πριν να αρχίσει η παραγωγή, ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για τις βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. “Με το λογισμικό της Edasys ο χρόνος που διαρκεί η προσομοίωση μπορεί να μειωθεί έως και 10 φορές και η διαδικασία να κρατά από ημέρες σε μόνον λίγες ώρες”, εξηγεί η Βάσω Καλαϊτζίδου, υπεύθυνη μάρκετιγκ της εταιρείας. “Το προϊόν μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο cloud και αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που το κάνει καινοτομικό”, προσθέτει.
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η εταιρεία έχει πετύχει δύο διεθνείς συνεργασίες με την εταιρεία csimsoft, που προσφέρει λογισμικό σχεδίασης (CAD) υψηλής τεχνολογίας, και την Upverter, μία επίσης νεοφυή εταιρεία από τον Καναδά, που προσφέρει μία cloud πλατφόρμα για σχεδίαση PCB (τυπωμένων κυκλωμάτων) και έχει αποκτήσει τους πρώτους πελάτες της -πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα αλλά και εταιρείες. Το λογισμικό που ανέπτυξε τράβηξε την προσοχή στο διεθνές “οικοσύστημα” νεοφυών επιχειρήσεων. Το Μάιο ήταν μεταξύ των δεκαπέντε εταιρειών από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο “Internet World 2014”, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εβδομάδας τεχνολογίας του Λονδίνου και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες και εταιρείες από το χώρο της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και του Διαδικτυακού Marketing (όπως Cisco, IBM, Microsoft κ.λπ.). Έναν μήνα αργότερα η Edasys πέρασε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής, για να ενταχθεί στη δομή υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων της Microsoft (Microsoft Accelerator) στο Λονδίνο. Συνολικά στη δεύτερη φάση πέρασαν 35 νεοφυείς επιχειρήσεις, που ξεχώρισαν μέσα από εκατοντάδες, ενώ στην τελική φάση επιλέχθηκαν μόλις δέκα, για να δεχτούν συμβουλευτική υποστήριξη και να δικτυωθούν με πιθανούς χρηματοδότες και επενδυτές. Μπορεί η Edasys να μην πέρασε στην τελική δεκάδα, όμως η εταιρεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά της σε διεθνές ακροατήριο και να διαπιστώσει τις προοπτικές που διανοίγονται.
- [Στην πορεία η εταιρεία άλλαξε όνομα και στις 12.5.2015 ανακοινώθηκε ότι έλαβε χρηματοδότηση από το Jeremie Openfund II
H εταιρεία Fieldscale, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε τη λήψη αρχικής επένδυσης ύψους 150.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II για χρηματοδότηση εκκίνησης επένδυσης. Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό για προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων. Με τα εργαλεία της Fieldscale, ο σχεδιασμός hardware γίνεται γρηγορότερα και ευκολότερα. Οι ιδρυτές της Fieldscale, Γιώργος Μπόντζιος και Γιώργος Μπουζιανάς, βίωσαν αυτό ακριβώς το πρόβλημα στη διάρκεια των διδακτορικών τους σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και με την ίδρυση της Fieldscale επιχειρούν να δώσουν λύση. Για να καταστήσει την τεχνολογία της εύκολα προσβάσιμη σε όλους, η εταιρεία πρόκειται σύντομα να λανσάρει υπηρεσία, μέσω της οποίας τα εργαλεία προσομοίωσης θα καταστούν διαθέσιμα διαδικτυακά. Ο χρήστης θα επιλέγει την επιθυμητή υπολογιστική ισχύ και διάρκεια χρήσης της υπηρεσίας, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους του Cloud με πολύ μικρό κόστος.