Ένα “δάσος” από 800 ομπρέλες και 1600 ξαπλώστρες απλώνεται στην παραλία Σαχάρα, η οποία πουλήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έναντι 2 εκατομυριων ευρώ. Βέβαια, το ερώτημα που έμεινε αναπάντητο είναι αν η επένδυση αυτή είναι το πραγματικό «δάσος» ή απλώς ένα «δέντρο».
Ο επιχειρηματίας Λεωνίδα Κεντεποζίδης που αγόρασε την έκταση έδωσε χθες συνέντευξη τύπου, υποστηρίζοντας εξ αρχής ότι «ό,τι γράφηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφερόμενος στις καταγγελίες πέντε οικολογικών οργανώσεων ότι συντελείται οικολογική καταστροφή
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν αμμοθίνες και ότι τα δύο beach bar που δημιούργησε έχουν αναπτυχθεί εντός των ορίων της ιδιόκτητης έκτασης. Πράγματι, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες σταματούν 50 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα. Όσο για τις καταγγελίες περί του ρέματος που μπαζώθηκε, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Ιερόθεος Μανώλας επεσήμανε ότι στα τοπογραφικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμφάνιζαν κανένα ρέμα, ενώ δεν υπάρχει κάποιο προεδρικό διάταγμα που να περιλαμβάνει την έκταση σε ζώνη Natura και να απαγορεύει τη δόμηση.
Ο κ. Κεντεποζίδης αγόρασε μια έκταση συνολικά 44 στρεμμάτων έναντι 2 εκατ. ευρώ (δηλαδή προς 45 ευρώ το τετραγωνικό) μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν μόλις τον περασμένο Μάιο και μέσα σε ένα μήνα λειτούργησαν τα δύο beach bar. Ο επιχειρηματίας ρωτήθηκε επανειλημμένα για τα μελλοντικά σχέδιά του, όμως απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «ούτε εμείς ξέρουμε ακόμα». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μανώλα, η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τη δόμηση του 20% της έκτασης, δηλαδή των 8.800 τ.μ. (εκ των οποίων σήμερα υπάρχει άδεια για τα 780 τ.μ. των εγκαταστάσεων του beach bar)
Μπορεί ο κ. Κεντεποζίδης να μην έχει αποφασίσει ακόμη τι είδους επένδυση θα κάνει στη δική του έκταση, έχει σκεφτεί όμως πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η όμορη έκταση, 420 στρεμάτων που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα δύο beach bar και ανήκει στο δήμο Νέας Προποντίδας. Μάλιστα παρουσίασε και ένα στρατηγικό σχέδιο (master plan) για την ανάπτυξη της περιοχής, που περιλαμβάνει ενυδρείο, χώρους αθλοπαιδιών και bungalows. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανοικτός σε τυχόν συνεργασία με το δήμο, για την ανάπτυξη του χώρου, ενδεχομένως με αξιοποίηση κοινοτικής χρηματοδότησης. Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τον ενδιαφέρει «το έργο, το όραμα, πως μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα, και όχι πως θα βγάλουμε λεφτά, δεν είναι όλα κερδοσκοπικά».
Δημοσιευτηκε στην εφημεριδα «Μακεδονια» 23.7.2014