ΕΝΦΙΑ Ιδιοκτήτες σε απόγνωση

Αντιμέτωποι με τον παραλογισμό που προκύπτει από την αναντιστοιχία μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας των ακινήτων ήρθαν οι φορολογούμενοι, όταν εκτύπωσαν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να κάνει διορθώσεις στα στοιχεία για τουλάχιστον 4.000 περιοχές όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες στρεβλώσεις. Στη διάταξη θα αναφέρεται ότι θα εφαρμόζεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Δράμας, Χίου, Κέρκυρας και Ζακύνθου. Όμως δεν είναι μόνο σε αυτές τις περιοχές που οι ιδιοκτήτες… ζαλίστηκαν όταν είδαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι πέρσι οι φορολογούμενοι πλήρωναν φόρο μόνο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Φέτος καλούνται να πληρώσουν και για μη ηλεκτροδοτούμενα και ημιτελή κτίσματα αλλά και για αγροτεμάχια, εξ ου και σχεδόν στο σύνολό τους οι ιδιοκτήτες είδαν ότι φέτος ο φόρος είναι υπερπολλαπλάσιος σε σχέση με το 2013. «Δεχτήκαμε πάμπολλα τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους πολίτες. Πρακτικά ο φόρος που βεβαιώνεται είναι αδύνατο να πληρωθεί, γιατί σχεδιάστηκε με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες και χωρίς να υπολογιστεί ότι η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου έχει εξαντληθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Σε πολλές περιπτώσεις, φορολογούμενοι που είχαν κάτι «ξεχασμένα» κληρονομικά χωράφια και οικόπεδα σε χωριά μακριά από αστικά κέντρα, με πρακτικά μηδενική αξία αγοράς, κλήθηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε φόρο, γιατί λόγω του Καλλικράτη άλλαξαν τα όρια των δήμων και άρα οι αντικειμενικές αξίες, εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κεχαγιάς. Έτσι, ιδιοκτήτης χωραφιού έξω από τη Βέροια με εμπορική αξία όχι μεγαλύτερη των 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο που υπολογίστηκε με αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ. Ιδιοκτήτης οικοπέδου ενός στρέμματος σε χωριό του νομού Κιλκίς με εμπορική αξία κοντά στα… 1.000 ευρώ διαπίστωσε ότι ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 1.250 ευρώ!
Μεγάλες διαφορές προκύπτουν από την επιβολή συμπληρωματικού φόρου σε ιδιοκτήτες με αξία ακινήτων άνω των 300.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης στη Θεσσαλονίκη θα κληθεί να πληρώσει 7.000 ευρώ κύριο φόρο και 19.000 ευρώ συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή σχεδόν το τριπλάσιο ποσό. Υπάρχει περίπτωση ακινήτου στη λεωφόρο Νίκης το οποίο ανήκει εξ ημισείας σε δύο αδέρφια. Ο φόρος για το 50% του ακινήτου καθορίζεται στον έναν, που το κατέχει ως φυσικό πρόσωπο, με βάση αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο μισό του ίδιου ακινήτου ο φόρος υπολογίζεται με βάση τετραπλάσια αντικειμενική αξία, δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχα σε σπίτι που κατέχει εξ ημισείας ζευγάρι στο Αγγελοχώρι ο φόρος για το 50% του συζύγου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της συζύγου.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανέλπιστων λαθών για τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που πέρσι πλήρωσε φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) περί τις 15.000 ευρώ φέτος έλαβε εκκαθαριστικό για… 7 ευρώ. «Τα εκκαθαριστικά βρίθουν λαθών που προέρχονται από το σύστημα υπολογισμού. Από τα τέλη Αυγούστου, που θα ανοίξει ξανά η εφαρμογή, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα βουνό από προβλήματα», τονίζει ο κ. Κεχαγιάς. Ένα από αυτά είναι η ιδιόχρηση ακινήτων από εταιρείες. Σε πολλά εκκαθαριστικά το σύστημα δεν «είδε» τον αντίστοιχο κωδικό του Ε9, με αποτέλεσμα ο φόρος που βεβαιώθηκε να είναι αυξημένος.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργολάβοι που ανέγειραν οικοδομές με σκοπό την πώληση και βάσει του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται ως μεγαλοϊδιοκτήτες και φορολογούνται για το εμπόρευμά τους. Υπάρχει δε περίπτωση μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη στην οποία βεβαιώθηκε φόρος 247.000 ευρώ (καθώς φορολογούνται ακόμα και τα γιαπιά), που σκοπεύει να εκχωρήσει στο κράτος ένα από τα έτοιμα διαμερίσματα για να συμψηφιστούν οι φόροι.

ΠΟΜΙΔΑ Η διόρθωση να ξεκινήσει με την κατάργηση του φόρου
Είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ζητά μεν να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη «φούσκωμα» της επιβάρυνσης των πολιτών ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου, όμως για την ομοσπονδία το κύριο πρόβλημα είναι «να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο ‘τρελός’ αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας». Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να διορθώσει άμεσα τα σφάλματα του taxis (που επαναλαμβάνονται παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί πολλάκις στο παρελθόν να υποβάλουν το «περιουσιολόγιο» μέσω του Ε9), όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι οι ίδιες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ και κυρίως με τον συμπληρωματικό φόρο, που «κατακρεουργεί σήμερα τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων, συχνά με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από τον κυρίως φόρο. Από εκεί πρέπει να αρχίσει η διόρθωση, με την κατάργησή του».
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 10/8/2014

http://www.makthes.gr/news/politics/125026/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s