Επιχειρηματίες μαινόμενοι κατά Γκίκα

Την μήνη των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) στη Θεσσαλονίκη. Με φράσεις όπως “δεν είμαστε στο πανεπιστήμιο, για να κάνετε μαθήματα οικονομίας”, “δεν θέλουμε άλλες διαπιστώσεις”, “δεν μιλάτε στη Βουλή, αλλά σε ανθρώπους της αγοράς”, “δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε πλάτη” και “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τελείωσαν”, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της χώρας σχολίαζαν από το ακροατήριο όσα έλεγε από το βήμα της ΚΕΕ ο υπουργός Οικονομικών.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

“Η επιχειρηματικότητα τρόμαξε, δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Εδώ φορολογήσατε και τα βιομηχανικά κτίρια” σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμεήτηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

“Πάνω κι από την ανταγωνιστικότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Μετράμε χιλιάδες αυτοκτονίες” τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίοθυ Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης. 

“Μας γονατίσατε. Η μεσαία επιχειρηση εχει τελειωσει. Εκτος αν νομιζετε οτι είναι παρα πολλες οι επιχειρήσεις, όπως είπε η τροικα, οπότε πείτε το και σε μας να δουμε τι θα κάνουμε” επεσήμανει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος. 

“Ειμαστε απογοητευμένοι και σοκαρισμένοι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εχουν τελειώσει Δεν χρειαζόμαστε χρήματα. Χρειαζόμαστε να εξαλείψετε τα εμπόδια και την εχθρικότητα του κράτους που εισπράτει ο επιχειρηματίας” είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης

Ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βάλουν πλάτη, επειδή αυτοί είναι που βλέπουν “πιο μπροστά σε σχέση με τον μέσο Έλληνα και από αυτούς περιμένουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά”. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους επιχειρηματίες να στρέψουν το βλέμμα τους όχι στα 11 εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας, αλλά στην αγορά των 7 δισεκατομμυρίων που κατοικούν στον πλανήτη.

“ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΑΡΙΘΜΟΥΣ”
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες, σημειώνοντας: “Μη νομίζετε ότι στην κυβέρνηση κοιτάμε μόνον αριθμούς. Στην κοινωνία ζούμε. Πρέπει όμως να κάνουμε τη σούμα, τι μπορούμε να δώσουμε και τι να πάρουμε…”.
Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι “παρά την τεράστια κρίση, παραμένουμε παίκτες, επειδή είμαστε στη ζώνη του ευρώ”, υπενθυμίζοντας ότι οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2006, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, εκτίμησε ότι “το κράτος δανειζόταν κι ας μην ‘έβγαιναν’ οι λογαριασμοί του. Κάπου είχαμε αποκοιμηθεί, έως ότου σταμάτησαν να μας δανείζουν (σ.σ.: οι αγορές). Οι Ευρωπαίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και μας δάνεισαν με χαμηλό επιτόκιο. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά: ανακεφαλαιοποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, επειδή, αν δεν έχεις σύστημα να κινηθεί το χρήμα, δεν μπορείς να πας μπροστά…”. Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι “βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της προσπάθειας, έχει μείνει η ‘ουρά’”, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο θα συνεχίσουν να έχουν επίβλεψη από τους δανειστές, αλλά πιο “χαλαρή” -κάτι που ευελπιστεί ότι θα συμβεί στη χώρα μας από τον επόμενο χρόνο.
“Το πλεόνασμα δεν είναι δεδομένο: ο προϋπολογισμός αλλάζει χρόνο με τον χρόνο και εύκολα μπορούν να ξεφύγουν οι δαπάνες σε σχέση με τη φορολογία. Το σημαντικό για να φτιάξουμε μια χώρα ανταγωνιστική είναι να μην κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο” πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τα επιμελητήρια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας…

ΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑ
Αναφορικά με το ζήτημα των δανείων σε καθυστέρηση, που αντιπροσωπεύουν το 1/3 του συνόλου, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση δεν είναι αδρανής. Εμείς ήμασταν οι επισπεύδοντες στο Παρίσι, επειδή θέλουμε να ξεπεράσουμε το θέμα γρήγορα, για να διοχετευτούν κεφάλαια σε υγιείς επιχειρήσεις”. Αναφερόμενος, δε, στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, υποστήριξε ότι “σύντομα θα έχουμε κάτι, που θα επιταχύνει τη λύση στο πρόβλημα”.

ΤΙ “ΕΡΕΘΙΣΕ” ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ
Σε αυτό στο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να μάθει αν το ακροατήριο έλαβε απαντήσεις στα προβλήματα που έθεσε, για να πάρει διά βοής αρνητική απάντηση…
Ο κ. Χαρβούβελης απάντησε, υποστηρίζοντας ότι “σε λίγους οικονομολόγους αρέσει η τεράστια φορολογία, ζούσαμε όμως πάνω από τις ικανότητές μας και ξαφνικά βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα πρέπει να προσελκύσουμε το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι -μακροπρόθεσμα- πρέπει να μειωθεί η φορολογία, επειδή “δεν είναι δυνατόν γειτονικές χώρες να έχουν φορολογία 15% κι εμείς 26%”.
“Μιλάτε για ανταγωνιστικότητα και δεν ξέρετε ότι ο φόρος στη Βουλγαρία είναι 10%;”, ήταν το επικριτικό σχόλιο που δέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ…

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ “Δεν θα απολογηθώ, καλούμαστε να πληρώσουμε την αδικία”
Σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι είναι πιο δίκαιος φόρος σε σχέση με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), παρότι ομολόγησε ότι έγιναν αδικίες. Ακούγοντας στο σημείο αυτό τις έντονες αντιδράσεις των προέδρων των επιμελητηρίων, ο ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διευκρινίσει ότι “ο συγκεκριμένος φόρος δεν είναι δικό μου δημιούργημα και γι’ αυτό δεν θέλω να απολογηθώ. Εμείς, όμως, καλούμαστε να πληρώσουμε την αδικία”.
“Με ευχολόγια δεν λύνονται προβλήματα” σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της ΚΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος στο σημείο αυτό εξερράγη: “Με συνολική φορολογία 50%; με 4.000 εγκυκλίους για την αναμόρφωση του φορολογικού ετησίως, με τα γραφειοκρατικά προβλήματα συνεχώς να μειώνονται, αλλά πάντα να παραμένουν; με τη χώρα να βρίσκεται καθημερινά σε προεκλογική περίοδο, με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, που ποτέ όμως δεν έχουν λεφτά, όχι ξένος, αλλά ούτε εγχώριος επενδυτής δεν θα έρθει”, υποστήριξε, για να προσθέσει: “Τα επιμελητήρια ξεβολεύτηκαν -όχι όμως με την άρση της υποχρεωτικότητας. Θρηνούμε ήδη 230.000 επιχειρήσεις. Θα φτάσουμε στο απόλυτο μηδέν” κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
“Πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο κόσμος οφείλει να τις αποδεχθεί -και, για να γίνει αυτό, πρέπει να δει φως στην άκρη του τούνελ”, αντέτεινε ο κ. Χαρδούβελης. “Η ελληνική κοινωνία είχε κακομάθει, ζώντας με δανεικά και απαιτώντας από το Δημόσιο. Σήμερα δεν απαιτεί, δείχνοντας απίστευτη ωριμότητα. Η κυβέρνηση καταλαβαίνει απόλυτα τα προβλήματα του κόσμου -πονούν όχι μόνον οι μικρομεσαίοι, αλλά άπαντες. Όμως, δεν υπάρχει διέξοδος με δανεικά…Πρέπει να πάρουμε τύχη της χώρας μας στα χέρια μας, να έχουμε ωριμότητα και να συνεχίσουμε”.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 7/9/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s