ΣτΕ Φρένο στην απόφαση Γιακουμάτου για λειτουργία της αγοράς 52 Κυριακές

Ανατρέπεται η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου που επέτρεπε τη  λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολίασε στη “Μ” ότι η εν λόγω απόφαση δεν είναι οριστική κι ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο θα υποστηρίξει το μέτρο των 52 Κυριακών με κάθε νομικό μέσο. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κατατεθεί προσφυγή, αμέσως μόλις εκδοθεί και καθαρογραφεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ.

ΤΟ 2015 Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Με την υπ’ αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατά συνέπεια, προσώρας τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Η ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες κλπ. θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και “αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη” ηθική βλάβη. Ειδικότερα, η ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων κλπ. που αναφέρεται “στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του, από κοινού με την οικογένειά τους, κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη”. Ακόμη, αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ “πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση”. Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι “η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων κλπ.), πολλώ μάλλον καθ’ όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο”.
Στην απόφαση όμως της ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων κλπ. δεν κρίνονται “προδήλως βάσιμοι”. Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβαση της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως “κατάστημα εντός καταστήματος” και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θα ενημερώσει την εισαγγελία και την αστυνομία
Δικαιωμένοι αισθάνονται οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν μεταξύ αυτών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της απόφασης, που επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης όλες τις Κυριακές του έτους, ο ΕΣΘ κάλεσε τα μέλη του να την “μποϊκοτάρουν”. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, το 99,5% των εμπόρων ανταποκρίθηκε. Επίσης προσέφυγε στο ΣτΕ, μαζί με δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, την προσφυγή κατέθεσαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και δέκα φυσικά πρόσωπα, έμποροι από τη Θεσσαλονίκη. “Είναι μια πρώτη δικαίωση η συγκεκριμένη απόφαση” τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. “Πιστεύουμε ότι το μέτρο ήταν καταστροφικό για το σύνολο του εμπορικού κόσμου και με την προσφυγή μας θελήσαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολλών”.
Σήμερα ο ΕΣΘ θα ενημερώσει τη διεύθυνση Εμπορίου, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να διενεργηθούν οι σχετικοί έλεγχοι και να επιβληθούν πρόστιμα (που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ) σε όσα καταστήματα ανοίξουν την προσεχή Κυριακή, παρά τα προβλεπόμενα από το νόμο και την ισχύουσα απόφαση του περιφερειάρχη.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΕΘ
Την Κυριακή όμως, κάποια καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν. Με βάση την ισχύουσα απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, καταστήματα εμβαδού κάτω των 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων έχουν την επιλογή να ανοίγουν τα μαγαζιά τους δέκα Κυριακές του έτους. Δύο εξ αυτών είναι οι Κυριακές της περιόδου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο ΕΣΘ προέτρεψε επίσης τα μέλη του να ακολουθήσουν τα οριζόμενα από την απόφαση του περιφερειάρχη. “Παραδοσιακά είναι δύο Κυριακές που βρίσκεται πολύς κόσμος στην πόλη. Δεν είναι λάθος το σκεπτικό, ωστόσο το πρώτο Σαββατοκύριακο δεν είχαμε καθόλου κίνηση, το Σάββατο επειδή η πόλη ήταν αστυνομοκρατούμενη, την Κυριακή λόγω της βροχής. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί την προσεχή Κυριακή”.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 12/9/2014 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s