Hellenic Steel: Λουκέτο (;) από χάλυβα

Μία από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγικές μονάδες της Θεσσαλονίκης οδεύει προς το κλείσιμο. Η διοίκηση της “Hellenic Steel” έχει καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα τη “λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων”.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Παναγιώτη Χατζάκο ήδη έχει αποφασιστεί να εκτελεστούν οι τρέχουσες παραγγελίες μέχρι και τον Οκτώβριο και να μη συναφθούν νέες συμφωνίες το Νοέμβριο, γιατί είναι πιθανό να μην εκτελεστούν τελικά. “Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση παραγωγής”, σημειώνει. Την προσεχή Τρίτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θα ακολουθήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. “Θα περιμέναμε από τον υπουργό Ανάπτυξης να ασκήσει πίεση στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρεία ILVA, η οποία τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας, ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου, για να αναζητηθούν άλλες λύσεις”, επισημαίνει ο κ. Χατζάκος.
Το ενδιαφέρον -σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των εργαζομένων- είναι ότι η εταιρεία δεν χρωστά “ούτε ευρώ” σε τράπεζες, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και 6 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Έχει όμως οφειλές της τάξης των 60 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία ILVA SPA, από την οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη. Την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρείας (77,12%) κατέχει η ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA, ενώ στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν η γερμανική Marubeni με 7% και δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς, που κατέχουν περίπου το 16%.
Η ILVA, που απασχολεί 50.000 εργαζόμενους σε όλη την Ιταλία και στις θυγατρικές της σε άλλες χώρες, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα με την ιταλική δικαιοσύνη για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για μεγάλο διάστημα είχε διακοπεί η τροφοδοσία των θυγατρικών της με χάλυβα και στη συνέχεια η δικαιοσύνη αποφάσισε την απομάκρυνση της μεγαλομετόχου οικογένειας Ρίβα από τη διοίκηση της εταιρείας. Η πρόθεση της μητρικής εταιρείας να κλείσει όλες τις θυγατρικές που λειτουργούν εκτός Ιταλίας είχε γίνει γνωστή ήδη από πέρυσι, χωρίς όμως οι σχεδιασμοί να προχωρήσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της εν Ελλάδι θυγατρικής Hellenic Steel η διοίκηση είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τρεις γενικές συνελεύσεις μετόχων. Βάσει του καταστατικού ο κύριος μέτοχος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, αλλά οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ψάχνει αγοραστή, για να πουλήσει το εργοστάσιο.

Κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας
Η χαλυβουργεία απασχολεί 274 εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου η εταιρεία να κλείσει, εκτός αν βρεθεί κάποιος επενδυτής να την αγοράσει. Εκτός από τους εργαζόμενους ενδεχόμενο λουκέτο στην Hellenic Steel θα επηρεάσει τους συνεργαζόμενους μεταφορείς, που εισπράττουν περί το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως για 14.000 διαδρομές. Εξάλλου η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ, αντιπροσωπεύοντας το 5%-8% της διακίνησης χύδην φορτίου. Η Hellenic Steel παράγει ετησίως περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50%-60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 13/9/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s