Η δικαίωση των εμπόρων, η απογοήτευση του «μπακαλόπαιδου»

“Ως υπουργός, αλλά και ως μπακαλόπαιδο, δεν άκουσα καθόλου ευχάριστα την απόφαση του ΣτΕ για τα καταστήματα”. Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια είναι ενδεικτική της αμηχανίας και του προβληματισμού που επικρατεί στο υπουργείο, μετά την πρώτη δικαστική νίκη των εμπόρων κατά του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Την Πέμπτη η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας έβαλε στον πάγο την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου (υπ’ αριθμόν 307/2014) για προαιρετική λειτουργία της αγοράς 52 Κυριακές. “Πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις, να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στον λαό. Με ποια δικαιολογία κρίνεται αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;” διερωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Με δήλωσή του στη “Μ” ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ το υπουργείο θα υποστηρίξει τη δική του απόφαση με κάθε νόμιμο μέσο, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Χθες πάντως, κοινοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου ότι αναστέλλεται η εκτέλεσή της, “μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της κατ’ αυτής ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως”.
ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Οι φορείς που κατέθεσαν την προσφυγή (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) δηλώνουν δικαιωμένοι και ανακουφισμένοι για αυτήν την πρώτη νίκη.  Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η απόφαση δικαιώνει τη θέση της αγοράς της πόλης, καθώς το 96% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι δεν επιθυμούν καμία επιπλέον Κυριακή λειτουργίας των καταστημάτων. Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης “πιστεύουν ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις δημιουργούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε καταστηματάρχες, εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους σε λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας”. “Η απόφαση του ΣτΕ ήταν η δικαίωση της αποφασιστικής αντίθεσης του εμπορικού κόσμου της χώρας στο μέτρο του υποτιθέμενου ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Προσωπικά νιώθω ανακούφιση” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι “κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος”, αφού εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά στην πλήρη ακύρωση της υπουργικής απόφασης.
“Η αναγνώριση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι καταστροφική για τους εμπόρους, αλλά και ότι η λογική του υπουργείου να μετατρέψει σε “πειραματόζωα” τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία από την “πιλοτική” εφαρμογή του μέτρου επικαλούμενο λόγους εθνικού συμφέροντος είναι επικίνδυνη, δεν αποτελεί μόνο δικαίωση για τη ΓΣΕΒΕΕ και όλες τις οργανώσεις που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στην κυβερνητική απόφαση” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Ισχύει η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη
Μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ασκηθείσας αίτησης ακυρώσεως, η απόφαση Κ1-1119/7-7-2014 παύει να ισχύει και μαζί της παύει να ισχύει η πλήρης απελευθέρωση στα ιστορικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στη Χαλκιδική και στα νησιά Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Θήρα. Για όλες τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται η απόφαση που είχε λάβει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, δυνάμει του άρθρου 16 ν. 4177/2013.
Για τη Θεσσαλονίκη η απόφαση αυτή προβλέπει ότι (πέραν των επτά Κυριακών, που βάσει νόμου επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα να λειτουργούν), καταστήματα που δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα/εκπτωτικά χωριά και δεν έχουν εμβαδόν πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα, μπορούν να λειτουργούν τρεις επιπλέον Κυριακές: τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς ‘Εκθεσης (ΔΕΘ) και την Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά. Επομένως, σήμερα Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Όσοι επιχειρηματίες ανοίξουν τα καταστήματά τους στους παραπάνω τόπους χωρίς να έχουν το σχετικό δικαίωμα, κινδυνεύουν με τα διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, με την ποινή φυλάκισης του άρθρου 42 ν. 1892/1990 αλλά και από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας για την απασχόληση των μισθωτών τους. Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου, το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης).

Ποιοι φορείς και επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη προσέφυγαν στο ΣτΕ

Την προσφυγή υπογράφουν εκτός από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εταιρείες αλλά και ιδιώτες από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις εταιρείες “Καρριέρα ΑΕ”, “Μπέσσυ Χασόν”, “Αφοί Μενεξόπουλοι”, “Φελέκης και Σια”, “Π. Παπανικολάου και Σια” και τους ιδιώτες Μιλτιάδη Παυλίδη, Κωνσταντίνο Χατζαρίδη (ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου), Μπέττυ Χασόν, Παναγιώτη Μενεξόπουλο, Αναστάσιο Φελέκη, Πολυξένη Παπανικολάου, Αγγελική Στοϊκούδη.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 14/9/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s