Επιχειρείν αλα ΟΑΕΔ

Η ιστορία δύο 28χρονων από τη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να δοκιμαστούν στο επιχειρείν, βασιζόμενοι σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, είναι ενδεικτική του πώς το ελληνικό δημόσιο αντιλαμβάνεται τις πολιτικές μείωσης της ανεργίας και αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το Δεκέμβριο του 2013 ο ΟΑΕΔ προκήρυξε ένα “πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία”. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα επιχορήγησης για τη δημιουργία επιχειρήσεων που προκηρύχθηκε έπειτα από καιρό. Σκοπός του ήταν η προώθηση 2.000 ανέργων νέων στην απασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών µε έµφαση στην καινοτοµία. Το κάθε σχέδιο θα τύγχανε επιδότησης 10.000 ευρώ.

ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Δύο νέοι, 28 ετών, αποφάσισαν να αφήσουν τις θέσεις τους ως υπάλληλοι σε εταιρείες και να δοκιμαστούν στο επιχειρείν. Είχαν μία καινοτόμα ιδέα, όρεξη για δουλειά, αλλά τους έλειπε το κεφάλαιο. Το πρόγραμμα θα τους έδινε μία χείρα βοηθείας στο ξεκίνημά τους, έτσι υπέβαλαν φάκελο. Για τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπονταν 865 δικαιούχοι. Μία από τις προτάσεις ήταν και αυτή των 28χρονων της ιστορίας μας. Οι δύο επιχειρηματίες προτίμησαν να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της “ΜτΚ”), γιατί φοβούνται ότι έπειτα από μία επώνυμη αναφορά μπορεί να ανακύψουν προσκόμματα “από το πουθενά” στην ολοκλήρωση των διαδικασιών -και αυτός ο φόβος, πραγματικός ή όχι, είναι ενδεικτικός της αντίληψης των ιδιωτών για το πώς λειτουργούν ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί.
Μετά τον έλεγχο των φακέλων τα αποτελέσματα εκδόθηκαν τον Απρίλιο, αλλά οι δύο νεαροί έμαθαν ότι το επιχειρηματικό σχέδιό τους είχε επιλεγεί εντελώς τυχαία, όταν πήγαν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους το Μάιο. Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι σε διάστημα δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης θα έπρεπε να γίνει και η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικεία ΔΟΥ, όπερ και εγένετο. Ελλείψει κεφαλαίου και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα δανεισμού, ο ένας εκ των δύο συνεταίρων αναγκάστηκε να εκποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο του.
Σύμφωνα με τους ίδιους η οριστική έγκριση δόθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο, όπως λένε, μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ. Σημειωτέον ότι με βάση την προκήρυξη του προγράμματος “η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται μετά την απόφαση υπαγωγής”. “Ξοδέψαμε τις οικονομίες μας, για να φτιάξουμε το κατάστημα και να γεμίσουμε με εμπορεύματα. Στον πρώτο έλεγχο μας είπαν ότι μας αναγνωρίζουν ως δαπάνες μόνο τα ενοίκια”, λέει ο ένας εκ των δύο. Άγνοια όλων των παραμέτρων του προγράμματος από πλευράς επιχειρηματιών; Ενδεχομένως, αλλά, ακόμη κι αν είναι έτσι, αναδεικνύονται και οι αδυναμίες του Οργανισμού ως προς την ενημέρωση των δικαιούχων.
Γεγονός πάντως είναι ότι, ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν το κάθε ευρώ από την περιορισμένη ρευστότητα που είχαν, αναγκάστηκαν να προπληρώσουν κάποια ενοίκια, για να παρουσιάσουν τιμολόγια 4.000 ευρώ επιλέξιμων δαπανών.
Σύμφωνα και πάλι με την προκήρυξη του προγράμματος τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ θα δίνονταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος. Με βάση τα έγγραφα που είχαν στα χέρια τους από τον ΟΑΕΔ οι δύο επιχειρηματίες περίμεναν ότι θα εισέπρατταν τις δόσεις το Σεπτέμβριο του 2014, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015.
“Τώρα οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να μας πουν με βεβαιότητα πότε θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση”, λένε στη “ΜτΚ”. Στο μεταξύ, και ενώ δεν έχουν γίνει πληρωμές από τον α’ κύκλο του προγράμματος, τον Ιούλιο προκηρύχθηκε ο δεύτερος κύκλος “για την επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία”.

ΟΑΕΕ Ή ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;
Έχοντας εξαντλήσει τις οικονομίες τους, πρέπει να επιλέξουν αν με τον καθημερινό τζίρο θα αγοράσουν καινούργιο εμπόρευμα ή θα πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, την εφορία, τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου. “Αν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν θα έχουμε λεφτά για νέο εμπόρευμα και τότε πώς θα καταφέρουμε να εδραιωθούμε και να αποκτήσουμε νέους πελάτες;”, διερωτώνται. Εκατοντάδες άλλοι επιχειρηματίες καταλήγουν να οφείλουν στο δημόσιο ακριβώς για τον ίδιο λόγο: Γιατί περιμένουν χρήματα από το δημόσιο (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ ή αποπληρωμή τιμολογίων) και, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους, αξιοποιούν τη ρευστότητά τους και φορτώνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Για τα δεδομένα του δημοσίου η καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης δεν είναι μεγάλη. Για τα δεδομένα της αγοράς ο χρόνος είναι χρήμα και για τους δύο νέους επιχειρηματίες ο χρόνος που περνά δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις, που δεν μπορούν να καλύψουν. “Εμείς ήμασταν συνεπείς σε ό,τι μας ζήτησαν και τηρήσαμε όλες τις προθεσμίες που μας έβαλαν. Το δημόσιο γιατί δεν είναι;”, διερωτώνται οι δύο 28χρονοι, απορία που θα κάνει επιχειρηματίες με μεγαλύτερη εμπειρία να χαμογελάσουν πικρά.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 12/10/2014 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s