ΕΛΒΟ Σπάει στα τέσσερα, άγνωστος «Χ» οι εργαζόμενοι

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤρεις αριθμοί είναι κρίσιμοι για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων: τέσσερα, όσα και τα κομμάτια στα οποία «σπάει» η εταιρεία για να πωληθεί, 75 όσες και οι μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, 347 όσοι και οι εργαζόμενοι, για την τύχη των οποίων δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Χθες δημοσιεύτηκε στον Τύπο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πώληση της εταιρείας- μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να βγει στον αέρα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετατέθηκε, ώστε να μην συμπέσει με τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στο επόμενο εικοσαήμερο, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ, που έχουν ομαδοποιηθεί ως εξής:
1. Το κεντρικό οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΛΒΟ, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό
2. Δύο οικόπεδα της ΕΛΒΟ στο Καλοχώρι
3. Έντεκα φορτηγά στρατιωτικού τύπου cargo, που κατασκευάστηκαν το 2013 και προέρχονται από παραγγελία των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων (με το τιμόνι στα δεξιά), τα οποία έμειναν στην εταιρεία επειδή δεν τα παρέδωσε στην ώρα τους και κατέπεσε η σύμβαση.
4. Τα αποθέματα σε ανταλλακτικά που βρίσκονται στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της Σίνδου.
Με τον διαχωρισμό αυτό, ο εκκαθαριστής προσδοκά ότι θα είναι πιο εύκολη η εκποίηση των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια ο εκκαθαριστής θα πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού, με προθεσμία 50 περίπου ημερών για την κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Οι προσφορές θα κατατεθούν στη συνέχεια στο Πρωτοδικείο, που όρισε την προσωρινή διοίκηση, δηλαδή τον ειδικό εκκαθαριστή. Αν δεν χαθεί καθόλου χρόνος, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2015. Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου, η εκκαθάριση της εταιρείας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014- πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να ζητηθεί από το δικαστήριο μία παράταση. Αν ο πρώτος διαγωνισμός κριθεί άγονος θα πρέπει σίγουρα να δοθεί παράταση, για να γίνει δεύτερος διαγωνισμός- σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία πάει σε οριστικό κλείσιμο.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για το μέλλον των 347 εργαζομένων της ΕΛΒΟ. Το σωματείο επιμένει ότι «η λύση στο πρόβλημα της ΕΛΒΟ είναι πολιτική» και ευελπιστεί ότι η άσκηση πολιτικής θα αποδώσει καρπούς και σε κάποια φάση της διαδικασίας θα εμπλακεί το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα εργαζομένων που φοβούνται ότι η εταιρεία στην πραγματικότητα «σπάει» στα δύο: σε «καλή» που περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που πωλούνται, και «κακή» που περιλαμβάνει τα βάρη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι και το προσωπικό.
Το σωματείο θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει δεσμεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 14/10/2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s