Ο. Κεφαλογιάννη «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη δυναμική»

Το 2015 θα είναι χρονιά καθοριστική για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων, εκτιμά η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι ο στόχος που έχει θέσει είναι η χώρα να έχει τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η υπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει μία μεγάλη δυναμική και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και προς ενίσχυση της προσπάθειας το υπουργείο εγκαινιάζει συνεργασία τόσο με το δήμο Θεσσαλονίκης όσο και με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Φέτος η χρονιά κλείνει με ρεκόρ αφίξεων και κατ’ αναλογία εσόδων στον τουρισμό. Υπάρχει όμως οριζόντια διάχυση αυτών των εσόδων στην οικονομία; Το ρωτώ αυτό, γιατί αφενός οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του κλάδου παραπονιούνται ότι τη μερίδα του λέοντος κρατούν τα μεγάλα ξενοδοχεία με τα all inclusive, αφετέρου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων καταγγέλλει ότι η ανασφάλιστη εργασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν είχε ως αποτέλεσμα την ανάλογη μείωση του αριθμού των ανέργων.
Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Τονώνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Η μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση το 2014 ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές οικονομίες κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάτω από το 1,25 εκατ. μειώθηκαν οι άνεργοι τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα, καθώς αυξήθηκε η απασχόληση ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπως το Αιγαίο και η Κρήτη. Όσον αφορά την αδήλωτη εργασία στην οποία αναφέρεστε, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να σέβονται την υφιστάμενη νομοθεσία. Επίσης γνωρίζω από το αρμόδιο υπουργείο ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία ως πολιτεία. Όσον αφορά τα παράπονα που αναφέρετε, θέλω να επισημάνω ότι, όπου είναι δικαιολογημένα, γίνονται παρεμβάσεις.

Αναφέρατε ότι το 2015 θα είναι χρονιά ορόσημο ως προς τις επενδύσεις. Ποιες γεωγραφικές περιοχές έχουν δυναμική προσέλκυσης επενδυτών; Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δεν θα καταλήξουν να αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον, το οποίο εν τέλει αποτελεί μέρος του τουριστικού προϊόντος;
Πράγματι το 2015 πιστεύω ότι θα είναι μία χρονιά καθοριστική για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Κι αυτό διότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια έγιναν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα και συνεχίζουν να γίνονται, με στόχο να υπάρχει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Να τονίσουμε ότι είναι σε εξέλιξη πολλά επενδυτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Μεσσηνία, η Αταλάντη, η Μήλος, η Ίος, η Λακωνία, η Κέρκυρα, η Μαγνησία, η Σύρος, η Κέα, η Αττική είναι περιοχές όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδυτικά προγράμματα. Για το υπουργείο Τουρισμού η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Θεσσαλονίκη επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να καταστεί προορισμός city break με άνοιγμα προς την Τουρκία, τα Βαλκάνια και το Ισραήλ. Με ποιον συγκεκριμένο τρόπο υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια το υπουργείο σας; Τι δυναμική βλέπετε για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης;
Συνεργαζόμαστε στενά με το δήμο Θεσσαλονίκης και τους τοπικούς φορείς. Η Θεσσαλονίκη έχει μία μεγάλη δυναμική και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Με την ερώτηση σας μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «Philoxenia» συναντήθηκα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσο Τζήκα. Υπογράψαμε μία προγραμματική συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού.
Επίσης συναντήθηκα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και συμφωνήσαμε να υπάρξει συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, προκειμένου να προβάλουμε περισσότερο τη Θεσσαλονίκη στις αγορές που την ενδιαφέρουν.

Θα ήθελα την άποψή σας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επίσης θα ήθελα να τοποθετηθείτε ως προς το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη δεύτερη γραμμή της Turkish Airlines, καθώς, τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες να προσελκύσουν αεροπορικές εταιρείες, αυτές ακυρώνονται από τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους.
Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται με τα ανοιχτά καταστήματα. Επίσης και οι καταστηματάρχες θα είναι ικανοποιημένοι, αν υπάρχουν τουρίστες το Σαββατοκύριακο. Εδώ είναι το σημείο σύγκλισης που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Επιδιωκόμενο για όλους είναι να αυξηθεί ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα. Στόχος όλων μας είναι η τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που θίξατε, είναι σύνθετο και εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού τουρισμού.

Με τι πιστεύετε ότι πρέπει να ταυτιστεί το brand «σύγχρονη Ελλάδα» εκτός από τις γνωστές προσεγγίσεις «ήλιος – θάλασσα – αρχαιότητες»;
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς ως χώρα κρατάμε όλα εκείνα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που μας καθιέρωσαν ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, όπως είναι οι φυσικές ομορφιές και ο πολιτισμός. Παράλληλα όμως προσπαθούμε να αναδείξουμε και όλα τα όλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Προβάλλουμε πλέον κάθε περιοχή μας ξεχωριστά. Άλλωστε ο κάθε τόπος κρύβει μέσα του μία μαγική ιστορία, έναν μύθο που οι επισκέπτες πρέπει να μάθουν ερχόμενοι στη χώρα μας.
Επενδύουμε πολλά στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο θρησκευτικός, ο θαλάσσιος, ο περιηγητικός, ο γαστρονομικός.
Στόχος μας είναι να έχουμε τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που θέτετε ως υπουργείο; Υπάρχει ένας οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει εκεί;
Κατ’ αρχήν να σας πω ότι πρώτος μας στόχος είναι να γινόμαστε ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί. Αυτό σημαίνει συνεχή προσπάθεια. Έτσι διατηρείσαι στην κορυφή. Οδικός χάρτης για εμάς είναι το εθνικό σχέδιο που έχουμε συνδιαμορφώσει με όλους τους φορείς του τουρισμού. Στους στόχους μας για το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Επίσης η αειφόρος ανάπτυξη και η ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών πόρων, η τόνωση της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, στις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 16/11/2014 http://www.makthes.gr/news/reportage/129567/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s