Γ. Γραμματίδης: Να υιοθετήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Μεταρρυθμίσεις, απασχόληση, ανάπτυξη. Αυτές οι τρεις λέξεις, που συμπυκνώνουν τους βασικότερους στόχους της χώρας, θα βρεθούν στο επίκεντρο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτών, που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης μιλά στη «ΜτΚ» για τις προϋποθέσεις επιστροφής στην ανάπτυξη, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την Ελλάδα της «επόμενης μέρας» μετά την κρίση.


Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου

Έπειτα από πέντε επώδυνα χρόνια προσαρμογής ποιες θεωρείτε ως βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη; Εσείς τι περιεχόμενο δίνετε στον όρο «ανάπτυξη»; Ανάπτυξη πάνω σε ποια θεμέλια και εστιασμένη σε ποιους τομείς;

Είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που να βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες: (α) Να επιφέρουμε ουσιαστική και πραγματική δημοσιονομική ισορροπία μέσα από την περιστολή των άσκοπων δαπανών και την αύξηση των εσόδων με δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία. (β) Να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές στην παιδεία, ώστε να τη συνδέσουμε με την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και με την επιχειρηματικότητα. (γ) Να επιφέρουμε ποιοτικές αλλαγές στον τουρισμό μας επιμηκύνοντας παράλληλα και την τουριστική μας περίοδο και να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό. (δ) Να κάνουμε ανταγωνιστική τη γεωργία μας κάνοντας τον αγρότη επιχειρηματία και ανοίγοντάς του δρόμο στις ξένες αγορές με επαναπροσανατολισμό της παραγωγής σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγροτικά προϊόντα. (ε) Να ενισχύσουμε τη ναυτιλία κάνοντας ανταγωνιστικό το ελληνικό νηολόγιο και βελτιώνοντας τη ναυτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ακτοπλοΐα και να αναπτύξουμε σύγχρονες λιμενικές υποδομές, ικανές να κάνουν την Ελλάδα home port για την κρουαζιέρα κ.ά.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι απολύτως απαραίτητες και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε στους τομείς της οικονομικής πολιτικής και δημόσιας διακυβέρνησης, ακόμη κι αν στο μέλλον δεν υπάρχει το φόβητρο της τρόικας και του μνημονίου;
Υπάρχουν μέτρα άμεσης εφαρμογής και δράσεις που μπορούν άμεσα να αναληφθούν. Η άρση των στρεβλώσεων της οικονομίας παραδείγματος χάριν είναι ένα άμεσο μέτρο, που μπορεί να αρχίσει με το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση όλων των δημοσίων διαδικασιών καταργώντας άχρηστες διαδικασίες και έγγραφα είναι μία άλλη άμεση δράση. Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος είναι μία συγκεκριμένη δράση, που βασίζεται σε αναπτυξιακά και ανταγωνιστικά επιχειρήματα. Ο ανασχηματισμός του κράτους είναι σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση. Να γίνει το κράτος ευέλικτο και χρήσιμο στους πολίτες και φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Αυτές είναι αυτονόητες αλλαγές, που θα έπρεπε κι από μόνοι μας να κάνουμε χωρίς το φόβητρο της τρόικας και των μνημονίων.
Ο στόχος εκδηλώσεων όπως αυτή της Τετάρτης είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες σε όλη τη χώρα για την πραγματική έννοια και τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων, να καταδείξουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να άρουμε παρεξηγήσεις ως προς τη φερόμενη ως υποχρεωτική σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με τα μνημόνια, να αναφέρουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και τέλος να ακούσουμε τις θέσεις των πολιτών, να τις καταγράψουμε και να τις συστηματικοποιήσουμε.

Πιστεύετε ότι σε μία αγορά εργασίας πλήρως απορυθμισμένη και με την ανεργία σε επίπεδα 26% χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις;
Δεν χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις. Χρειάζεται μόνον ενημέρωση των πολιτών πάνω στα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Στο πώς ακόμη οι πολίτες θα μετεξελίξουν τις δεξιότητές τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες εργασίας. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός σε αυτή τη διαδικασία είτε με τα όργανά του είτε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα του κλάδου της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αν η Ελλάδα της «επόμενης μέρας» θέλουμε να είναι μία χώρα όπου η διαφθορά και η ανομία έχουν αντικατασταθεί από την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, πώς θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών προβλημάτων της χώρας μας προϋποθέτει συναίνεση, συνέχεια και συνέπεια. Απαιτείται δέσμευση ότι οι δράσεις στις οποίες έχει καταλήξει η όποια κυβέρνηση μετά την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική συναίνεση θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, έχει κοινωνικό περιεχόμενο και είναι πολιτικό ως προς την εφαρμογή του.
Σήμερα παρατηρείται μία βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς γενικότερα, στην πολιτική ειδικότερα, καθώς και στη δυνατότητα υλοποίησης των σοβαρών τομών που απαιτούνται, προκειμένου να εισέλθει η χώρα σε μία νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης μετά το πέρας της τρέχουσας επώδυνης οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται η υποβάθμιση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τους δείκτες διαφθοράς, από την 49η το 2003 στην 57η θέση το 2008, σύμφωνα με το Transparency International.
Είναι αναγκαία η αποκατάσταση εμπιστοσύνης σε βασικές αξίες της δημοκρατίας μας: στη δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στη διαφάνεια, στην αλληλεγγύη, στην ασφάλεια, στην αξιοκρατία, στη φερεγγυότητα. Γι’ αυτό το λόγο μία νέα αναπτυξιακή τροχιά και πορεία δεν είναι απλώς και μόνο θέμα μεταρρυθμιστικών προτάσεων.
Οι πολίτες προσδοκούν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην οικονομία, θα μειώσουν ορισμένα προνόμια που αποκτήθηκαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Περιμένουν νέα οικονομικά προγράμματα, που θα παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες αγκυλώσεις.

ΤO ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι μία δεξαμενή σκέψης, έρευνας, διαλόγου και δράσης για τη διαμόρφωση τόσο προτάσεων οικονομικής πολιτικής όσο και προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Οι προτάσεις διαμορφώνονται από μία ομάδα μεταπτυχιακών ερευνητών και καθηγητών, που επιβλέπουν και συντονίζουν τις εργασίες και υποβάλλονται προς το σύνολο της πολιτικής.
Παράλληλα δημιουργήθηκε Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων με σκοπό την καταγραφή όλων των μεταρρυθμίσεων από το 2010 μέχρι σήμερα. Το επόμενο στάδιο είναι η ποιοτική ανάλυση των ευρημάτων, δηλαδή το γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν.

  • Η ανοικτή συζήτηση με θέμα Μεταρρυθμίσεις-Απασχόληση-Ανάπτυξη θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29).

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 23/11/2014 http://www.makthes.gr/news/economy/129855/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s