Απώλειες 3-4 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ θα προκύψουν από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, κι όλα αυτά για άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων του κλάδου, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η χασούρα των ξενοδόχων μοιραία θα έχει αντίκτυπο στους μισθούς και στις θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξήσει και τη φοροδιαφυγή, επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Σήμερα συγκαλείται εκτάκτως συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ορισμένα από τα μέλη του δ.σ. εκτιμούν ότι η αύξηση των συντελεστών θα είναι αναπόφευκτη και αυτό που θα επιδιώξουν θα είναι η διαπραγμάτευση, ώστε η αύξηση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης θεωρεί ότι η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων all inclusive συνιστά αποκατάσταση μιας αδικίας έναντι άλλων κλάδων της οικονομίας. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Γ. Καββαθάς σχολιάζει: «Ας διδαχθούν επιτέλους η τρόικα και η κυβέρνηση κάτι από τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχαν αντίστοιχες ρυθμίσεις στον κλάδο εστίασης και στην αγορά πετρελαίου». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή θα πλήξει ευθέως και την απασχόληση και θα ωθήσει στην ανεργία ακόμα περισσότερο κόσμο.
Σημειωτέον ότι το 2012 ο ΦΠΑ στη διανυκτέρευση μειώθηκε από 11% σε 6,5% και στον χαμηλό συντελεστή εντάχθηκαν και τα πακέτα all inclusive, ενώ ο ΦΠΑ για άλλες τουριστικές υπηρεσίες ήταν από 13% έως 23%.
ΝΤΟΜΙΝΟ
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να επιφέρει ο διπλασιασμός του ΦΠΑ της διαμονής από 6,5% σε 13%, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Συνδέσμου το SETE Intelligence, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ. Έτσι, αναπόφευκτα η τιμή του πακέτου θα αυξηθεί και θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για τα υπογεγραμμένα συμβόλαια του 2015, κάτι που θα ωθήσει «τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας». Επιπλέον, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει ως επί το πλείστον «τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει», τις επιχειρήσεις σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές και εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό.
ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το θέμα ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Στην επιστολή που του απηύθυνε το ΞΕΕ τονίζει ότι αντί να ληφθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισης του τουρισμού, «ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες». Το ΞΕΕ σημειώνει ότι η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων.
Σύμφωνα με τη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας (ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω απώλειας των ελλήνων ταξιδιωτών), καθώς θα ακριβύνουν τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια ταμεία. Αυτά τα πακέτα ήδη έχουν τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και σε διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού και τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κωνσταντίνος Μπρετάνος, υπογράμμισε ότι είναι παράλογο μέτρο, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γ. ΤΑΣΙΟΣ «Θα οδηγήσει σε απολύσεις και φοροδιαφυγή»
«Αντί να αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης, οδηγούμαστε σε αντιαναπτυξιακά μέτρα και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Για σίγουρα έσοδα 300 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους θα χαθούν 3-4 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, επικαλούμενος μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία για κάθε 1% που αυξάνεται ο ΦΠΑ μειώνονται 3% οι αφίξεις. Κατά τον ίδιο, μοιραία η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πακέτου και αναδιαπραγμάτευση με τους tour operators, ενώ το επιπλέον κόστος που θα επωμιστούν οι ξενοδόχοι θα έχει επιπτώσεις στο μισθολόγιο και στις θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής από ορισμένους επαγγελματίες.
ΒΕΘ Η χαριστική βολή
Για ωμό εκβιασμό εκ μέρους της τρόικας σε βάρος της Ελλάδας, που έχει δώσει εξετάσεις σε πολλούς τομείς και τις έχει περάσει με επιτυχία, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας «παράλογη και αναποτελεσματική» την απαίτηση των δανειστών για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ. «Η αγορά έχει στραγγίξει, η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει εξαντληθεί. Είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενες νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες δεν βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ. Με τις αξιώσεις αυτές «δεν θα πληγεί μόνο ο τουρισμός, που είναι από τους ελάχιστους κλάδους που παρουσιάζει άνοδο εν μέσω κρίσης, αλλά και άλλοι ευαίσθητοι τομείς» σημειώνει, εκτιμώντας ότι η τρόικα προσπαθεί να δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη σακατεμένη οικονομία της χώρας.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 2/12/2014 http://www.makthes.gr/news/economy/130346/