Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στην πώληση ΟΛΘ και αεροδρομίου

Η προαναγγελία της κατάργησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από υπουργούς της νέας κυβέρνησης, πριν καν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αλλάζει τα δεδομένα σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, με κύριες αυτές του λιμανιού (ΟΛΘ) και του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Την Παρασκευή εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.
Η «ΜτΚ» χαρτογραφεί τα ανοικτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, που η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα κλείσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη και φιλοξενεί τις τοποθετήσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Κώστα Ήσυχου και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπως και του Πειραιά σταματά, τονίζει με δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών». Σημειωτέον ότι η πώληση του 67% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης είχε δρομολογηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2014 και ο διαγωνισμός βρισκόταν στη β’ φάση, όπου είχαν περάσει οκτώ κοινοπραξίες εταιρειών. Στην περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός, οι μετοχές του ΟΛΘ θα πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο και να καθοριστεί το μοντέλο λειτουργίας του λιμανιού.
Οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, όπως οι σύνδεσμοι βιομηχάνων και εξαγωγέων Β. Ελλάδος και τα επιμελητήρια, έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο χρόνος περνά χωρίς να γίνονται επενδύσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ΟΛΘ ΑΕ διαθέτει ικανά αποθεματικά και δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, ώστε να αυτοχρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. «Πρέπει η κερδοφορία να γίνει ανάπτυξη, υπάρχουν οι πόροι για να γίνουν οι επενδύσεις που από χρόνια έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και οι οποίες δεν προωθήθηκαν με ευθύνη του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου» τονίζει στη «ΜτΚ» η κ. Φανή Γουργούρη, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, προσθέτοντας την ικανοποίηση των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις εξαγγελίες του νέου υπουργού.

«ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 
Στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων ήταν και το αεροδρόμιο «Μακεδονία») ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014, με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport- Slentel και μάλιστα με τίμημα που είχε θεωρηθεί υψηλό (1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ, εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα και δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, η συμφωνία πώλησης δεν είχε επικυρωθεί από την προηγούμενη Βουλή, ενώ αναμενόταν και η κατάθεση ενστάσεων από άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Με μια δήλωσή του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων «η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια». Πρακτικάμ η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει τη δυνατότητα να μην προχωρήσει στην ανάθεση του έργου. Το πρόβλημα στην περίπτωση των αεροδρομίων δεν είναι τόσο οι ρήτρες που ίσως να κληθεί να πληρώσει το δημόσιο, αλλά το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ακόμη μια παρενέργεια μιας πιθανής ακύρωσης του διαγωνισμού είναι και το αρνητικό μήνυμα που στέλνει η χώρα προς τους μελλοντικούς επενδυτές.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής»  1/2/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s