Υπουργός Περιβάλλοντος: «Ούτε κατέβασμα του διακόπτη ούτε κωλοτούμπα» για την «Ελληνικός Χρυσός»

Skouries_2015
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είχαν δώσει στη δημοσιότητα δυο ανοικτές επιστολές, με τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους -η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους,  να ακούσει τα επιχειρήματά τους. Εξάλλου, από τη θέση της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός». Μετά τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου, ήταν φυσικό να φουντώσει η ανησυχία τους.

«Ως συντονιστής των οικολόγων έχω μια άποψη και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε προεκλογικά, αλλά ως κυβέρνηση δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε τον νόμο» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση» σημειώνει. Αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι η προηγούμενη ηγεσία πήρε ως δεδομένο ότι θα ισχύουν ιδανικές συνθήκες. «Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη, ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχουμε καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα τις εξετάσουμε να δούμε τι ζημιά έχει επέλθει στο περιβάλλον. Η παρούσα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ολιστικά το θέμα» λέει. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρησή τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε εξ υπαρχής».
Σε αντίθεση με τη διαλλακτική στάση του κ. Τσιρώνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (στο οποίο εντάσσεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ» ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, σημειώνοντας: «Θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό». Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Τι δεν πρόλαβε να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Φεβρουαρίου επρόκειτο να κατατεθούν προσφορές για την πώληση έκτασης στην ευρύτερη περιοχή των φυλακών Κασσάνδρας, με την προοπτική δημιουργίας γηπέδων γκολφ. Το τι θα γίνει με αυτό τον διαγωνισμό παραμένει άγνωστο, όπως και η τύχη του ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2015 θα είχε γνωστοποιηθεί το τελικό σχέδιο σύμβασης για την αγοραπωλησία 300 περίπου στρεμμάτων στο Ποσείδι, ενώ στις 20 Μαρτίου είχε οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς. Ο διαγωνισμός είχε σχεδιαστεί πριν από τις εκλογές και το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει καν. Αντίστοιχη ενδέχεται να είναι η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση έκτασης 915 στρεμμάτων στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», στο δήμο Κασσάνδρας -το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας επρόκειτο να παρουσιαστεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2015 και μία εβδομάδα αργότερα να κατατεθούν προσφορές.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 1/2/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s