Μεταλλεία: Έτοιμοι για αγώνα μέχρις εσχάτων οι εργαζόμενοι

“Το 2003 κλειστηκαμε στις υπογειες στοές. Σήμερα θα φτάσουμε μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστούμε το μεροκάματό μας” λένε οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, φοβούμενοι ότι η εκλογή της νέας κυβέρνησης θα επηρεάσει αρνητικά την εξορυκτική δραστηριότητα.

“Ζούμε με την αγωνια τι θα γινει με τις δουλειές μας” τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Ζαφειρούδας, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν χθες οι εργαζόμενοι, στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής. Ο ίδιος ήταν ένας από τους 100 μεταλλωρύχους που το 2003 κλείστηκαν στις στοές των μεταλλείων, όταν το 2003 πτώχευσε η  TVX αφήνοντς τους εργαζόμενους “στον αέρα”. Σήμερα στην “Ελληνικός Χρυσός” εργάζονται 1.986 άτομα, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θόδωρο Αδαλή, ενίσχυσαν την οικονομία της περιοχής κατά 800%.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει αναφανδόν τα κινήματα πολιτών που αντιδρούν στην επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός”, με αιχμή του δόρατος τις ανησυχίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος, στο δάσος των Σκουριών.

Αμέσως μετά τις εκλογές,ο αρμόδιος υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters (30/1/2015) ότι “είμαστε απολύτως ενάντιοι” και “θα επανεξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας”, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν αυτό περιλαμβάνει σταμάτημα της επένδυσης. Από την πλευρά του ο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος (και μέχρι πρότινος συντονιστής των Οικολόγων Πρασίνων) Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε στη “ΜτΚ” (1/2/2015) ότι “δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα”, ξεκαθάρισε ότι ως κυβέρνηση “δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε τον νόμο”, αναγνώρισε ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις” οι οποίες έχουν ρήτρες και “πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρησή τους” αλλά επεσήμανε ότι η επένδυση θα επανεξεταστεί συνολικά, ως προς το αν οι “ιδανικές συνθήκες” που περιγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ισχύουν και στην πράξη και τι ζημιά έχει επέλθει στο περιβάλλον.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ

Στιγμιότυπο σπο τη συνέντευξη τυπου

Στιγμιότυπο σπο τη συνέντευξη τυπου

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν εγκρίσεις νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατίας, το νομικό κομμάτι έχει τελειώσει. “Θεωρούμε ότι υπάρχει νομιμότητα. Δεν θα μπουμε ξανά στη διαβούλευση, που θα μας πάει πίσω. Δεν δώσαμε αγώνες για να αποφασίσει κάποιος με το έτσι θέλω να μας κλεισει” σημείωσε ο κ. Ζαφειρούδας. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ των επιτροπών κατοίκων Χαλκιδικής κατά της «Ελληνικός Χρυσός», που αφορά στην επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Η υπόθεση εξετάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.

Σε ερώτηση της “Θ” για το για ποιούς λόγους οι εργαζόμενοι ανησυχούν, αφού είναι πεπεισμένοι για τη νομιμότητα της επένδυσης, ο Γιωργος Χατζης, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτων υπαλλήλων στα Μεταλλείυποστήριξε: “Δεν φοβόμαστε. Εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και τους νόμους. Αν ήταν κάτι παράνομο με τον πόλεμο που δεχομαστε θα μας είχαν κλείσει”. Ωστόσο η ανησυχία για το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της εταιρίας, είναι διάχυτη.

Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζομένων στην “Ελληνικός Χρυσός” με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι θα επανεξετάσει την επένδυση. “Δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις. Θεωρουν ότι κάποιοι νόμοι που φωτογραφίζουν την επένδυση θα αλλάξουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, να μας πουν τι γινεται αυριο, θα εχουμε δουλειά;” διερωτήθηκε ο κ. Ζαφειρούδας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν ακόμη πιο δυναμικά από το 2003, όταν κλείστηκαν στις στοές των ορυχείων.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου οι εργαζόμενοι επανέλαβαν αρκετές φορές ότι περιμένουν από ένα αριστερό κόμμα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων. “Η αριστερή κυβέρνηση δεν θα θέλει να τα βάλει με τον εργάτη, τη θεωρούμε δίπλα μας”  ανέφερε ο κ. Ζαφειρούδας, ενώ ο κ. Χατζής σχολίασε: “Παίρνουμε μισθους αξιοπρέπειας και τους πέρνουμε στην ωρα τους. Να το λάβει υπόψιν της αυτό η αριστερή  κυβερνηση, που ειναι με τον εργαζόμενο. Δεν θα γυρίσουμε πετρινα χρόνια του 1993 που δεν ειχαμε δουλειες”.

Οι εργαζόμενοι θυμήθηκαν το 2003, τότε που ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνοδευόμενος απο τον Π. Λαφαζάνη, είχε κατέβει στις στοές όπου έκαναν απεργία πείνας οι μεταλλωρύχοι και είχε δηλώσει στο πλευρό τους. Θυμήθηκαν όμως και ότι “προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε πως θα σταματήσει την επένδυση και θα μας βαλει σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Και τι θα γίνει μετά από τρεις μήνες που θα τελειώσουν τα προγράμματα”.

“Οι δουλειες των ανθρωπων δεν ειναι παιχνιδί κορώνα-γράμματα” σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, προσθέτοντας: “δεν θα συνυπογράψω να γίνει η περιοχή μαύρη τρύπα ανεργίας κια υποανάπτυξης”. Απαντώντας στον αντίλογο, περί ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ο ίδιος μίλησε για απασχόληση με 400 ευρώ και αδήλωτη εργασία, φαινόμενα που παρατηρούνται στην τουριστική νότια Χαλκιδική.

Κατάμεστο το θέατρο

ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Ο υπουργός χωρίς να εχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες δηλώνει αντίθετος με την επένδυση” σημείωσε ο κ. Χατζης. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι γενικότερα “η ενημέρωση της σημερινής κυβέρνησης επί του θέματος ήταν μονόπλευρη, από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση που “παρουσιάζε τα πραγματα οπως ηθελε. Δεν μας καλεσε κανείς (σ.σ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) σε διάλογο. Δεν ‘’άκουσε’’ κανείς την περιοχή. Εμείς ζούμε εδώ, δεν θελουμε αυτόκλητους σωτήρες απο χιλιόμετρα μακριά” ανέφερε ο κ. Χατζής, καλώντας την κυβέρνηση “να πάρει υπόψιν της το λαό της βορειοανατολικής  Χαλκιδικης” και όλους όσοι αντιδρουν για την περιβαλλοντική όχληση να έρθουν στις εγκαταστασεις της εταιρείας, και τότε “θα τελειωσει το θέμα”.

Επίσης οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για τους προπηλακισμούς που δέχονται καθημερινά, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, και ζήτησαν “να παρει υπουργος τα ΜΑΤ” δηλώνοντας έτοιμοι να προστατεύσουν οι ίδιοι τη δουλεια τους. “Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το μεροκάματό μας” υποστήριξαν, χωρίς να αποσαφηνίζουν μέχρι ποιό σημείο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 9/2/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s