Η στρατηγική διεκδίκησης ενός συνεδρίου μοιάζει με μικρογραφία της διαδικασίας που ακολουθείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αντίστοιχα είναι και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς η μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη ξεπερνά τα 120 ευρώ, ενώ από τον συνεδριακό τουρισμό επωφελούνται περί τα 70 επαγγέλματα.«Πρέπει να δομήσουμε φάκελο της πόλης, να προσαρμόσουμε τις υποδομές μας στις απαιτήσεις του συνεδρίου, να κάνουμε lobbying, να ανταγωνιστούμε με άλλες πόλεις παγκοσμίως» αναφέρει η πρόεδρος του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau/ TCB) Δέσποινα Αμαραντίδου. Η λειτουργία Conventions Bureaux αποτελεί διεθνή πρακτική, είναι το σημείο αναφοράς για τους εν δυνάμει διοργανωτές συνεδρίων και η ύπαρξή του τίθεται τις περισσότερες φορές ως προϋπόθεση, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί εγγύηση καλής διοργάνωσης.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…
Με βάση τα στατιστικά της διεθνούς ένωσης για τον συνεδριακό τουρισμό, ο σύνεδρος ξοδεύει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ σε κάθε συνέδριο (συνδρομή, μετακίνηση και διαμονή), κατά την παραμονή του στην πόλη δαπανά 120 ευρώ την ημέρα, ενώ η μέση διάρκεια κάθε διοργάνωσης είναι 2-3 ημέρες. Ενδεικτικά, ένα από τα συνέδρια που διεκδικεί το Thessaloniki Convention Bureau είναι το παγκόσμιο συνέδριο για τον καφέ το 2017 ή το 2018 ή το 2019. Με δεδομένο ότι κατά κανόνα συμμετέχουν 10.000 άτομα, το οικονομικό αποτέλεσμα από αυτό το συνέδριο θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, ενώ η τοπική οικονομία μπορεί να ωφεληθεί κατά 1,2 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα διάρκειας του συνεδρίου. Το όφελος για την τοπική οικονομία μπορεί να είναι τεράστιο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι γύρω από το συνέδριο δραστηριοποιούνται 65-70 επαγγέλματα. Το Thessaloniki Convention Bureau λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και στο μετοχικό του σχήμα συμμετέχουν 17 επιχειρήσεις, ενώ από τις αρχές του 2015 άρχισε να εντάσσει ως συνδρομητές όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον συνεδριακό τουρισμό. Η ανάγκη για εξωστρέφεια και συντονισμένη δράση είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης. Μεταξύ των δύο φορέων υπογράφηκε χθες σύμφωνο συνεργασίας, ενώ η Ένωση καλεί τα μέλη της να ενδυναμώσουν το TCB, εγγραφόμενοι ως συνδρομητές. «Διανύουμε δύσκολες εποχές, γι’ αυτό θεωρούμε ότι με την εξωστρέφεια και τις συνέργειες θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε στη «Μ» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Βύρων Θεολόγης. «Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει ένας διεθνής πόλος έλξης. Αν φέρουμε συνέδρια, θα έχουμε κι εμείς οι πράκτορες δουλειά στα κομμάτια που μας αναλογούν, όπως μεταφορές, εκδρομές, εισιτήρια», προσθέτει.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Προς το παρόν η Θεσσαλονίκη είναι απούσα από τον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού – βρίσκεται στη 217η θέση παγκοσμίως, όταν το Βελιγράδι βρίσκεται στην πρώτη πενηντάδα και η Κωνσταντινούπολη στην 7η θέση. Το 2013 διοργανώθηκαν μόλις δέκα συνέδρια στην πόλη («κι αυτά κατά τύχη, επειδή υπήρχε κάποιος οραματιστής επιχειρηματίας ή πανεπιστημιακός που ανέλαβε πρωτοβουλία» σχολιάζει η κ. Αμαραντίδου), όταν στη Σόφια διοργανώθηκαν 23 και στο Βελιγράδι 50. Ο στόχος που θέτει το TCB είναι τα 50 συνέδρια ετησίως. «Δεν είναι άπιαστο νούμερο, μιλάμε για ένα συνέδριο την εβδομάδα» σημειώνει η κ. Αμαραντίδου. «Το Convention Bureau δομεί τη στρατηγική διεκδίκησης του συνεδρίου για λογαριασμό της πόλης, σε συνεργασία με τον επιστημονικό ή επαγγελματικό φορέα που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο κλάδο. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να φέρουμε το παγκόσμιο συνέδριο ουρολογίας αν δεν έχουμε τη συμμετοχή της ελληνικής ουρολογικής εταιρείας, γιατί ουσιαστικά αυτοί θα προαγάγουν το επιστημονικό έργο, αυτοί θα δομήσουν το πρόγραμμα και αυτοί έχουν το lobbying διεθνώς» εξηγεί. Και προσθέτει: «Στις δράσεις μας εντάσσουμε και το ambassador program. Θέλουμε να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε το διανοητικό κεφάλαιο της πόλης. Έχουμε μια ακαδημαϊκή κοινότητα 4.000 πανεπιστημιακών διδασκόντων, οι οποίοι ταξιδεύουν, συμμετέχουν, και τους λέμε ‘σας δίνουμε στήριξη για να διεκδικήσετε ένα συνέδριο’».
Το 2016 χάθηκε για τον συνεδριακό τουρισμό, αλλά το TCB για την τριετία 2017-2019, εκτός από το παγκόσμιο συνέδριο καφέ, διεκδικεί το παγκόσμιο συνέδριο για τις οπτικές ίνες καθώς και το ευρωπαϊκό συνέδριο των επιστημονικών μουσείων.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 12/2/2015