Δανειολήπτες: Περιμένουν τη ρύθμιση, τρέμουν για τα σπίτια τους

 Τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» περιμένουν με κομμένη την ανάσα οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, που επί της ουσίας βρίσκονται ακάλυπτοι απέναντι στον κίνδυνο πλειστηριασμού της κατοικίας τους.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τυπικά η απαγόρευση των πλειστηριασμών ήρθη στο τέλος του 2013, ενώ ο νόμος 4224/2013 έθετε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, μόνο όμως μέχρι τις 31-12-2014. Σήμερα τα στεγαστικά δάνεια είναι αντικείμενο ρύθμισης βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας. Όσοι για κάποιο λόγο δεν έχουν υπαχθεί στην προστασία του «νόμου Κατσέλη» -μεταξύ αυτών και χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και έμποροι- είναι αυτή τη στιγμή νομοθετικά ακάλυπτοι. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι της κ. Μαρίας Σιόγκα, που δεν κατάφερε να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας, επειδή ο φορτηγατζής σύζυγός της θεωρήθηκε έμπορος. «Τρέμω στην ιδέα να χάσουμε το σπίτι μας. Ελπίζω να συνεχιστεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, για να έχω το περιθώριο χρόνου, να δω τι θα κάνω» λέει στη «ΜτΚ».
Οι τράπεζες, ακόμη κι αν δεν προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, υποβάλλουν στα δικαστήρια τις καταγγελίες δανειακών συμβάσεων προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους έναντι άλλων ιδιωτών. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αποτραπεί οι πλειστηριασμοί, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

ΑΝΑΣΑ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ
Το πάγωμα των πλειστηριασμών αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι θα εισαγάγει άμεσα νόμο που θα προβλέπει ότι τα στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας θα μεταφερθούν από τις τράπεζες σε δημόσιο τομέα και από εκεί και πέρα θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα. Ανάλογη θα είναι και η αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το μέτρο θα στηρίζεται σε παλαιότερες προστατευτικές αποφάσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον νόμο Κατσέλη, αλλά στην πορεία τροποποιήθηκαν μέχρι που καταργήθηκαν οριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το μέτρο θα είναι οριζόντιο για την κύρια κατοικία, με μοναδικό κριτήριο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι ίση με το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας προσαυξημένης κατά 50%. Αν ισχύει αυτό, η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 300.000 ευρώ για τον άγαμο και θα φτάνει τα 375.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, τα 540.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα παιδιά κοκ.
Η αναστολή πλειστηριασμών θα πρέπει να καλύπτει όλα τα ακίνητα του οφειλέτη, χωρίς προϋποθέσεις, έως ότου ψηφιστεί νέα ρύθμιση, υποστηρίζει η νομική σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Φωτεινή Μάρκου. Η ίδια θεωρεί ακόμη ότι το διάστημα των τριών μηνών της προστασίας είναι πολύ μικρό και θα έπρεπε να επεκταθεί τουλάχιστον για ένα έτος, ώστε να δοκιμαστεί και ο νέος «νόμος Σταθάκη».

newspaper-2ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ Πάνω από 22.000 αιτήσεις στη Θεσσαλονίκη
Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έχουν μόνο όσοι δηλώνουν μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων τους και προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη. Από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 17.850 αιτήσεις στο ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης (αφορούν 22.215 άτομα), εξ αυτών συζητήθηκαν μόλις 1.538 και αποφάσεις εκδόθηκαν για 1.301 υποθέσεις. Ωστόσο ο νόμος, με τις τροποποιήσεις του Ν. Δένδια, δίνει προστασία στους δανειολήπτες, που μπορούν να παγώσουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής τους. Και πάλι όμως ο φόρτος είναι τεράστιος και ενδεικτικός του μεγέθους του προβλήματος. Αίτηση ασφαλιστικών που θα κατατεθεί σήμερα στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης θα εξεταστεί τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η υπόθεση θα εξεταστεί το 2027!

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/2/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s