Σκουριές Υπάρχει χρυσή τομή;

unnamedΠροεκλογικά μία από τις «σημαίες» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ακύρωση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας φαίνεται να αναζητά τη χρυσή τομή, ώστε να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά και τους εργαζόμενους.
Οι τελευταίοι βγήκαν «μπροστά», με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων στη Χαλκιδική και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι έχουν συναντήσει οκτώ φορές τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος «είπε ότι μας κατανοεί ως εργαζόμενους. Εμείς δεν ταυτιζόμαστε με την εταιρεία. Λέμε, ας μας πουν πού υπάρχει παρανομία με συγκεκριμένα στοιχεία», λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Ο κ. Λαφαζάνης ανακάλεσε για επανέλεγχο ορισμένες από τις άδειες της εταιρείας, ενέργεια η οποία είχε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όπως φανερώνει η αναφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα η μία εκ των αδειών, που αφορούσε εργασίες υλοτομίας, κρίθηκε σύννομη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη. Μέλη του κινήματος αλλά και υποστηρικτές της επένδυσης σχολιάζουν ότι ενδεχομένως ο υπουργός και ο αναπληρωτής του έχουν μοιραστεί τους ρόλους του «καλού» και του «κακού». Πάντως οι Οικολόγοι Πράσινοι (από τους οποίους προέρχεται ο κ. Τσιρώνης) εξέδωσαν ανακοίνωση θέτοντας το ερώτημα: «Υπάρχει νομική οδός να σταματήσει η υλοτόμηση των 300 στρεμμάτων αρχαίου δάσους στις Σκουριές. Πολιτική βούληση υπάρχει;». Πάντως η εσπευσμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε επικρίθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. «Η τακτική να ανακληθεί προκαταβολικά με υπουργική απόφαση η μελέτη και στη συνέχεια να διενεργηθεί επανέλεγχος προκαλεί ερωτηματικά» αναφέρεται σε επιστολή προς τον κ. Λαφαζάνη και τονίζεται ότι «παρόμοιες διαδικασίες ευθύνονται για την αδυναμία του κράτους να πείσει τους πολίτες του ότι θα τηρήσει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητά τρόπο ώστε η μεταλλευτική δραστηριότητα να περιοριστεί στις υφιστάμενες δομές σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι και να μην επεκταθεί στις Σκουριές, ώστε και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί συνεπείς με την προεκλογική του θέση. Η άποψη που διατυπώθηκε από τον κ. Τσιρώνη, ότι ενδεχομένως να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως η υπόγεια εξόρυξη, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από όσα λύνει, γιατί διπλασιάζει τη δεσμευμένη επιφάνεια των τελμάτων.
«Περιμένουμε καρτερικά και εναγωνίως να σταματήσει η υλοποίηση του σχεδίου στις Σκουριές. Πιστεύουμε ότι θα το τηρήσει η κυβέρνηση» λέει στη «ΜτΚ» ο Λάζαρος Τόσκας, μέλος του κινήματος κατά του χρυσού και περιφερειακός σύμβουλος. «Δεν στεκόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, εμπιστευόμαστε τον κ. Λαφαζάνη» λέει. Όσο για τον κ. Τσιρώνη σημειώνει ότι «δεν έχει αρμοδιότητα». Κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί το επενδυτικό σχέδιο σύννομο». Για το κίνημα κατά του χρυσού δεν υπάρχει χρυσή τομή αλλά κόκκινη γραμμή: «Καμία νέα επέκταση στις Σκουριές δεν γίνεται αποδεκτή. Αν δοθούν οι Σκουριές, υπάρχουν άλλα τρία σημεία πολύ μεγαλύτερα. Οι Σκουριές είναι για μας η μητέρα των μαχών. Τα υπάρχοντα μεταλλεία, Ολυμπιάδας – Στρατωνίου, μπορούν να απασχολήσουν 1.000 άτομα για πολλά χρόνια. Αν δεν την ενδιαφέρει την εταιρεία, μπορεί να τα μαζέψει και να φύγει, δεν μας αφορά αυτό».

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ωστόσο το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», που έχει λάβει άδεια, είναι ενιαίο για Σκουριές-Ολυμπιάδα-Στρατώνι και αφορά χρήση της μεθόδου flash melting. «Η μέθοδος μεταλλουργίας που έχει εγκριθεί εξαρτάται από την ύπαρξη του μεταλλεύματος χαλκού των Σκουριών. Αλλιώς, αν μείνει μόνο η Ολυμπιάδα, χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο στη μεταλλουργία. Εμείς λάβαμε υπόψιν τις ευαισθησίες του κόσμου ως προς το κυάνιο (παρόλο που το θεωρούμε δαιμονοποιημένο), είπαμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο με τη χρήση χαλκού. Χωρίς τις Σκουριές ακυρώνεται το επενδυτικό σχέδιο όπως έχει αδειοδοτηθεί», αναφέρει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κώστας Γεωργαντζής. Όσο για τα μεταλλεία στο Στρατώνι, σύμφωνα με τον ίδιο, το μετάλλευμα σε 2-3 χρόνια θα εξαντληθεί.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Μετά τις εκλογές, οι επισκέψεις των επιθεωρητών μεταλλείων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν πυκνώσει. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει ανακαλέσει για επανέλεγχο τις εγκρίσεις ηλεκτρομηχανολογικού και αρχιτεκτονικού, κάτι που πάει πίσω την έκδοση της άδειας δόμησης για τη μονάδα στις Σκουριές. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάκληση της άδειας εγκατάστασης εξοπλισμού, με απώτερη στόχευση την ίδια τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που θα σταματούσε όλο το έργο. Η μητρική της «Ελληνικός Χρυσός», El Dorado Gold, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν συνεχιστούν τα προσκόμματα θα επανεξετάσει τη συνολική παρουσία της στη χώρα μας, ακυρώνοντας την επένδυση. Κατόπιν παρέμβασης από την καναδική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση του Π. Λαφαζάνη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Paul Wright.
Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του υπουργού στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Χαλκιδική, κάτι που υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα πράξει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

ΕΛΒΟ «Ησυχία» και αναμονή
Σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να βρίσκονται οι 340 εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με την εταιρεία να είναι εν λειτουργία. Ο εκκαθαριστής θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 28 Ιουλίου 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία πώληση περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας (η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν εξελίχθηκε σε διαγωνισμό), με δεδομένη τη δηλωμένη θέση των κυβερνητικών εταίρων κατά της πώλησης της ΕΛΒΟ. Την εβδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Θόδωρο Αλιόγκα το κλίμα ήταν θετικό. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι ο κ. Ήσυχος δεν είναι αρμόδιος να αναλάβει δεσμεύσεις, καθώς η εταιρεία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση αυτή την εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα για να διερευνήσουν τις προθέσεις του. Αν το υπουργείο Οικονομικών παραχωρήσει την εταιρεία στο υπουργείο Άμυνας (κάτι που θα ήταν ευκταίο για τους εργαζόμενους), θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν και πώς θα εξοφληθούν οι πιστωτές της, οι οποίοι περίμεναν να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών της στοιχείων.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15.3.2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s