Τα ανοικτά ζητήματα της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΟΛΘ, το αεροδρόμιο, την ΕΛΒΟ, και την ΕΒΖ.
ΛΙΜΑΝΙ Ραντεβού τον Ιούνιο
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχε σπεύσει να δηλώσει ότι σταματά η πώληση του λιμανιού του Πειραιά και το ίδιο δήλωσε στη «ΜτΚ» και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα ήρθε η δέσμευση της κυβέρνησης στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ότι οι εν εξελίξει διαγωνισμοί θα συνεχιστούν. Ένας από αυτούς είναι και ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν ήδη στη β’ φάση (η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες εταιρειών είχε τοποθετηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου και η καθυστέρηση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ προφανώς συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις). Έτσι, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μετακινήθηκε από το ράφι της «κατάψυξης», που το είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση, σε αυτό της «συντήρησης», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία του διαγωνισμού παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο. Την ίδια περίοδο (2 Ιουνίου του 2015) έχει προσδιοριστεί και η εκδίκαση της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, της ΟΜΥΛΕ, των Λιμενεργατών και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου 67% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σημειωτέον ότι η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτημα αναβολής.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ιδιωτικοποίηση εν πτήσει
Η παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων ήταν και το αεροδρόμιο «Μακεδονία») σε ιδιώτες ήταν ίσως η μόνη ιδιωτικοποίηση που κατάφερε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2014, με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport-Slentel και μάλιστα με τίμημα που είχε θεωρηθεί υψηλό (1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ, εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα και δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ). Ωστόσο η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ και η συμφωνία πώλησης δεν είχε επικυρωθεί από την προηγούμενη Βουλή. Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων. Η δέσμευση του Γ. Βαρουφάκη ως προς τη συνέχιση των εν εξελίξει και ολοκληρωμένων ιδιωτικοποιήσεων δεν αφήνει περιθώρια για απότομη προσγείωση. Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις τελούν εκ των πραγμάτων υπό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Ειδικά για τα αεροδρόμια διατύπωσε ενστάσεις ως προς το ότι πρόκειται για 100% ιδιωτικοποίηση, που οδηγεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο για τα επόμενα 50 χρόνια.
ΕΛΒΟ «Ησυχία» και αναμονή
Σε κατάσταση αναμονής εξακολουθούν να βρίσκονται οι 340 εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με την εταιρεία να είναι εν λειτουργία. Ο εκκαθαριστής θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 28 Ιουλίου 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία πώληση περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας (η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν εξελίχθηκε σε διαγωνισμό), με δεδομένη τη δηλωμένη θέση των κυβερνητικών εταίρων κατά της πώλησης της ΕΛΒΟ. Την εβδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Θόδωρο Αλιόγκα το κλίμα ήταν θετικό. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι ο κ. Ήσυχος δεν είναι αρμόδιος να αναλάβει δεσμεύσεις, καθώς η εταιρεία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση αυτή την εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα για να διερευνήσουν τις προθέσεις του. Αν το υπουργείο Οικονομικών παραχωρήσει την εταιρεία στο υπουργείο Άμυνας (κάτι που θα ήταν ευκταίο για τους εργαζόμενους), θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν και πώς θα εξοφληθούν οι πιστωτές της, οι οποίοι περίμεναν να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών της στοιχείων.
ΕΒΖ Αντί για τρία, ίσως ούτε ένα εργοστάσιο
Ενώ η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Βιομηχανία Ζάχαρης τέθηκε σε επιτήρηση, κίνηση που αντανακλά τη δεινή οικονομική θέση της εταιρείας, και ενώ οι τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για την περσινή χρονιά και δεν έχουν σπείρει για φέτος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπόσχεται επαναλειτουργία των κλειστών ζαχαρουργείων, Σερρών και Ορεστιάδος. Προ δεκαημέρου ο υπουργός Π. Λαφαζάνης είχε υποσχεθεί αποπληρωμή των αγροτών, αποζημίωση των ασυγκόμιστων της καμπάνιας του 2014 και χρηματοδότηση για να μπορέσει η βιομηχανία να λειτουργήσει φέτος. Το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ που υπολείπεται για την εξόφληση της περσινής σοδειάς τεύτλων εγκρίθηκε μεν από την Τράπεζα Πειραιώς, όμως δεν έχει πιστωθεί ακόμη στους παραγωγούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, και ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ για τη νέα χρονιά, κανένας αγρότης δεν έσπειρε τεύτλα. Η σπορά γίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το αργότερο τα τέλη Μαρτίου, αν όμως παρέλθει ο χρόνος η εταιρεία κινδυνεύει να ξεμείνει από πρώτη ύλη και αντί για τα τρία εργοστάσια να μη δουλέψει ούτε αυτό στο Πλατύ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παραγωγοί και εργαζόμενοι αμφισβητούν ανοιχτά τη διοίκηση της εταιρείας (η ομοσπονδία εργαζομένων μάλιστα τη χαρακτηρίζει «έκπτωτη») και αναμένουν τον διορισμό νέας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΖ ανήκει στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/3/2015