Το mail, του μέιλ, ω μέλι…

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Το Σάββατο η εφημερίδα των Συντακτων απολάλυψε ένα ντοκουμεντο με νούμερα που σοκάρουν αλλά δεν εκπλήσσουν και ένα ερώτημα: ποιοι υπονομεύουν την κυβέρνηση; «και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ».  Την επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», προήλθε, όπως αποκάλυψε η ίδια εφημερίδα σήμερα από κάποιον με τα αρχικά dk και το newsbomb ζητά από τον δημοσιογραφο και στενό συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα Δημήτρη Κανέλη να το διαψεύσει, αν δεν είναι αυτός. Χθες έγινε χαμός στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον διευθυντη του the toc Θανάση Τσεκούρα, που ήταν ο παραλήπτης του email, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει κάτι για την υποκλοπή ιδιωτικής αλληλογραφίας. Μέχρις εδώ προκύπτουν διάφορα ενδιαφέροντα για το mail, για την υποκλοπή του, για το περιεχόμενό του, για τους θεσμούς (όχι την πρώην τρόικα, το πως λειτουργούν οι θεσμοί με την παλιά τους έννοια) και την κυβέρνηση, τη δημοσιογραφία και το αναγνωστικο κοινο.

ΤΟ ΜΑΙL

-συνεργάτης του Στουρνάρα στέλνει στοιχεία σε δημοσιογράφο. Είναι θεμιτό να στέλνονται στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας με ανεπίσημο τρόπο; Όχι. Θα πρέπει να είναι ανοικτά και δημόσια, προσβάσιμα σε όλους.

-Βέβαια δεν ξέρουμε αν εστάλησαν τα στοιχεία από το εταιρικό mail  της τράπεζας ή από το ιδιωτικό mail  του DK. H ΤτΕ διαψεύδει την ύπαρξη mail: «Oυδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»».

Είναι σε αυτή την περίπτωση θεμιτό να ζητά ένας δημοσιογράφος στοιχεία από κάποιο στέλεχος της ΤτΕ (πιθανώς παλιό συνάδελφό του;). Το ρεπορτάζ του πάντως είναι σχεδόν copy paste του mail.

Η ΕΦΣΥΝ ερμηνεύει τη διάψευση ως εξής: «Ο διορισμένος από τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευάγγ. Βενιζέλο διοικητής είχε διαψεύσει από το περασμένο Σάββατο, όχι την ύπαρξη της είδησης, αλλά το ότι έφυγε από το δικό του γραφείο ή από το τμήμα επικοινωνίας της ΤτΕ. Φυσικό». Ποια είναι η είδηση;

Για την ΕΦΣΥΝ η είδηση βρίσκεται προφανώς στον τίτλο του mail: «ο λογαριασμός των 100 ημερών, πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία και χωρίς να υπολογιστεί η επενδυτική άγνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία». Κατά την εφημερίδα το mail «αποκαλύπτει υπονομευτικές διαρροές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης».

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Πάμε τώρα σε αυτό που λέει το mail. Που μάλλον δεν ήταν είδηση.

♦ «Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.» (σ.σ. Η ΤτΕ δίνει επισήμως στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και μέσα σε αυτά και για την εκροή καταθέσεων.Στις 7.5.2015 η «Καθημερινή» δημοσίευσε ρεπορτάζ με βάση τα επίσημα στοιχεία και μιλά για εκορή 35 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και όχι τις 100 μερες της νέας κυβέρνησης. Άρα ο συντάκτης του mail ή κάτι ξέρει που δεν ξέρουμε ή παραπληροφορεί τον αποδέκτη των στοιχείων)

♦ «20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη» (σ.σ. ως προς τις εισηγμένες η πληροφορία είναι δημόσια)

♦» 10 δισ. τα ρέπος.»

♦ «3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.». Οποία έκπληξη. Είχε κανείς την αίσθηση ότι το ΕΣΠΑ ρολάρει; (Το «Βήμα» έγραψε τον Μάρτιο ότι «Αντί των 12 δισ. ευρώ που εμπροσθοβαρώς ανέμενε το 2015 η χώρα, η Κομισιόν αποφάσισε να παράσχει 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανεργία» και ο Σταθακης έσπευσε να διαψεύσει τα περί παγώματος χωρίς να δίνει στοιχεία, ενώ οι εργολήπτες μιλούσαν για μεγάλες καθυστερήσεις από το ΕΣΠΑ)

♦ «20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία» (σ.σ. το «λείπουν» δεν το καταλάβαίνω. ως προς το χρήμα που είναι σε τσέπες αντί σε τραπεζικους λογαριασμούς βλ. το παραπάνω link σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής»)

♦ «Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.»

♦ «Απαξίωση των ακινήτων». (σ.σ. γνωστό τοις πάσι, αλλά προ ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πάνω τους; για να καταλάβω)

♦ «3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.» (σ.σ. δημόσια στοιχεία και αυτά, δεν αποκαλύπτει κρατικα μυστικά δηλαδή ο DK. μόνο που είναι ελαφρώς παραποιημένα: «Στα 3,741 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες έναντι 3,383 δισεκατομμυρίων, τον Φεβρουάριο». Ας κάνουμε τη σύγκριση: «Στα  3,754 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιανουάριο 2015, έναντι 3,761 το Δεκέμβριο 2014″.

♦ Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Κοινώς σχεδόν τα περισσότερα από όσα «αποκαλύπτει» το mail  είναι γνωστά, δημοσιευμένα και δημόσια προσβάσιμα. Υπάρχουν σημεία που κακώς (ή και σκοπίμως) τα αποδίδει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία περιγράφουν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς. ίσως για αυτό δεν θεωρήθηκαν είδηση… Το αν την κυβέρνηση υπονομεύουν τα στοιχεία (η ουσία του πράγματος δηλαδή) ή η δημοσιοποίησή τους είναι μια άλλη συζήτηση. Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία για να μη θεωρηθεί υπονόμευση της κυβέρνησης.

Κατά την ΕΦΣΥΝ μπορεί να μην ήταν καμία επίσημη ενημέρωση, «αλλά ένα κείμενο με σαφέστατη πολιτική άποψη και στόχευση: να παρουσιάσει τη χώρα -σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης- σχεδόν χρεοκοπημένη»(!). Κατά το thetoc «το e-mail αφορούσε ξερά και αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία χωρίς ούτε καν σχόλια για την επίδοση της κυβέρνησης, ούτε άλλη εκφορά κρίσης. Ξερά αντικειμενικά στοιχεία του οικονομικού ρεπορτάζ».

Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΛΟΠΗ

Πάμε τωρα στα της δεοντολογίας. Τα στοιχεία ήταν πάνω κάτω διαθέσιμα ήδη. Το στέλεχος της ΤτΕ ίσως έκανε τη λάντσα για λογαριασμό του δημοσιογράφου και του τα συγκέντρωσε. Η εκδοχη του δημοσιογράοφυ είναι ελαφρως διαφορετική: «την υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική «πηγή» που εμπιστεύομαι».

Αν το στέλεχος της ΤτΕ αποκάλυψε στοιχεία που δεν ήταν γνωστά, δημόσια και προσβάσιμα σε όλους είναι κάτι παραπάνω από φάουλ. Αν τα στοιχεία ήταν και πειραγμένα υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Πάντως, ξαναλέω, τη διασταύρωση που έκανα τελείως προχειρα εδω θα μπορούσε πολύ ευκολα να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Πιθανότατα θα την έκανε και ο Τσεκούρας, αν είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του mail. Δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα το χειριζόταν και αν θα λειτουργούσε ως «μαγειρείο» από αυτά «που κατασκευάζουν το κλίμα που τους συμφέρει και γι’ αυτό αδιαφορήσαμε πλήρως για τον παραλήπτη ή τους παραλήπτες των «στοιχείων» που διοχετεύτηκαν».

Το thetoc  και ο Τσεκούρας κάνουν λόγο για υποκλοπή. ξεχωρίζω μερικά ερωτήματα: «Πως βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου;» (κάποιος προώθησε το mail από το λογαριασμό του;;;;)  «Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να στοιχειοθετεί κατά έγκυρο τρόπο το ρεπορτάζ του στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία ή υπάρχει άβατο και ποιος το επιβάλλει;», «Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας; Ή η ίδια η θεωρία της συνωμοσίας αποτελεί αυτή η ίδια επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης «στοχευμένων»  δημοσιογράφων και ΜΜΕ ;»

Η ΕΦΣΥΝ έδωσε την «προήκουσα απάντηση» που είναι ότι… όπως λέει ο σοφός λαός, «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». (σ.σ. χρεοκοπημένη η Ελλάδα; ποιος διαδίδει τέτοιες υπονομευτικές ανακρίβειες;)

Κατόπιν τούτων η «Αυγή» με σημερινό της άρθρο κατηγορεί την ΤτΕ ότι είναι όργανο κατά της κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί το non paper της Παρασκεής και η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, εμμέσως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει θέμα για τον διοικητή της ΤτΕ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • το mail υπήρξε
  • το mail  προωθήθηκε στην ΕΦΣΥΝ (δεν ξέρουμε απο ποιον, παντως χωρίς τη συγκατάθεση αποστολέα και παραλήπτη)
  • το mail δεν μας είπε τίποτα που δεν ξεραμε
  • το mail είχε κάποια στοιχεία που ελέγχονται για την ακριβειά τους.  αν τα νούμερα ειναι σωστα δεν πρέπει να δίνονται επιλεκτικά, σε κολλητούς αλλα να δημοσιεύονται, αν τα νουμερα ήταν λάθος υπάρχει ζήτημα σκοπιμότητας του αποστολέα
  • ο παραλήπτης έκανε τη δουλειά του. ζήτησε μια πηγή που εμπιστεύεται να του επιβεβαιώσει ή όχι καποια στοιχεια. (το αν το στελεχος της ΤτΕ νομιμοποιείται να δινει τετοιου είδους επιβεβαιώσεις off the record είναι άλλη ιστορία).
  • Τα στοιχεία είναι στοιχεία. Περιγράφουν μια πραγματικότητα. Δεν μπορεί αυτό να θεωρείται υπονομευση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s