Από μόνο του αποτελεί «είδηση»: φορείς της Βόρειας Ελλάδας αποφάσισαν να συνεργαστούν, με σκοπό να προάγουν τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά. Η ονομασία του διαγωνισμού «Συνεργάζομαι» που θεσμοθετήθηκε πέρσι, στο 1ο Technology Forum, είναι ίσως συμβολική, για να ξορκίσει μια χρόνια ασθένεια, που δεν ενδημεί μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Ο διαγωνισμός θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια μικρή ένδειξη ότι έχει ωριμάσει η ιδέα της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά, για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Τα χρηματικά έπαθλα δεν ήταν από μόνα τους ικανά κίνητρα – πρόκειται για ποσά της τάξης των 500 έως 2000 ευρώ που δεν προήλθαν από κανενός είδους επιχορήγηση. Και το κρίσιμο ερώτημα όμως παραμένει: τι γίνεται μια καλή ιδέα μετά την απονομή μιας τιμητικής διάκρισης; Το «καλό σενάριο» είναι να υλοποιηθεί στο εξωτερικό, το κακό σενάριο να παραμείνει στο συρτάρι όπως τόσες άλλες. Η διαπίστωση προέρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκο Λουφάκη, έναν άνθρωπο με ακαδημαϊκή εμπειρία στο εξωτερικό, που πέρασε στο στίβο επιχειρείν και αξιοποίησε τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνα του ΑΠΘ. «Οι εξαγωγές μας είναι πολύ χαμηλές από άποψη προστιθέμενης αξίας: αυτό σημαίνει ότι δεν πουλάμε καινοτόμα προϊόντα στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, από τη μία παράγουμε τη γνώση και από την άλλη η γνώση αυτή δεν χρησιμοποιείται από τις ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε.
ΑΛΛΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Πολύ συχνά προβάλλονται οι καλές επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της έρευνας. Ωστόσο οι περιπτώσεις που τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής έρευνας βρίσκουν το δρόμο της παραγωγής αποτελούν εξαιρέσεις παραμένουν φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το σημαντικότερο όμως για την οικονομία αλλά και για το οικοσύστημα καινοτομίας είναι «όχι η απορρόφηση αλλά τα τιμολόγια»- όπως το έθεσε ο Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ) αλλά και της Olympia Electronics, μιας εταιρείας που παράγει εξάγει καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα. «Ακόμη και αν φτάσουμε ή ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ώς προς τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης, ακόμη και αν συνεχίσουμε να απορροφάμε χρήματα, αν δεν συνεργαζόμαστε, η όλη διαδικασία δεν θα λειτουργήσει. Αν έχουμε τη λογική της μόχλευσης των κεφαλαίων, τότε αυτά θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» σημείωσε.
Την ευκαιρία που συνιστά για τις ελληνικές επιχειρήσεις το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, διευκρινίζοντας πάντως ότι για να λειτουργήσει σωστά η όλη διαδικασία τα προγράμματα και «οι προτάσεις δεν πρέπει να γίνονται και να σχεδιάζονται από υπαλλήλους κλεισμένους σε γραφεία αλλά από την ίδια την αγορά», ώστε να κομίσουν αυτά που πραγματικά θέλει και χρειάζεται ο ‘Ελληνας επιχειρηματίας. «Παράλληλα, όμως, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν τη δική τους συνεισφορά και να μοιράζονται το ρίσκο» επισήμανε.
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Το διαγωνισμό «Συνεργάζομαι» διοργάνωσαν οι σύνδεσμοι Εταιρειών Πληροφορικής (ΣΕΠΒΕ), Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τα πανεπιστήμια Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), με ενεργό συμμετοχή και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατατέθηκαν προτάσεις από 23 τεχνολογικές συμπράξεις, στις οποίες συμμετείχαν 90 εταίροι από όλη την Ελλάδα.
Το πρώτο βραβείο σε πρωτοποριακό σύστημα μεταφοράς μαθητών
Οι 27 αξιολογητές τής επιτροπής του διαγωνισμού ανέδειξαν ως την καλύτερη συνεργασία το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλούς μεταφοράς μαθητών «i-student trip». Το σύστημα, που έλαβε το πρώτο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2000 ευρώ, υλοποιείται από την τεχνολογική σύμπραξη των εξής εταιρειών και φορέων: Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ), INFOTRIP AE, G4S Telematix AE, Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη ΑΕ και Αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας ΑΕ. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό σύστημα, που -μεταξύ άλλων- παρακολουθεί την οδική συμπεριφορά του οδηγού (ταχύτητα, επιθετική οδήγηση κτλ), ανιχνεύει αν οι μαθητές φορούν ζώνη ασφαλείας, πληροφορεί τους γονείς για θέματα σχετικά με τη μεταφορά των παιδιών από/προς το σχολείο.
Τη δεύτερη θέση και το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ έλαβε η σύμπραξη των Ergobyte/Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΕΚΕΤΑ (IΠΤΗΛ)/ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ)/ΓΓΕΤ με το «σύστημα ιατροφαρμακευτικών υποδείξεων».
Την τρίτη θέση, που συνοδευόταν από έπαθλο 500 ευρώ, «κατοχύρωσε» η σύμπραξη Exothermia/ΑΠΘ για την «Ανάπτυξη και εφαρμογές μοντέλων νευρωνικών δικτύων για την προσομοίωση αντιρρυπαντικών συσκευών οχημάτων».
Με την ευκαιρία του φετινού Technology Forum, η Ελευθερία Σιώζου, στέλεχος προσέλκυσης επενδύσεων της Enterprise Greece είχε, 15 συναντήσεις, με εκπροσώπους τόσο των διακριθεισών συμπράξεων όσο και άλλων εταιρειών και φορέων, ώστε να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασίας.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η χρηματοδότηση, γιατί αλλιώς η μοίρα μιας καλής ιδέας (είτε βραβεύτηκε σε διαγωνισμό είτε όχι) είναι προδιαγεγραμμένη. Μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου (fund), που θα συσταθεί ακριβώς για τη στήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων, θα μπορούσε να γίνει το επόμενο βήμα για την αξιοποίηση των «δυνατών» προτάσεων που κατατίθενται στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ Θανάση Κωνσταντόπουλο. Ο ίδιος συμφωνεί με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα ότι θα πρέπει να ανοίξει το επιστημολογικό πεδίο του διαγωνισμού και σε τομείς πέραν των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια και ο τομέας της υγείας. Για τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, το επόμενο βήμα του διαγωνισμού είναι η όλη διαδικασία να φύγει από το στάδιο της απλής επιβράβευσης και να διερευνηθεί πώς θα μπορούσε να βρεθεί η χρηματοδότηση που θα στηρίζει τέτοιες νέες ιδέες. Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το ΠΑΜΑΚ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την εξεύρεση της χρηματοδότησης, που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει προ-θερμοκοιτίδες και ενδεχομένως θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 10/5/2015