Τεράστιες απώλειες μετρούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες μόνο από την πρώτη εβδομάδα της τραπεζικής αργίας και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε συρρίκνωση ή κλείσιμο έως και το 50% των επιχειρήσεων σε ορισμένους κλάδους. Πολλές επιχειρήσεις έχουν θέσει το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια, αφού στα καταστήματά τους δεν πατάει πελάτης…
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλο το φάσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών – από αυτούς που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τους φορτηγατζήδες και από τους λογιστές μέχρι τους κρεοπώλες. Αυτό αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης χαρακτήρισε “ξαφνικό θάνατο” για την αγορά της Θεσσαλονίκης το κλείσιμο των τραπεζών και χαρακτήρισε “επικίνδυνη” την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. “Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν, τους τελευταίους μήνες δυσκολεύονται περισσότερο και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βιώνουν συνθήκες ξαφνικού θανάτου. Το ανούσιο δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών επιτείνουν την αβεβαιότητα και δίνουν τη χαριστική βολή” επισήμανε ο κ. Ζορπίδης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα μέτρα της συμφωνίας είναι επώδυνα και ίσως οδηγήσουν στον “θάνατο” επτά στις δέκα επιχειρήσεις, αλλά η άλλη εναλλακτική είναι “να πεθάνουν και οι δέκα”. “Μου φαίνεται τρελό πως βγαίνουν στα κανάλια και λένε όσα λένε. Ας έρθει στο πεζοδρόμιο ο κάθε πολιτικός να πληρώσει επιταγή, να δούμε πόσα λεφτά έχει στο εξωτερικό, και μετά να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού” είπε ο ίδιος σε μια στιγμή έκρηξης. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα τόνισε ότι ο καθένας θα ψηφίσει αυτό που θέλει και ότι ο ίδιος λέει “ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ”.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ
Η αγορά έχει παγώσει, είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, “το κακό έγινε”. “Ωστόσο λέμε ‘ναι’ στην Ευρώπη, ‘ναι’ στο ευρώ και ζητάμε να τελειώσει επιτέλους το μαρτύριο της διαπραγμάτευσης”, πρόσθεσε.
Ο Γιάννης Δόβελος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά ότι “είναι σαν να έχει κηρυχθεί πόλεμος απέναντι όμως σε έναν άγνωστο εχθρό”. Και ο Γιάννης Τύρης, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Β. Ελλάδος, πρόσθεσε: “Ποτέ δεν θα πίστευα ότι ο κλάδος θα είχε πρόβλημα, αλλά κλείνοντας επιχειρήσεις πολλοί έκλεισαν και τα λογιστικά τους γραφεία. Το κακό έχει γίνει. Καθένας μας ας αναλογιστεί πού ήμασταν, πού φτάσαμε, και ας κάνει αυτό που πρέπει με νηφαλιότητα”.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΚΟΜΗ
ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης, που αντιπροσωπεύει τον χώρο των μεταφορών, δήλωσε ότι από τις επόμενες ημέρες η αγορά θα γνωρίσει ελλείψεις ακόμη και στα τρόφιμα, εξαιτίας των ελλείψεων στα καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα στους μεταφορείς που ανεφοδιάζουν τα καταστήματα. “Οι μεταφορές στηρίζονταν στην πίστωση. Από τη στιγμή που τελειώνει, καταρρέουμε όλοι μαζί και το πρώτιστο είναι η διατροφή. Θα μείνει η αγορά…”, υπερθεμάτισε ο Γρηγόρης Αμαξόπουλος, επίσης από τον κλάδο των χερσαίων οδικών μεταφορών, ενώ ο αντιπρόεδρος των βενζινοπωλών της Θεσσαλονίκης Θ. Γκιορυτζής είπε ότι καύσιμα υπάρχουν, μετρητά δεν υπάρχουν για την προμήθειά τους.
Οι μόνες επιχειρήσεις που δουλεύουν αυτές τις μέρες είναι τα κρεοπωλεία, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Δημήτρης Γκαρμπούνης, καθώς ο κόσμος αγοράζει μεγάλες ποσότητες κρεάτων και τις καταψύχει. Οι συναλλαγές γίνονται είτε με κάρτες είτε με… τεφτέρι, αλλά και σ’ αυτό τον κλάδο μοιραία οι προμήθειες τελειώνουν και για να γίνουν νέες χρειάζονται μετρητά.
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Στα τουριστικά γραφεία το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για ακυρώσεις, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Βύρων Θεολόγης. “Πώς θα έρθουν οι τουρίστες, με τράπεζες κλειστές; Τι θα λεν επιστρέφοντας στη χώρα τους;” είπε. “Πέντε χιλιάδες τουριστικά γραφεία περιμένουν να δουλέψουν και να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, αλλά δυστυχώς ο εξερχόμενος τουρισμός έχει πεθάνει”. Ο πρόεδρος του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων στα Βρασνά, Χρήστος Ζαχόπουλος, είπε ότι ήδη αυτές τις λίγες μέρες από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει ακυρωθεί το 25%-30% των κρατήσεων.
Ακίνητα Πάγωσαν όλες οι διαπραγματεύσεις
“Η αγορά ήταν σαν ένας ασθενής στην εντατική, την προηγούμενη εβδομάδα πάρθηκε απόφαση για ευθανασία”, σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης. Όπως είπε, με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πάγωσαν όλες οι διαπραγματεύσεις για αγοραπωλησίες και οι πελάτες διαμηνύουν πως περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. “Το πρόβλημα είναι συνώνυμο με το επάγγελμά μας” είπε ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδος. “Τα ελάχιστα γιαπιά που υπάρχουν στην πόλη σταμάτησαν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, οι πωλήσεις έχουν σταματήσει κι αυτές, τα ακίνητα -που για μας είναι εμπορεύματα- τα έχουμε υποθηκευμένα και τα πληρώνουμε. Η κυβέρνηση μάς γέλασε για τον ΕΝΦΙΑ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει το τεράστιο πρόβλημα που θα σημάνει καταστροφή για τη χώρα, για τα παιδιά μας. Το ‘όχι’ δεν είναι το ‘όχι’ που είπαν οι παππούδες μας στον πόλεμο, είναι ‘όχι’ στο μέλλον των παιδιών μας”, τόνισε.
Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονια» 3/7/2015