“Δεν περιμένουμε τίποτα, δεν ελπίζουμε σε τίποτα”. Μια ημέρα πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης επικαλούνται τη γνωστή ρήση του Νίκου Καζαντζάκη, για να περιγράψουν την κατάσταση της αγοράς.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Με τη χώρα σε καθεστώς τραπεζικής αργίας και συλλογικής αγωνίας για την επόμενη μέρα, η είδηση της έναρξης των εκπτώσεων είχε μια χροιά τραγικής ειρωνείας. “Οι καταναλωτές ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά” αναγνωρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. “Όταν μπορείς να κάνεις ανάληψη μόνο 50 ευρώ ημερησίως, θα τα χρησιμοποιήσεις για τις βασικές σου ανάγκες, όχι για ν’ αγοράσεις ρούχα, παπούτσια ή ηλεκτρικές συσκευές. Κι αυτός ο περιορισμός να μην υπήρχε όμως, υπάρχει η κακή ψυχολογία. Οι καταναλωτές φοβούνται για την επόμενη ημέρα, όποια και αν είναι η απόφαση της Κυριακής, και γι’ αυτό είναι επιφυλακτικοί”.
ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ
Ο ίδιος μεταφέρει το παράπονο και την οργή των συναδέλφων του απέναντι σε όσους αποφασίζουν και χαράσσουν οικονομικές πολιτικές. “Κανείς δεν σκέφτεται την πραγματική οικονομία. Κλείνουν καθημερινά μαγαζιά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά, που θα είναι δυσεπίλυτα στο μέλλον”. Τον ρωτάμε για το πώς ήταν αυτές τις δυο εβδομάδες, της τραπεζικής αργίας. “Αγορά χωρίς αγοραστές δεν υπάρχει. Αυτές τις μέρες πέσαμε σε τοίχο. Οι τζίροι είναι μηδενικοί. Όχι ότι περνούσαμε καλύτερα παλαιότερα, η καταστροφή άρχισε καιρό τώρα… Όλοι ασέλγησαν πάνω στην αγορά και κανείς δεν έκανε τίποτα. Μερικές φορές εκπλήσσομαι και εγώ από τις αντοχές της αγοράς, που επί πεντέμισι χρόνια πέφτει και δεν βρίσκει πάτο. Τώρα πιάσαμε και πάτο. Δεν υπάρχει πτώση κάτω από το μηδέν, δεν μετριέται η πτώση. Το μηδέν είναι μηδέν. Ίσως είμαστε και στην ώρα μηδέν”. “Μετά από όλα αυτά ακόμη ακούμε αν θα πληρωθούν μισθοί δημοσίου. Μακάρι να πληρωθεί όλος ο κόσμος, αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς έχουν οικογένειες από πίσω και προβλήματα. Όλο αυτό το σύστημα η πραγματική οικονομία το θρέφει”.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ως προς τη συμφωνία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου έχει την ίδια απορία με τους περισσότερους. “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είχε καταλήξει τόσο καιρό η συμφωνία, αφού και εμείς θέλαμε και οι εταίροι ήθελαν”. Πάντως, για τον ίδιο και για άλλους εμπόρους “είτε με συμφωνία είτε χωρίς, την άλλη εβδομάδα εμείς δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, ούτε φυσικά το 100% της προκαταβολής του φόρου. Καμία συμφωνία δεν αντέχει αν δεν είναι υλοποιήσιμη -και αυτή νομίζω ότι δεν είναι”.
Ο κ. Φιλιππίδης εκτιμά ότι αν δεν γίνουν γρήγορες κι αποτελεσματικές κινήσεις, για τη βελτίωση της κατάστασης “μέχρι τέλους 2015 θα χαθούν πολλές ακόμη επιχειρήσεις”, οι οποίες θα προστεθούν στις 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά στη διάρκεια της κρίσης.
————————
«Στηρίξτε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο οι έμποροι καλούν τους έλληνες καταναλωτές που θα μπορέσουν να κάνουν αγορές, “να στηρίξουν τις τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη μέρα” γιατί η ιδιωτική οικονομία είναι που στηρίζει την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και εν τέλει την ίδια τη χώρα.
“Ζούμε έναν πόλεμο και όλοι οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι, όπως πάει ο τζίρος, που τείνει προς το μηδέν, αν δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν την επιχείρησή τους, αυτή θα χαθεί. Οπότε, φέτος, θα δούμε ‘τρομακτικά’ υψηλές εκπτώσεις”, σημειώνει, ερωτηθείς αν και στη φετινή σεζόν (που διαρκεί μέχρι τις 31 Αυγούστου) θα υπάρξουν μειώσεις τιμών, της τάξης του 70%-80% όπως συνέβη πέρυσι.
Ως προς την επάρκεια των εμπορευμάτων, τέτοιο θέμα δεν τίθεται, καθώς “τα μαγαζιά είναι γεμάτα από εμπορεύματα, αλλά άδεια από καταναλωτές. Το πρόβλημα θα φανεί το χειμώνα, στην αλλαγή της σεζόν, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι εισαγόμενα, θα έχουμε πραγματικές ελλείψεις αν δεν αλλάξει κάτι”.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 12/7/2015