Επιχειρήσεις: Δύο εβδομάδες σε pause

Οι εισαγωγές πάγωσαν. Οι εξαγωγές επίσης. Πολλές επιχειρήσεις έδωσαν άδεια στο προσωπικό ή ενεργοποίησαν διαδικασίες διαθεσιμότητας. Η οικονομία μπήκε σε μερική παύση επί δύο εβδομάδες.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ειδικά για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που λειτουργούν με μεγάλο βαθμό διαθεσιμότητας- είτε πρόκειται για συσκευαστήρια φρούτων είτε για βιομηχανίες δομικών υλικών, είτε για τουριστικές επιχειρήσεις- η τραπεζική αργία ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές. Επειδή η χώρα έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, τα αποθέματα στις αποθήκες άρχισαν να εξαντλούνται και αν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν οι πρώτες ελλείψεις. Η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εγκρίνει μέχρι στιγμής κατά προτεραιότητα τις εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων. Κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα είναι σε αναστολή. Τα φορτία των α’ υλών βρίσκονται καθηλωμένα στα τελωνεία, γιατί δεν υπάρχουν μετρητά να πληρωθούν, το κόστος για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων στο εξωτερικό διπλασιάστηκε, γατί τα φορτηγά επιστρέφουν άδεια, η διεκπεραίωση απλών εμπορικών τραπεζικών συναλλαγών κατέστη αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη. Η τραπεζική αργία δεν άφησε κανέναν αλώβητο: εξαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες τροφίμων, ξενοδοχεία, μεταποιητικές μονάδες, τεχνολογικές εταιρείες, βιομηχανίες δομικών υλικών, μεταφορές και διαμετακομιστικό εμπόριο.
“Κάθε μέρα που περνά με τραπεζική αργία, η κατάσταση χειροτερεύει” τονίζει στη “ΜτΚ” ο Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος. “Ακόμα και φρούτα να θες να εξάγεις, πρέπει να συσκευαστούν και το υλικό συσκευασίας είναι εισαγόμενο. Επιχειρήσεις που είχαν στοκ, θα αντέξουν λίγο παραπάνω. Αλλά για να έχεις απόθεμα, πρέπει να πληρώσεις σε μετρητά, δηλαδή να δεσμεύσεις ρευστότητα και δεν ξέρω πολλές επιχειρήσεις με αποθέματα για πάνω από έναν μήνα”. “Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν δώσει άδειες του καλοκαιριού έναν μήνα πριν από το συνηθισμένο. Άμα δεν έχεις πρώτη ύλη για να κάνεις παραγωγή, να εξάγεις, αν η εσωτερική αγορά έχει πέσει, δεν έχεις λόγο να είσαι ανοιχτός. Για τη βιομηχανία η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι θέμα επιβίωσης. Ελπίζω να έχει τελειώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, γιατί δεν νομίζω ότι η χώρα αντέχει πολύ παραπάνω. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βλέπαμε ελλείψεις προϊόντων σε μεγάλο βαθμό”.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΝΕΚΡΩΝΕΙ
“Το λιμάνι λειτουργεί με κεκτημένη ταχύτητα, με τα φορτία που είχαν πληρωθεί και ήταν καθ’ οδόν. Οι εισαγωγείς δεν μπορούν να εμβάσουν, η εσωτερική αγορά νέκρωσε, οπότε δεν γίνονται άλλες παραγγελιές πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Τα πλοία δεν φορτώνουν για Θεσσαλονίκη, ή αν είναι φορτωμένα σταματούν σε άλλα λιμάνια μέχρι να ξεκαθαρίσει το πώς θα εξοφληθεί το εμπόρευμα. Όταν η πληρωμή του ναύλου είναι από την Ελλάδα, πώς θα γίνει η μεταφορά, πώς θα προχωρήσει η εξαγωγή;” αναφέρει ο ναυτικός πράκτορας και πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης Βασίλης Καμπάκης. “Η ανησυχία μας όμως είναι το τι θα γίνει στο εξής. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μια ακόμα εβδομάδα, θα έχουμε τεράστιο θέμα”. Εκτός από τα φορτία που έχουν ως αφετηρία (εξαγωγές) ή τελικό προορισμό (εισαγωγές), υπάρχουν και τα τράνζιτ, δηλαδή αυτά που μεταφέρονται από και προς τα Βαλκάνια, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. “Πολλά φορτία κατευθύνονται πλέον σε άλλα λιμάνια των Βαλκανίων, όπως ακριβώς γινόταν και κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιών του 2008. Σήμερα η αιτία είναι άλλη, αλλά φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο”.
ΠΛΑΙΣΙΟ

Έκκληση Συμφωνία τώρα

Παρόλο που τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ σκληρά (και) για τις επιχειρήσεις, το σημαντικό για τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που να εγγυάται τη σταθερότητα. Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των πέντε παραγωγικών φορέων της Ελλάδας έκαναν έκκληση για συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι έτοιμες να στηρίξουν και “να συμμετάσχουν έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια, για να σταθεί όρθια η χώρα μέσα στην ευρωζώνη. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας με εθνική ομοψυχία, κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα. Υποστηρίζουμε την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Κανένα άλλο σενάριο ή σχέδιο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της πατρίδας μας.
“Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια συμφωνία. Όσο κακιά και αν είναι η συμφωνία, θα είναι πολύ καλύτερη από το να μη γίνει καμία συμφωνία. Ας υπάρξει συμφωνία για να σωθεί η χώρα. Μη συμφωνία οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή” τονίζει ο πρόεδρος των εξαγωγέων Κ. Λουφάκης. Σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. “Οι επιχειρήσεις που δεν θα κλείσουν, θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Γνωρίζω αρκετές επιχειρήσεις που έχουν έτοιμα σενάρια να μειώσουν το προσωπικό κατά 30%, να μειώσουν μισθούς. Εταιρείες που είναι εύκολο να μεταφερθούν, θα πάνε σε άλλη χώρα, για να κάνουν τη δουλειά τους. Όσοι μείνουν στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουν ένα μέρος των διαδικασιών να το κάνουν εκτός Ελλάδας, για να έχουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης”.
δευτερο κειμενο
ΛΕΖΑΝτα
Οι ξένοι έχουν πλέον μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης για το αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και αν οι ελληνικές εταιρείες καταφέρουν να παραμείνουν συνεπείς, καθώς δεν θα είναι εύκολη η εισαγωγή πρώτων υλών. ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι λένε οι επιχειρηματίες «Δεν μπορούμε να παράξουμε»

“Λόγω του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να φέρουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παράξουμε προϊόντα και έτσι να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό” λέει ο Στέφανος Τζιρίτης, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας δομικών υλικών ISOMAΤ. Η εταιρεία σταμάτησε να πουλά επί πιστώσει γιατί λόγω της αργίας των τραπεζών “δεν μπορούμε να εισπράξουμε ούτε να πληρώσουμε με επιταγές”, αλλά και γιατί “δεν ξέρουμε πλέον αν θα πληρωθούμε ποτέ ή αν θα καταλήξουμε να πληρωθούμε σε δραχμές, σε περίπτωση Grexit, όπου η αξία της δραχμής θα είναι πολύ μικρότερη”. Επιπλέον, στην εσωτερική αγορά “όσοι έχουν προλάβει να βγάλουν χρήματα από τις τράπεζες δεν θα τα ξοδέψουν για οικοδομικές εργασίες”. Λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας, από τη μέρα που έκλεισαν οι τράπεζες δίνεται άδεια εναλλάξ στο προσωπικό, ως μέρος της κανονικής τους άδειας, μετ’ αποδοχών. Ο μεγάλος κίνδυνος για τη βορειοελλαδική εταιρεία, που έχει παρουσία σε 36 χώρες είναι “να μη χάσουμε τους πελάτες του εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν πολύ εύκολα να στραφούν σε άλλους προμηθευτές. Οι ξένοι έχουν πλέον μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης, λόγω της πτώχευσης της χώρας, έχουν και αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και αν οι ελληνικές εταιρείες καταφέρουν να παραμείνουν συνεπείς, καθώς δεν θα είναι εύκολη η εισαγωγή πρώτων υλών. Τα λιμάνια υπολειτουργούν για να κάνουμε εισαγωγές ή εξαγωγές, καθώς τα πλοία δεν έρχονται συχνά, αφού δεν μπορούν να φέρουν εμπορεύματα, το πρόβλημα ισχύει και για την εύρεση φορτηγών διεθνών μεταφορών”. “Θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πολυπόθητη συμφωνία, ώστε να μείνουμε στην Ευρώπη, να έρθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Οποιαδήποτε άλλη προοπτική, θα είναι καταστροφική”.

“ΌΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ”
Η κ. Λένα Γαρυφάλλου βρίσκεται στο τιμόνι της Prisma, εταιρείας εισαγωγής και επεξεργασίας γυαλιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και της τουριστικής μονάδας Batis στην Καβάλα. “Οι ξένοι τουρίστες είναι ήρεμοι, η κίνηση μπορώ να πω ότι είναι και αυξημένοι. Οι Έλληνες όμως που είχαν κλείσει γάμους ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ως πρώτη κίνηση, μειώνουν τον αριθμό των καλεσμένων” λέει. Αναφορικά με τις προμήθειες στις μονάδες εστίασης, “προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά από την άλλη εβδομάδα ίσως υπάρξει, γιατί όλοι θέλουν μετρητά”. Ως προς τη μονάδα του γυαλιού, όπου απασχολούνται 90 άτομα, λειτουργεί πλέον με το 10% του προσωπικού. “Δώσαμε τις τακτικές άδειες στο προσωπικό, γιατί σταμάτησαν οι παραγγελίες και γιατί δεν μπορούμε να εισάγουμε πρώτη ύλη. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε τις επιταγές που έχουμε, για να πληρώσουμε υποχρεώσεις. Όλα έχουν μπει στον πάγο”.

“ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ”
Ο Γιάννης Λασπάς, 32 ετών, είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Flegra Palace”, και γ.γ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Πέρυσι, εν μέσω κρίσης, τόλμησε να επενδύσει, δημιουργώντας μια δεύτερη τουριστική μονάδα. Φέτος μετράει ζημιές από την όξυνση της κρίσης. “Aν δεν κλείσει η συμφωνία, χάσαμε τη σεζόν. Αν ηρεμήσουν τα πράγματα, ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας”. Απασχολεί συνολικά 70 άτομα. Στην καρδιά του καλοκαιριού αναγκάστηκε να δώσει ρεπό σε μέρος του προσωπικού, καθώς η πληρότητα θα πέσει στο 40%-50% την άλλη εβδομάδα. “Οι τουρίστες που έχουμε στο ξενοδοχείο είναι ήρεμοι, αλλά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από όσους πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα, για το αν έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα, αν θα μπορούν να βγάζουν χρήματα από τα ΑΤΜ, αν μπορούν να μας πληρώσουν με κάρτα. Εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε κανονικά όπως και πριν, ως προς τους τρόπους πληρωμής, αλλά ασφυκτιούμε, γιατί όλοι ζητούν πληρωμές σε μετρητά. Οι προμηθευτές μας, που κάνουν εισαγωγές και σε λίγο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, μαζί και εμείς. Είχα πρόγραμμα διαφήμισης στα social media, διακόπηκε γιατί δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Το ίδιο και για το λογισμικό που έχω εγκαταστήσει για τη διαχείριση των πελατών”.

“ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ”
Η εταιρεία βιολογικών τυροκομικών από τα Γρεβενά εξάγει το 90% των προϊόντων της. “Μπορεί η πρώτη ύλη να προέρχεται από έλληνες παραγωγούς, αλλά τα υλικά συσκευασίας και κάποιες πρώτες ύλες για τη μεταποίηση εισάγονται. Με την επιβολή της τραπεζικής αργίας δυσχεραίνεται η παραγωγική διαδικασία και η προσπάθειά μας να είμαστε συνεπείς στους πελάτες του εξωτερικού” αναφέρει ο πρόεδρος της επιχείρησης Σωκράτης Κουρέλλας. “Οι δυσκολίες είναι γνωστές στην εσωτερική αγορά. Οι προμηθευτές μας πλέον ζητούν να πληρώνονται μετρητοίς. Εμείς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις ίδιες πρακτικές σε σχέση με το παρελθόν, δηλαδή δεχόμαστε πληρωμές μέσω web banking και διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Η μεγάλη μας ανησυχία δεν είναι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, αλλά η ύπαρξη του τραπεζικού συστήματος σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων”.

“ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ BRAND NAME
ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ”
“Με το πέρας του δημοψηφίσματος, την περασμένη Κυριακή, έλαβα ένα email από πολωνική εταιρεία που κατασκευάζει περίπτερα εκθέσεων, η οποία μας πολιορκούσε καιρό για να μας δώσει προσφορά. Κυριακή βράδυ 21.30 μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν χρόνο να μας εξυπηρετήσουν λόγω φόρτου εργασίας” περιγράφει ο επικεφαλής της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Entranet Λευτέρης Παπαγεωργίου. “Τη Δευτέρα ενημερωθήκαμε ότι ο server μας στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να πληρωθεί 12 δολάρια, γιατί η πιστωτική μας είναι μπλοκαρισμένη. Την Τρίτη εταιρεία κολοσσός της Ιταλίας, που μας είχε καλέσει την προηγούμενη εβδομάδα, μας ενημέρωσε ότι θα ήταν καλύτερα να βρεθούμε μετά τις διακοπές και αφού έχουμε τελειώσει με τα προβλήματά μας. Πάλι καλά γιατί δεν θα μπορούσα να νοικιάσω αυτοκίνητο για να φτάσω στα γραφεία τους, μια και οι πιστωτικές μου κάρτες είναι άχρηστες. Την Τετάρτη ο πληρωμένος στο έπακρο λογιστής μας από τις ΗΠΑ μάς ενημέρωσε ότι θα πρέπει να βρούμε άλλον λογιστή, γιατί πρέπει να αφαιρέσει κάποιες εταιρείες από το πελατολόγιό του λόγω έλλειψης προσωπικού. Φοβάται ότι αφού απαγορεύονται τα εμβάσματα στο εξωτερικό, δεν θα πληρώνεται στο μέλλον. Ποιον κοροϊδεύουμε; Το ελληνικό brand name έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και κανείς δεν θέλει ρίσκο στις επιχειρηματικές του συναλλαγές και συνεργασίες. Ο χειμώνας που θα έρθει θα βγάλει στην επιφάνεια τα προβλήματα των τελευταίων ημερών”.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» της Κυριακής 12/7/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s