Ακριβότερο έως και 182 ευρώ το χρόνο το σουπερμαρκετ

Πάνω από 182 ευρώ το χρόνο θα κοστίσει στα νοικοκυριά η αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε σειρά βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Συνολικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά σχεδόν 800 εκατ. ευρώ φέτος, θα ακριβύνει όσο και τα έσοδα που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίας.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Από αύριο, οπότε πρέπει να ισχύσουν οι νέοι συντελεστές, οι τιμές θα αυξηθούν αυτομάτως κατά 8,8% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Στο 13% παραμένουν όλα τα γαλακτοκομικά και τα γιαούρτια (ανεξάρτητα αν περιλαμβάνουν ζάχαρη ή φρούτα), το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, όλα τα νωπά κρέατα πλην μοσχαρίσιου (χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά και κουνέλια), τα ψάρια, τα αυγά, το μέλι, τα όσπρια, τα δημητριακά κ.λπ. Αντιθέτως μετατάσσονται στο 23% όλα τα συσκευασμένα μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς και πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Με τη μετάταξη ακριβαίνουν οι τιμές σε:

-Νωπό μοσχαρίσιο κρέας σε όλες τις μορφές του (από 13% που προέβλεπε η αρχική διάταξη).
-Συκώτια και παραπροϊόντα σφαγίων.
-Λάδια που δεν προέρχονται από ελιά, μαργαρίνες.
-Κατεψυγμένα είδη.
-Οστρακοειδή.
-Τριμμένο τυρί και όλα τα αλλαντικά.
-Ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι.
-Καφέ, ζάχαρη, ξύδι, μπαχαρικά.
-Φρυγανιές, παξιμάδια.
-Παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.
-Προφυλακτικά, σερβιέτες.

Ένα καλάθι με αυτά τα προϊόντα, που σήμερα κοστίζει 113 ευρώ (100 ευρώ κόστος, 13 ευρώ ΦΠΑ), με τη μετάταξη στο 23% θα κοστίζει 123 ευρώ (100 ευρώ κόστος και 23 ευρώ ΦΠΑ), δηλαδή αύξηση 8,8%. Στη δε νησιωτική Ελλάδα, όπου το ίδιο καλάθι προϊόντων κόστιζε μέχρι χθες 109,1 ευρώ λόγω της έκπτωσης 30%, η αύξηση θα φτάσει στο 12,74% (από τον Οκτώβριο για τα νησιά με μεγάλο εισόδημα και από τον Ιούνιο του 2016 για τα υπόλοιπα).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 15 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό υπολογίζονται σε 390 ευρώ, εκ των οποίων τα προϊόντα που παραμένουν στο χαμηλό συντελεστή αντιπροσωπεύουν το 57% σε αξία των αγορών στα σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση ΦΠΑ αφορά το 43% των προϊόντων σε αξία. Αν υποθέσουμε ότι μία οικογένεια πλήρωνε μέχρι σήμερα 400 ευρώ το μήνα για αγορές από το σούπερ μάρκετ: για τα προϊόντα με τελική τιμή 228 ευρώ ο ΦΠΑ δεν αλλάζει, αλλά τα προϊόντα με τελική τιμή 172 ευρώ πλέον θα κοστίζουν 187,21 ευρώ, αφού ο ΦΠΑ από 19,79 ευρώ θα φτάσει τα 35 ευρώ. Η μηνιαία αύξηση είναι 15,21 ευρώ, κάτι που σε ετήσια βάση μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 182,52 ευρώ.

Οικογενειακός προϋπολογισμός 

Αυξήσεις φωτιά σε δίδακτρα και νοσήλεια

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά πολύ από την επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια και την αύξηση του ΦΠΑ στις δαπάνες υγείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Στα φροντιστήρια, όπου μέχρι σήμερα δεν επιβαλλόταν ΦΠΑ, η δαπάνη αυξάνεται αυτομάτως κατά 23%! Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα πακέτο μαθημάτων ξένης γλώσσας κόστιζε 1.000 ευρώ, αυτομάτως πάει στα 1.230 ευρώ!
Η αύξηση από 13% στο 23% στον κλάδο της εστίασης και στις υπηρεσίες από καλλιτέχνες καθιστά ακριβότερες τις μικρές απολαύσεις, όπως έναν καφέ, ένα γεύμα, μία συναυλία. Για παράδειγμα η έξοδος μιας παρέας στην ταβέρνα, που σήμερα κοστίζει 50 ευρώ (ΦΠΑ 13%), με τον υψηλό συντελεστή θα κοστίζει 54,36 ευρώ.
Αυξημένο θα είναι το κόστος για όσους θερμαίνονται με καυσόξυλα, καθώς από το 13% μετατάσσονται στο 23%.
Ακριβότερα θα είναι τα ταξί, με το ελάχιστο κόστος διαδρομής να αυξάνεται από τα 3,20 στα 3,44 ευρώ, η πτώση σημαίας στα 1,29 ευρώ.
Επίσης αυξάνεται από 20% στο 25% η φορολόγηση των ασφαλιστηρίων για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 19/7/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s