Βρείτε τις… διαφορές

Ένα δημοφιλές παιχνίδι στα περιοδικά με τα σταυρόλεξα είναι το “βρες τις διαφορές”. Τα δύο σκίτσα μοιάζουν πανομοιότυπα και τις διαφορές δεν τις πιάνει εύκολα το μάτι. Μπροστά σε έναν τέτοιο γρίφο βρέθηκαν οι έλληνες, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν “όχι” ή “ναι” στο δημοψήφισμα.

pinakas1

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το τελευταίο προσχέδιο πρότασης των ευρωπαίων εταίρων είχε υποβληθεί στις 25 Ιουνίου 2015, ενώ την επομένη η κυβέρνηση είχε καταθέσει τις δικές της αντιπροτάσεις, όπου υπήρχε σύγκλιση στο 90% των ζητημάτων. Ακολούθησε η διακοπή των διαπραγματεύσεων, το δημοψήφισμα που απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της 25ης Ιουνίου. Δυο εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη τις δικές της προτάσεις. Η “ΜτΚ” κωδικοποιεί στους πίνακες που ακολουθούν τις διαφορές μεταξύ της πρότασης επί της οποίας έγινε το δημοψήφισμα και της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε επιτευχθεί σύγκλιση, πριν από το δημοψήφισμα, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών σε μια σειρά από φορολογικά μέτρα (όπως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ο φόρος 28% στις επιχειρήσεις, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2016, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης), μέτρα για το ασφαλιστικό (κατάργηση εξαιρέσεων, αύξηση κατώτατης σύνταξης ανασφάλιστων) αλλά και ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία οδός).

ΑΠΟ ΤΑ 8 ΣΤΑ 12 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Πριν από το δημοψήφισμα τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης στο διετές της πρόγραμμα ήταν περί τα 8 δισ. ευρώ, ενώ των δανειστών 8,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που περιέλαβε η κυβέρνηση στο τριετές πρόγραμμα κοστολογούνται από την ίδια λίγο παραπάνω από τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις γύρω στα 12 – 13 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν από την 1η-7-2015 έως την 1η-7-2018 αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών. Η πρόταση περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, και συνεργασία με χώρες-μέλη της Ε.Ε. για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Ελλήνων και την προέλευσή τους. Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ μπορεί να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση και αναθεώρηση μπαίνει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα. Στην περίπτωση φορολογικών ελλειμμάτων προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ με πρόσθετα έσοδα 160 ευρώ εκατομμύρια και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με επιπλέον έσοδα 40 εκατ. Επίσης, αν χρειαστεί προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από 28% στο 29% στη φορολογία επιχειρήσεων, με στόχο εσόδων 130 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s