Συνέταιρος η εφορία

Οι επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος από τους φόρους των 3,175 δισ. ευρώ το χρόνο, οι οποίοι επιβλήθηκαν με την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την τρίτη συμφωνία διάσωσης: αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος, στην προκαταβολή φόρου, στην εισφορά αλληλεγγύης, bonus αύξηση του παραγωγικού κόστους και μείωση της ζήτησης λόγω αύξησης του ΦΠΑ στην κατανάλωση.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Ιδιαίτερα η μετάταξη των μεταφορών στο συντελεστή 23% θα επιφέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους, αφού θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και διακίνησης, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στην αγορά. Επιπλέον τα έσοδα 795 εκατ. ευρώ για φέτος και 2,39 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016, που προϋπολογίζονται από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, προφανώς θα λείψουν από την αγορά, εκτός αν με κάποιον θαυματουργό τρόπο αυξηθεί το εισόδημα των καταναλωτών.
ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΕΡΔΗ
ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ
Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 410 εκατ. ευρώ, καθώς ο συντελεστής εταιρικού φόρου θα ανέλθει στο 29% από 26% που ισχύει σήμερα μόνον για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα-κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, όπως οι Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ και όποιες Ο.Ε.-Ε.Ε. δεν έχουν απλογραφικά βιβλία). Εξαιρούνται οι προσωπικές (Ο.Ε. και Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία) και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε. και ΕΠΕ) από 80% που ισχύει σήμερα. Αντιθέτως για τις ομόρρυθμες-ετερόρρυθμες και αστικές εταιρείες η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται για το 2015 στο 75% από το 55% που ισχύει σήμερα, με την επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα του 55%. Εξαιτίας της αυξημένης προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων συντελεστών (δηλαδή φέτος για τα εισοδήματα του 2016) θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 410 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα μία μικρομεσαία εταιρεία που δηλώνει 10.000 καθαρά κέρδη με την αύξηση φόρου από 26% στο 29% θα κληθεί να πληρώσει 2.900 ευρώ από 2.600. Αν πέρυσι είχε πληρώσει το 55% της προκαταβολής των 2.600 ευρώ, μετά το συμψηφισμό απομένει να πληρώσει 1.170 ευρώ για τα κέρδη του 2014 και 2.900 ευρώ προκαταβολή φόρου για τα κέρδη του 2015. Επιπλέον θα κληθεί να πληρώσει 1.000 ευρώ τέλος επιτηδεύματος (και ειδικά για φέτος άλλα 1.000 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος που δεν είχε χρεωθεί για τη χρήση του 2012). Δηλαδή τα μισά από τα κέρδη της επιχείρησης του εν λόγω παραδείγματος θα τα “ρουφήξει” η εφορία!
ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Στον κλάδο της εστίασης ο συντελεστής αλλάζει για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια: Αυξήθηκε το 2011 από το 13% στο 23%, επανήλθε το 2013 στο 13% και πλέον επιστρέφει και πάλι στο 23%. Σημειωτέων ότι το Σεπτέμβριο του 2011 ο κλάδος της εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα, αλλά μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% ο τζίρος μειώθηκε κατά 40%, με αποτέλεσμα να κλείσουν πάνω από 6.500 καταστήματα και πάνω από 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αντιθέτως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Αύγουστο του 2013 έδωσε ανάσα στον κλάδο δημιουργώντας πάνω από 120.000 θέσεις εργασίας. Πέραν όλων των άλλων η επαναφορά του υψηλού συντελεστή θα πλήξει και το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ (από το 6,5% στο 13%) για τα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2015, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών κατά 4,2%. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα πληγούν άμεσα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, όπως τα φροντιστήρια (από 0% στο 23%), ο κλάδος ιδιωτικής περίθαλψης, οι μεταφορές (από το 13% στο 23%) κ.λπ.
Στο επόμενο κύμα μέτρων αναμένεται να ενταχθούν οι αγρότες, για τους οποίους προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% και της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 100%, κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ και της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23% κ.λπ.
Εισφορά αλληλεγγύης Επιπλέον φόροι 251 εκατ. ευρώ

Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1.1.2015 για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αποφέρει έσοδα 251 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα προωθείται η ενσωμάτωσή της στο φόρο εισοδήματος από το 2016, ενώ οι μισθωτοί θα βιώσουν άμεσα τις επικείμενες αλλαγές μέσω της αυτόματης πτωτικής αναπροσαρμογής των μηνιαίων αποδοχών τους. Πιο αναλυτικά από 12.001 έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο 0,7% (ισχύον καθεστώς), από 20.001 έως 30.000 ευρώ στο 1,4% (ισχύον καθεστώς), από 30.001 έως 50.000 ευρώ επανέρχεται στο 2,0% από το 1,4% που ισχύει σήμερα, από 50.001 έως 100.000 ευρώ αυξάνεται στο 4,0% από 2,1% που ίσχυε μέχρι πρότινος, από 100.001 έως 500.000 πηγαίνει στο 6,0% από 2,8% που ισχύει σήμερα, για 500.001 ευρώ και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 8,0% από 2,8% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Τέλος από την αύξηση του συντελεστή στο φόρο πολυτελείας από το 10% στο 13% για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα και την επέκτασή του και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων αναμένεται ότι θα εισπραχθούν άλλα 48,5 εκατ. ευρώ.

19072015-1Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονια της Κυριακής» 19/7/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s