Μπορεί εδώ και μερικές μέρες να εκδόθηκε νέα αγορανομική διάταξη για τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων, που διατίθενται σε κυλικεία κλειστών χώρων, ωστόσο αυτές εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όπως διαπίστωσε η “Μ” στο σταθμό των τρένων, στο ΚΤΕΛ και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, θα πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ότι “για όρθιους πελάτες διατίθενται εμφιαλωμένα νερά, σάντουιτς, τοστ, καφέδες και τσάι σε ελεγχόμενες τιμές”, με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους σε ειδικό πλαίσιο. Σε αντίθεση με το κυλικείο του αεροδρομίου, όπου υπάρχει αυτή η πινακίδα, στα κυλικεία που επισκέφθηκε η “Μ” είτε δεν υπήρχε, είτε δεν ήταν σε εμφανές σημείο για να το πληροφορούνται οι καταναλωτές.
Σε ένα από τα κυλικεία στο σταθμό του ΟΣΕ πηγαίνουμε στο ταμείο με ένα μπουκαλάκι νερό. “Θα καθίσετε εδώ;” μας ρωτά η υπάλληλος, εξηγώντας ότι έχει διαφορετική τιμή: 0,40 ευρώ καθήμενοι, 0,50 ευρώ σε τραπεζάκι. Αφού πληρώσουμε τη ρωτάμε για τα είδη σε διατίμηση. “Ναι, το ξέρω. Ήρθαν το πρωί για ελέγχους”, μας λέει και μας δείχνει μια κόλλα Α4 κολλημένη στον τιμοκατάλογο που είναι στερεωμένος σε ύψος 2 μέτρων, στον τοίχο πίσω από το μπαρ. Σε αυτό το πρόχειρο σημείωμα είναι γραμμένες οι τιμές της διατίμησης. Δύσκολα ο ταξιδιώτης θα διακρίνει ότι το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου θα έπρεπε να τιμολογείται προς 0,35 ευρώ, όπως ορίζει η αγορανομική διάταξη. Στο διπλανό κυλικείο παραγγέλνουμε έναν καφέ φίλτρου. Η υπάλληλος καθυστερεί λιγάκι, ψάχνοντας τις νέες τιμές και ελπίζουμε ότι θα μας πει 1,30 ευρώ, όσο δηλαδή ορίζει η αγορανομική διάταξη. “2,20 ευρώ” μας λέει. “Μα καλά, δεν ισχύει η διατίμηση;” τη ρωτάμε, για να ρωτήσει και αυτή με τη σειρά της “τι είπατε”, πρώτα γιατί δεν άκουσε, ύστερα γιατί δεν κατάλαβε. “Αυτές τις τιμές μου έδωσε το αφεντικό, επειδή άλλαξε ο ΦΠΑ. Δεν ξέρω τι μου λέτε” μας απαντά. Στο ΚΤΕΛ “Μακεδονία” βρίσκουμε το νερό των 500 ml προς 0,50 ευρώ σε ένα κυλικείο. Στο επόμενο δεν βρίσκουμε μισόλιτρο, αλλά 750 ml που πωλείται επίσης προς 0,50 ευρώ, μιας και για αυτήν την ποσότητα δεν υπάρχει διατίμηση. Ενημερωτική επιγραφή για τη διατίμηση δεν υπήρχε πουθενά. Παραγγέλνουμε ένα τοστ με κασέρι. Κανονικά θα έπρεπε να κοστίζει 1,25 ευρώ. “1,60” μας λέει η υπάλληλος, πληρώνουμε και παίρνουμε τη σχετική απόδειξη. Όταν αναφέρουμε το θέμα της διατίμησης μας ρωτάνε: “Σε τι ψωμάκι το παραγγείλατε;”. Έτσι ανακαλύπτουμε ότι το τοστ προετοιμαζόταν σε μπαγκέτα και όχι σε ψωμί του τοστ, επιλογή που έγινε χωρίς να ερωτηθούμε. “Είναι πρώτη μέρα στη δουλειά η υπάλληλος” έσπευσε να τη δικαιολογήσει η προϊσταμένη. Κρύο σάντουιτς προς 1,25 ευρώ πράγματι υπήρχε σε μια γωνιά του ψυγείου του κυλικείου, αλλά με τόσο συνωστισμό από ταξιδιώτες, δεν ήταν και το πιο εύκολο να το προσέξει κάποιος.
Όσο για τα δικαστήρια, ορισμένα εφαρμόζουν το μέτρο της διατίμησης, και άλλα, όπως αυτό που επισκεφτήκαμε, πωλεί το νερό προς 0,50 ευρώ. Στα της πρώτης κατηγορίας είχε επιβληθεί πρόστιμο, όταν είχε πρωτοεισαχθεί το μέτρο της διατίμησης.
Τα είδη για τα οποία ισχύουν οι νέες ανώτατες τιμές σε κυλικεία εντός αεροδρομίων, ΚΤΕΛ, σταθμών ΟΣΕ, σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε νοσοκομεία, δικαστήρια, κινηματογράφους και θέατρα, αθλητικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες παραλίες και πλοία είναι τα ακόλουθα:
Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35
Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45
Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25
Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20
Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κλπ.) μονός 1,30
Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,45
Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κλπ.) μονός 1,30
Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) 1,30
Πρόστιμα Τι πληρώνουν οι παραβάτες
Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 €) για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 1.500 € για έλλειψη ανά είδος. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Σημειώνεται, ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δέχονται καταγγελίες καταναλωτών με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.1520.gov.gr ή με φαξ στον αρ. 210 3843549. Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την “Γραμμή Καταναλωτή” στο 1520 τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 15:00.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 1/8/2015