Στην αρχή της χρονιάς οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Β. Ελλάδα περίμεναν τα καλύτερα. Όσο η διαπραγμάτευση δεν κατέληγε σε συμφωνία -και ειδικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών- φοβούνταν τα χειρότερα. Τελικά διαψεύστηκαν τόσο οι προσδοκίες για “χρονιά ρεκόρ” όσο και οι φόβοι για καταστροφή.
“Τον Μάιο υπολογίζαμε για τη Χαλκιδική, λόγω της οικονομικής αστάθειας, μία συνολική μείωση στην τουριστική κίνηση της τάξης του 15%. Σήμερα την υπολογίζουμε στο 30%, καθώς χάσαμε 20 μέρες του Ιουλίου, κατά τις οποίες δεν υπήρξαν νέες κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά στις ακυρώσεις υπήρξαν κάποιες, κυρίως από όσους έκαναν κρατήσεις μέσω του διαδικτύου. Η κατάσταση εξομαλύνεται σχετικά και υπάρχει ζήτηση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Κάποιος που δεν έχει προγραμματίσει ακόμη τις διακοπές του, ανάλογα με την κατηγορία που ψάχνει και τον προϋπολογισμό που διαθέτει, θα μπορέσει να βρει δωμάτιο, άλλωστε δεν λειτουργούν όλες οι μονάδες με early bookings”, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. “Εμείς βρισκόμαστε συνέχεια σε επαφή με τους συναδέλφους για το θέμα της επιστροφής προκαταβολών, αν και οι περισσότεροι δείχνουν κατανόηση, μεταθέτουν π.χ. την ημερομηνία άφιξης ή διατηρούν τις εκπτώσεις”, διευκρινίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “όταν κάποιος από το εξωτερικό έχει στείλει χρήματα ως προκαταβολή και δεν μπορούν να του επιστραφούν όταν ακυρώνει, δυστυχώς, δυσφημείται η χώρα”. Στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, πρώτοι σε αφίξεις είναι οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι, με μονοψήφια άνοδο σε σχέση με πέρυσι, ήδη από τις κρατήσεις του χειμώνα. Σημαντικές απώλειες έχει η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία και την Αγγλία. “Από τη Γερμανία μεσοσταθμικά υπολογίζεται πτώση στο 10%”, σημειώνει ο κ. Τάσιος.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οι κρατήσεις πάγωσαν από την άνοιξη, οπότε διαφάνηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τραβούν σε μάκρος, λέει στη “Μ” η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Λάμπρου. Μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος, οι πρώτοι που προχώρησαν σε ακυρώσεις ή ανέβαλαν τη διαμονή τους για άλλη ημερομηνία ήταν οι Έλληνες. Τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα “δεν είχαμε μαζικές ακυρώσεις, αλλά μεμονωμένες”, λέει. Παρόλο που ακόμη δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση της κατάστασης, η κ. Λάμπρου σημειώνει ότι δεν υπάρχει δυναμική. Πάντως μέρα με τη μέρα η κατάσταση ομαλοποιείται και αν δεν υπάρξει νέο απρόοπτο “αισιοδοξούμε πως θα ανακτήσουμε ένα μέρος της φετινής χρονιάς”.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 10% – 15%
Στη Θάσο η μείωση φάνηκε από το Μάιο. “Πέρυσι είχαμε κίνηση από το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, φέτος αρχίσαμε από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου” αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Αριστείδης Πέτκος. Βέβαια, το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 6-7 ετών και μέχρι τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες ήταν στο 90% – 100%. Φέτος υπάρχουν κρατήσεις μέχρι την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια οι πληρότητες πέφτουν απότομα στο 40% – 50%, “εκτός και αν στην πορεία βελτιωθεί το κλίμα” συμπληρώνει ο κ. Πέτκος.
Μαζικές ακυρώσεις δεν έγιναν -κι από όσες έγιναν οι περισσότερες ήταν από Έλληνες- αλλά ανακόπηκε η ζήτηση για νέες κρατήσεις. “Οι πρώτοι που μας κάνουν παζάρια είναι οι Έλληνες. Πλέον οι Βαλκάνιοι πληρώνουν τα δωμάτια σε υψηλότερες τιμές” αναφέρει ο κ. Πέτκος. Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους αναγκάστηκαν να δώσουν δωμάτια σε τιμές μειωμένες έως και 10% – 15% σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, απλώς και μόνο για να μην έχουν τα δωμάτια άδεια.
Στη Σαμοθράκη η κατάσταση είναι τραγική, καθώς οι ακυρώσεις από Έλληνες έφτασαν στο 60% – 70%. “Οι επιπτώσεις από τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού θα είναι περισσότερο ορατές την επόμενη χρονιά, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν επιδεινώσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των tour operators”, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ