O τρομερός μήνας Σεπτέμβριος

“Ο τρομερός μήνας Αύγουστος” είναι ο τίτλος ενός μυθιστορήματος του Βασίλη Βασιλικού με θέμα την απώλεια. Ο… τρομερός μήνας Σεπτέμβριος που ακολουθεί θα έχει ως ήρωές του χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Και πάλι το θέμα θα είναι η απώλεια.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Επί ένα εξάμηνο αβεβαιότητας, εξαιτίας της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια, όμως, όπως αναφέρει και η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή “δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη”. Το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο λειτούργησε ως οδοστρωτήρας, ισοπεδώνοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα. Οι τρεις εβδομάδες της τραπεζικής αργίας κόστισαν στην ελληνική οικονομία από 5,25 δισ. ευρώ έως 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παραπάνω έκθεση. Οι τράπεζες μπορεί να άνοιξαν, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσουν οι πληγές στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι κεφαλαιακοί περιορισμοί παραμένουν.

Προς το παρόν οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο, περιορίζοντας όσο το δυνατόν το κόστος. Άλλες έδωσαν κανονικές άδειες στο προσωπικό, άλλες έθεσαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας, άλλες έκαναν ακόμη και απολύσεις. Μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, δίνοντας ραντεβού τον Σεπτέμβριο με πελάτες και εργαζόμενους. Πολλές από αυτές δεν θα είναι συνεπείς στο ραντεβού… Στο μεταξύ, θα έχουν χαθεί πελάτες στο εξωτερικό, θα έχουν “σκάσει επιταγές” και θα έρθει η λυπητερή των φόρων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης προβλέπουν έξαρση των λουκέτων και της ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας πολλές επιχειρήσεις μένουν αδρανείς, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε παραγωγή των φθινοπωρινών και χειμερινών συλλογών, ούτε καν στη δημιουργία ρούχων για δειγματισμούς, αφού δεν έχουν νήματα! Η υποχρεωτική στάση παραγωγής θα οδηγήσει σε κατάρρευση τον Σεπτέμβριο, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για άλλον έναν μήνα, εκτιμά ο Θεόφιλος Ασλανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο κλάδος της μεταποίησης φρούτων, που αποτελεί μεγάλο εργοδότη στη Β. Ελλάδα, περνά δύσκολες μέρες στην αιχμή της παραγωγικής δραστηριότητας όλης της χρονιάς. Τον φετινό Ιούλιο οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παράγεται στη Β. Ελλάδα) είναι μείον σε σχέση με πέρυσι κατά 91.000 τόνους. Εκτός των άλλων προβλημάτων, οι εξαγωγείς δεν έχουν στη διάθεσή τους υλικά συσκευασίας και τυποποίησης των προϊόντων και για αυτό το λόγο είτε δεν στέλνουν παραγγελίες είτε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, “παρατηρούνται φαινόμενα εξαγωγής-διακίνησης ατυποποίητων φρούτων, με κίνδυνο την δυσφήμησή τους”.

Οι παραπάνω κλάδοι δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας που ισχύει για όλους. “Η κατάσταση γίνεται πλέον δραματική. Βιομηχανίες δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες, εξαγωγείς δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές, εισαγωγείς να κάνουν εισαγωγές, οι κινήσεις κεφαλαίων είναι αδύνατες, τα μετρητά έχουν αρχίσει να εκλείπουν, οι επιταγές σφραγίζονται και δεν πληρώνονται” τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος.

“Μας έχουν δέσει τα χέρια” αναφέρει στη “ΜτΚ” επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα εισαγωγής μηχανημάτων για μεταποιητικές επιχειρήσεις. “Μείναμε με απλήρωτα τιμολόγια, τα χρήματά μας έμειναν εγκλωβισμένα στην τράπεζα, οι επιτροπές εγκρίσεων εμβασμάτων μας έχουν στο περίμενε. Χαλούν μηχανές και δεν μπορούμε ούτε ανταλλακτικά να εισάγουμε. Υπάρχουν πελάτες που σε αυτό το περιβάλλον ήθελαν να αρχίσουν τη δική τους δουλειά και δεν μπορούν να φέρουν μηχανήματα για να αρχίσουν την παραγωγή”.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τον Αύγουστο η αγορά θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις προϊόντων, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κατηγορώντας τις τράπεζες για συστηματική κωλυσιεργία στις εγκρίσεις αιτημάτων, παρά τη χαλάρωση των capital controls που ισχύει εδώ και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν εγκριθεί ελάχιστα αιτήματα.

Τα εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη δεν περιμένουν τις ελληνικές τράπεζες. Κλείνουν για τις διακοπές του καλοκαιριού ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Όμως χωρίς ρευστό οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και ημιέτοιμων προϊόντων (που είναι απαραίτητα για την παραγωγή) αλλά και τελικών προϊόντων που προορίζονται απευθείας για την κατανάλωση. Σημειωτέον ότι παρά την έντονη μείωση των ελληνικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παραδοσιακά οι μήνες Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο για κοροϊδία των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αιτήματα για εισαγωγές και εξέφρασε το φόβο ότι θα σημειωθεί νέο πλήγμα στο μερίδιο αγοράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις ομοειδείς πολυεθνικές.

“Εισαγωγείς που λειτουργούσαν ως αντιπρόσωποι ξένων brand καταστράφηκαν. Πολύ σύντομα θα υπάρξει μια αναδιάταξη σκηνικού στην αγορά” αναφέρει στη “ΜτΚ” επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη. Πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τη ρευστότητά τους για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τους τοπικούς παραγωγούς που “είναι μόνοι τους”. Με τα capital controls οι εισαγωγείς των εμπορευμάτων αδυνατούν να διακανονίσουν την αξία των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο χώρο του λιμανιού και των άλλων τελωνειακών αποθηκευτικών χώρων, και να επιβαρύνονται με τα αποθήκευτρα και τις ενδεχόμενες σταλίες που τείνουν να δημιουργηθούν με την αδυναμία παραλαβής τους, σημειώνει ο Γιώργος Σκαφιδάς, εκτελωνιστής στη Θεσσαλονίκη και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος. Επίσης, προσθέτει, η υψηλή θερμοκρασία επιβαρύνει την κατάσταση κάποιων πιο ευπαθών προϊόντων, τα οποία παραμένουν δίχως να εκτελωνιστούν. “Με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων η εκτέλεση των παραγγελιών επιβραδύνθηκε δραματικά και συνεκτιμώντας τα στοιχεία διαφόρων πελατών η αγορά ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ελλείψεων από τον Σεπτέμβριο και μετά” σημειώνει.

ΣΕΒΕ Αδυναμία παραγωγής και εξαγωγών

Η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν επηρεάζει μόνο τους εισαγωγείς αλλά και τους εξαγωγείς. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%, κάτι που συνεπάγεται ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία, είναι εισαγόμενα, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Το ημερήσιο όριο το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι συστημικές τράπεζες για εμβάσματα εξωτερικού δεν επαρκεί για να καλύψει έστω και το 10% των συνολικών εισαγόμενων αγαθών. Οι επιχειρήσεις που “καίγονται” να εισάγουν πρώτες ύλες και ημιέτοιμα προϊόντα για να προχωρήσουν στην παραγωγή δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες και να χάνουν χρήματα και πελάτες. Η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στην πληρωμή εισαγωγών που είναι απολύτως αναγκαίες για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη, δεν λειτουργεί ουσιαστικά, είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική και υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα μόνο τις συναλλαγές που είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων.

ΣΕΘ Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέο κύκλο λουκέτων και ανεργίας

Η “εκτίναξη” των συντελεστών ΦΠΑ (από το 13% στο 23%) στα είδη διατροφής, τις μετακινήσεις και την εστίαση θα επιφέρει σημαντική αύξηση των τελικών τιμών σε όλες αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, με τους καταναλωτές να επιβαρύνονται σημαντικά στα αγαθά στα οποία υπάρχει χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης (βασικά είδη, στέγαση, υγεία, μεταφορές και φροντιστήρια) και τα οποία αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά, καθώς το όποιο εισόδημα θα κατευθύνεται στην αγορά βασικών ειδών και μόνο. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης “Νέοι Ορίζοντες” Γιώργος Ιωαννίδης, “η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα εκτοξεύσει άμεσα τις τιμές στα ύψη και μάλιστα σε μια εποχή που η συρρίκνωση του εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού υπερβαίνει το 20%. Με τα νέα μέτρα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ το διαθέσιμο εισόδημά τους θα περιοριστεί και από την υλοποίηση των άλλων φορολογικών παρεμβάσεων όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Σε απόγνωση είναι και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποστούν τις επιπτώσεις από μία σειρά εξαντλητικών μέτρων όπως η αύξηση του φόρου αλλά και ο υπολογισμός της προκαταβολής με συντελεστή 100%. Εξελίξεις που αναμφίβολα οδηγούν την οικονομία σε τέλμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, η επιβολή των νέων δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων “θα έχει προφανείς συνέπειες στην κατανάλωση, στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και στον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, οι τιμές που θα διαμορφώσουν οι επιχειρήσεις, με την άμεση αύξηση των τιμών πρώτων υλών και αγαθών μεταπώλησης, οδηγεί αυτόματα σε μία αύξηση τιμολογιακής πολιτικής και σε ακριβότερα παραγόμενα προϊόντα, η οποία θα επιβαρύνει τελικώς τον καταναλωτή”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΘ – Νέοι Ορίζοντες εκτιμά ότι τελικώς η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23% “θα κλονίσει τις προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο ‘λουκέτων’ και απολύσεων”.

Οι φθινοπωρινοί φόροι σκοτώνουν την κατανάλωση

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα αφαιρέσει 800 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση -τόσα υπολογίζει να είναι τα πρόσθετα έσοδα για φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Η αγοραστική δύναμη, και κατά συνέπεια η κατανάλωση, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο, οπότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πληρωθεί η δόση για το φόρο εισοδήματος και μάλιστα για όσους υποβάλουν τη δήλωση μέχρι τις 26 Αυγούστου, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου και η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει επιπλέον 250 εκατ. φόρους, χρήματα που θα λείψουν από την αγορά. Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Όσο για τους επιχειρηματίες, όσοι επιβιώσουν από τη μείωση της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, θα πρέπει να αντέξουν το δικό τους φορολογικό βάρος. Να παλέψουν να μη χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώσουν ολόκληρη την προκαταβολή φόρου για το 2016, που μάλιστα αυξήθηκε από το 26% στο 29%, το τέλος επιτηδεύματος για φέτος και για τη χρήση του 2012.

Ακίνητα Σε πέντε δόσεις ο Ενιαίος Φόρος

Έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 υπάρχει περιθώριο για την υποβολής του Ε9 για τα έτη 2014 και 2015 (εφόσον υπάρχουν μεταβολές), με βάση το οποίο θα προχωρήσει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016) με προβλεπόμενη έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Τα ποσά που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι θα είναι τα ίδια με τα περσινά και ως στόχος είσπραξης παραμένει το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι 100 ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι φορολογούμενοι που έχουν μεταβολές στο Ε9 μετά τις 1/6/2015, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης εντός 30 ημερών από την ημέρα μεταβολής, ειδάλλως θα πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 2/8/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s