Πρώτα στην κάλπη μετά στο ταμείο


Σχεδόν 5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από αύριο μέχρι το τέλος του έτους, για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και για την επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων στις δόσεις της ρύθμισης οφειλών. Μάλιστα το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος θα γίνει αντιληπτό μετά τις εκλογές.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Από τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν να πληρώνουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο χειρότερος μήνας, από φορολογικής άποψης, για τις επιχειρήσεις θα είναι ο Δεκέμβριος οπότε θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου ειδοδήματος, την τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Σημειωτέον ότι εκτός από τις τρέχουσες δόσεις, εκκρεμούν φορολογικές υποχρεώσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί- μέχρι τον Ιούλιο η υστέρηση στα δημόσια έσοδα προσέγγιζε τα 4 δις. ευρώ! Παράλληλα με τους άμεσους φόρους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΦΠΑ σε τρόφιμα, ιδιωτική εκπαίδευση, ασφάλιστρα, μετακινήσεις κλπ
Ήδη από τις 16 Ιουλίου 2015 εφαρμόζεται η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις, σε ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και παρακρατούνται τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναδρομικά από την 1-1-2015. Οι φόροι που έπονται το διάστημα Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου είναι οι ακόλουθοι:

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων και ταυτόχρονα να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου (για δηλώσεις φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν έως 18/7/2015 έπρεπε να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2015). Υπάρχει δυνατότητα πληρωμής της α’ δόσης έως 4 Σεπτεμβρίου 2015 με προσαύξηση 0,73%, ενώ μετά από αυτή την ημερομηνία θα επιβάλλεται και το πρόστιμο που κυμαίνεται από 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και πιστωτικές ή μηδενικές δηλώσεις έως 500 ευρώ για τα Νομικά Πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου. Η προθεσμία για την τρίτη δόση είναι 30 Οκτωβρίου για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και 30 Νοεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ οι εταιρείες έχουν άλλες δυο δόσεις, στις 30 Νοεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Εφόσον οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό αύριο, θα έχουν… κολοσσιαία έκπτωση 2% επί του φόρου.
Σημειωτέον ότι ο φόρος εισοδήματος περιλαμβάνει και τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων (από 10% σε 13%) αλλά και την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα κέρδη του 2015 από 55% στο 100%.

ΑΚΙΝΗΤΑ
Έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 υπάρχει περιθώριο για την υποβολής του Ε9 για τα έτη 2014 και 2015 (εφόσον υπάρχουν μεταβολές), με βάση το οποίο θα προχωρήσει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016) με προβλεπόμενη έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Τα ποσά που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι θα είναι τα ίδια με τα περσινά και ως στόχος είσπραξης παραμένει το ποσό των 2,65 δις ευρώ. Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι 100 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι φορολογούμενοι που έχουν μεταβολές στο Ε9 μετά τις 1/6/2015, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης εντός 30 ημερών από την ημέρα μεταβολής, ειδάλλως θα πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Από τον Οκτώβριο αναμένεται να αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015. Όπως κάθε χρόνο , δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις ταχυδρομικά και η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται από το taxis. Επιπλέον όσοι οδηγοί που θα εντοπιστούν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με ανασφάλιστο αυτοκίνητο (υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες) θα κληθούν τον Οκτώβριο να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους εντός οκτώ ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλειας, αλλά και το παράβολο των 250 ευρώ. Πρόστιμο 150 ευρώ προβλέπεται και για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από το ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Από τον Οκτώβριο αναμένεται αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον μειωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός δόσεων με βάση τα προαπαιτούμενα. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται αναπροσαρμογή εντός διμήνου του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες από τον Οκτώβριο. Για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ το ετήσιο επιτόκιο θα αυξηθεί από 3% στο 5% και για οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ με επιτόκιο 5%, εκτός αν πληρούνται ένα από τα παρακάτω κριτήρια για τη διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου:
α) το ποσό του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του συνολικού εισοδήματος. Πρακτικά όσοι έχουν μικρές οφειλές και εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ θα χάσουν το άτοκο των δόσεων και άρα θα αυξηθεί το ποσό της δόσης.
β) Το σύνολο των ακινήτων του οφειλέτη δεν θα πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Ε9.
γ) Οι οφειλέτες να είναι φυσικά πρόσωπα.
Τέλος για χρέος 2.000 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο αποπληρωμής, θα φτάσει στα 100 ευρώ.

Πριν προλάβει να κλείσει η χρονιά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για τα εισοδήματα του 2015, το οποίο θα προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, μείωση ή κατάργηση φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και δωρεές και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s