80η ΔΕΘ Μια έκθεση αλλιώτικη απο τις άλλες


Τα φετινά ογδοηκοστά γενέθλια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη επέτειο. Όχι μόνο για τον πανηγυρικό τόνο που θέλει να προσδώσει η ΔΕΘ- Helexpo με τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε- αποκορύφωμα των οποίων είναι η έκθεση των ομοιωμάτων των «Μαγεμένων»- αλλά και λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα εγκαίνια της Έκθεσης γίνονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου- το ίδιο συνέβη και το 2007 και το 2009, για να θυμηθούμε μόνο την πρόσφατη ιστορία. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης ανήκε παραδοσιακά στον εκάστοτε πρωθυπουργό και το δεύτερο στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης να «καπάρωσε» το δεύτερο Σαββατοκύριακο, όμως μέχρι την Παρασκευή δεν είχε οριστικοποιηθεί καν το πότε θα επισκεφθεί την έκθεση ο τέως πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπήρχαν σκέψεις τα εγκαίνια να τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος (είχε συμβεί και στο παρελθόν με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή). Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε οριστικοποιηθεί αν τελικά τα εγκαίνια θα τελούσε τελικά κυρία Βασιλική Θάνου. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕΘ που τα εγκαίνια τελεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

ΣΤΟ 90% ΤΟΥ 2014
Το καλοκαίρι τα προμηνύματα ήταν άσχημα για την 80η ΔΕΘ. Με τη διαπραγμάτευση να παρατείνεται και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Έκθεση ήταν υποτονικό. Τα πάντα πάγωσαν με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls. Το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε μόνο μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες θα χρειαζόταν «μαγικά» για να φτάσει η φετινή διοργάνωση τα μεγέθη του 2014. Πλέον οι συμμετοχές εκθετών προσεγγίζουν τις χίλιες, προσεγγίζοντας το 90% των μεγεθών του 2014. Δεδομένων των συνθηκών το νούμερο κρίνεται ικανοποιητικό από πλευράς διοργανωτών. Για μία ακόμη χρονιά  στήριγμα έδωσαν τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης που επιδότησαν τις επιχειρήσεις μέλη τους για να καλύψουν μεγάλο μέρος εκθεσιακού χώρου (2.200τ.μ. το ΕΕΘ, 1500 το ΕΒΕΘ, και 500 τ.μ. το ΒΕΘ) καθώς και το Επιμελητήριο Σερρών που έχει σταθερά μεγάλη παρουσία στις τελευταίες διοργανώσεις. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια παρουσία θα έχει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών καθώς και το Επιμελητήριο Κορίνθου. Η 80η ΔΕΘ παρουσιάζει και φέτος ξεχωριστούς τομείς όπως: «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», «Τεχνολογία, Hi- Tech, i-Gaming», «Δομές Απασχόλησης – Εκπαίδευσης – Εργασίας», «Φεστιβάλ Βιβλίου», «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα», «Ενέργεια & Δόμηση», «Αυτοκίνητο», «Farma  – Αγροτικός Τομέας», «Αθλητισμός», «Έπιπλο – Διακόσμηση», «Διεθνείς Συμμετοχές». Ως προς τον διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης, φέτος περιορίζεται σε παρουσία 16 εθνικών συμμετοχών μέσω των πρεσβειών τους, ενώ δεν υπάρχει τιμώμενη χώρα. «Τιμώμενες είναι οι »Μαγεμένες και η Έκθεση» σχολιάζουν οι διοργανωτές.

ΟΙ «ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ»
Ο στόχος για φέτος είναι να επισκεφτούν την Έκθεση περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες- πέρσι ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους 255.000. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΘ Helexpo  έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ (από 13% στο 23%) διατηρώντας σταθερή την τιμή στο εισιτήριο: 3 ευρώ το ατομικό και 10 ευρώ το οικογενειακό Δευτέρα-Τετάρτη και 5 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα τις υπόλοιπες μέρες, Για να προσελκύσει επισκέπτες, πέρσι είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά το «Εργοστάσιο σοκολάτας», το οποίο λειτουργεί και φέτος (με και 2 ευρώ το εισιτήριο για ολη την περίοδο της ΔΕΘ έναντι 5 ευρώ τον υπόλοιπο χρόνο). Φέτος οι «επίτιμες καλεσμένες» είναι οι «Μαγεμένες», τα αντίγραφα των αγαλμάτων που έχουν αποκληθεί «οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την επετειακή 80η ΔΕΘ, και στη συνέχεια θα παραμείνουν στην πόλη. Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνεται έκθεση τέχνης CHEAPART που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, συναυλίες λαϊκών και έντεχνων ελλήνων καλλιτεχνών, το 1ο Φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, εθελοντική αιμοδοσία κλπ Τελος με αφορμή την 80ή επέτειο της έκθεσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το κόμικ «ΔΕΘίστας»

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΑΓΟΡΑ
Παράλληλα τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ προβλέπεται προαιρετική λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, προαιρετικά, επιτρέπεται εφόσον πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις: έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα (με βάση τον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος,), δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) και δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops−in−a−shop), ούτε βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.  Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για τις Κυριακές της ΔΕΘ -6 και 13 Σεπτεμβρίου- είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα
Παράλληλα, με στόχο να αποκτήσει ζωντάνια η αγορά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει «Εβδομάδα χαμηλών τιμών» καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει με δικό του stand στη Δ.Ε.Θ., (περίπτερο 16) διοργανώνοντας ΄Εκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Οι αγορές του κόσμου».

***************************************

Από το 1965 στο 2015
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής  Έκθεση συμπίπτει με προεκλογική περίοδο, όμως είναι η πρώτη φορά που είναι πιθανό τα εγκαίνια να κάνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Υπάρχει μια ακόμη στιγμή στην ιστορία που η χώρα βρισκόταν χωρίς εκλεγμένο πρωθυπουργό την περίοδο διοργάνωσης της ΕΕΘ. Τον Σεπτέμβριο του 1965, όταν είχε καταψηφιστεί η δεύτερη κυβέρνηση αποστασίας υπό τον Τσιριμώκο και δεν είχε προλάβει να υπερψηφιστεί η τρίτη υπό τον Στεφανόπουλο, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στείλει έναν γραπτό χαιρετισμό και τα εγκαίνια έγιναν από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Οι ΔΕΘ, οι Πρόεδροι…
Μέχρι την Παρασκευή δεν είχε ξεκαθαρίσει αν στην έναρξη της 80η ΔΕΘ θα παραβρεθεί η κυρία Βασιλική Θάνου ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μέχρι σήμερα ο μόνος που εγκαινίασε την έκθεση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 1980, ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εξάλλου ήταν αυτός που καθιέρωσε το σχετικό τυπικό όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το 1975 ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ένα πενταετές πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Ακριβώς σαράντα χρόνια μετά το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.

… και οι Παπανδρέου
Η «παράδοση» να πραγματοποιεί εγκαίνια ο εκάστοτε πρωθυπουργός παραβιάστηκε και επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τον ασθενή πρωθυπουργό αντικατέστησαν οι δύο αντιπρόεδροι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Μένιος Κουτσόγιωργας, αλλά και το 2011 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν παρών αλλά τα εγκαίνια έκανε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το πρόγραμμα των αρχηγών
Μέχρι την Παρασκευή δεν είχε οριστικοποιηθεί το πότε θα επισκεφθεί την έκθεση ο τέως πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Αντιθέτως πρόλαβαν να κλείσουν ημερομηνίες για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, την Πέμπτη ο προεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος,  την Παρασκευή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματα και το Σαββατο 12 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 30/8/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s