Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ χάθηκε από τον τζίρο του λιανεμπορίου το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου. Τον Ιούλιο η απώλεια υπολογίζεται στα 520 εκατ. ευρώ (-14,9%), εκ των οποίων τα 305,4 εκατ. το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, που ήταν και το πρώτο διάστημα εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων. Τον δε Αύγουστο η απώλεια υπολογίζεται στα 620 εκατ. ευρώ (-17,3%). Ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου από τα επίπεδα των 10,58 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 2015 τα 9,25 δισ. ευρώ (-12,7%). Η ΕΣΕΕ επισημαίνει την “αδυναμία του λιανικού εμπορίου να αντέξει άλλες απώλειες μετά τον καλοκαιρινό Αρμαγεδώνα στην αγορά”, ενώ “θεωρείται αδύνατο να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος της ζημίας μέχρι το τέλος του έτους, μετά την πιο δύσκολη θερινή περίοδο των τελευταίων ετών”.
ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ ΨΙΛΑ
Οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls, το δημοψήφισμα και το θρίλερ της διαπραγμάτευσης έκαναν τις θερινές εκπτώσεις να μοιάζουν με υποσημείωση – κι αυτό παρότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις πρόσφεραν τιμές μειωμένες από 20% έως 40% και μία στις τρεις ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.
Η θερινή εκπτωτική περίοδος για οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή, με τη μείωση να ξεπερνά μεσοσταθμικά το 30%, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό μείωσης του τζίρου ήταν τουλάχιστον 50% σε σχέση με πέρυσι – ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 41% διαπίστωσαν οι εμπορικοί σύλλογοι της Δράμας και των Σερρών, 31%-40% των Γιαννιτσών και της Φλώρινας, 21%-30% της Έδεσσας, της Καστοριάς και της Πτολεμαΐδας, 11%-20% του Κιλκίς, της Βέροιας και της Ξάνθης, ενώ σε Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα η αγορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, όπου επτά στις δέκα είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται πάνω από 30%. Αντιθέτως στον κλάδο του λιανικού εμπορίου ειδών ψυχαγωγίας και επιμορφωτικών ειδών μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είχε το ίδιο ποσοστό μείωσης.
ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ
Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ
Μετά το σοκ του πρώτου δεκαημέρου από τα capital controls, οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν εν μέρει στις νέες συνθήκες επιχειρώντας να “ελαφρύνουν” τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και παράλληλα να μετατρέψουν τα εγκλωβισμένα χρήματά τους σε είδη πολυτελείας μεγάλης αξίας, καθώς και σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καύσιμα (τον Ιούλιο η αύξηση του τζίρου ήταν στο 25%, ενώ στο σύνολο του καλοκαιριού ο τζίρος έφτασε τα 7 δισ. ευρώ από 6,5 πέρσι το καλοκαίρι). Αντιθέτως στους υπόλοιπους κλάδους εμπορικής δραστηριότητας ο τζίρος μειώθηκε κατακόρυφα (έως και 75% τον Ιούλιο, συνολικά στα 2,24 δισ. ευρώ από 4,08 δισ. το καλοκαίρι του 2014). Ιδιαίτερα για την ομάδα της ένδυσης και της υπόδησης οι επιπτώσεις ήταν ακόμη πιο επώδυνες, αφού η εκτίμηση για την πτώση του κύκλου εργασιών τον Ιούλιο έφτασε στο 80% και τον Αύγουστο στο 60%.
Τα ποσοστά χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών δεκαπλασιάστηκαν, φτάνοντας το 32%-36%, από 3% πέρσι. Μάλιστα η χρήση του πλαστικού χρήματος αποτέλεσε την πρώτη επιλογή στην αγορά ακριβών προϊόντων που συσχετίζονται με τον οικιακό εξοπλισμό, όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
ΚΟΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Σχεδόν επτά στους δέκα εμπόρους που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΣΕΕ (68%) διαπίστωσαν ότι το άνοιγμα του καταστήματός τους την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο και μόλις το 5% απάντησε ότι αυτή η Κυριακή επηρέασε θετικά. “Δεδομένου ότι μία επιπλέον μέρα λειτουργίας κάποιου καταστήματος δεν μπορεί να μειώσει τον συνολικό τζίρο, το πιθανότερο είναι ότι οι επιχειρηματίες απάντησαν σκεπτόμενοι ότι δεν είχαν τον προσδοκώμενο τζίρο τη συγκεκριμένη μέρα, οπότε κρίνουν το μέτρο αρνητικά. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να ισχύει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί περισσότερο κόσμο σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα από ό,τι τις καθημερινές, οπότε το άνοιγμα να έχει όντως αρνητική επίδραση στις συνολικές πωλήσεις της εκπτωτικής περιόδου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, σχολιάζει η ΕΣΕΕ. Μόλις το 5% δηλώνει ότι έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο λόγω του ότι ανοίγει τις Κυριακές. Η πλειονότητα (82%) έχει επωμιστεί προσωπικά την ανάγκη για επιπλέον εργασία και το υπόλοιπο 14% έχει επεκτείνει το ωράριο των υπαλλήλων που ήδη απασχολεί. Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 82% των επιχειρήσεων απάντησε ότι επιβαρύνεται σε κάποιο βαθμό από το άνοιγμα των Κυριακών (εκ των οποίων οι μισές δηλώνουν ότι η επιβάρυνση είναι είτε πάρα πολύ μεγάλη). Τέλος, η επισκεψιμότητα των καταναλωτών τις Κυριακές δεν έχει αυξηθεί καθόλου στο 64% των επιχειρήσεων, το 27% διακρίνει μια μικρή αύξηση ενώ μόλις το 5% δηλώνει ότι αυξήθηκε κατά πολύ.
Αλεξανδρούπολη: Τζίρος 1 εκατ. ευρώ από τη “Λευκή Νύχτα”
Εναλλακτικές λύσεις για να αυξήσουν την πελατεία τους αναζητούν στην Αλεξανδρούπολη. Στις 13 Αυγούστου ο εμπορικός σύλλογος της πόλης διοργάνωσε τη “Λευκή Νύχτα Εμπορίου” για δεύτερη φορά. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 19.000 -κάτοικοι της πόλης και τουρίστες από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία και τη Γαλλία- και ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων (στο εμπόριο, την εστίαση, τα καφέ και τις μετακινήσεις) άγγιξε το ένα εκατομμύριο ευρώ, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της παραμονής των Χριστουγέννων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΑ Κώστας Χατζημιχαήλ. Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εμπορική επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης δεν σώζει τους ντόπιους επαγγελματίες ούτε επιλύει δομικά προβλήματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Καταστήματα: Ανοιχτά και χαμηλές τιμές στη ΔΕΘ
Το δικό του λιθαράκι θέλει να βάλει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι μέρες λειτουργίας της 80ής Διεθνούς Έκθεσης να μετατραπούν σε “Μέρες Γιορτής” για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες της, με τη λειτουργία των καταστημάτων και τις δύο Κυριακές που θα διεξάγεται η διοργάνωση (6 και 13 Σεπτεμβρίου), από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.
Παράλληλα, στη διάρκεια λειτουργίας της 80ής ΔΕΘ τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, “για να προσελκύσουμε τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης στα καταστήματά μας”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 31/8/2015