Ο θάνατος των επιχειρήσεων σε fast forward

“Παρακολουθούμε σε fast forward το θάνατο των επιχειρήσεων. Είναι η στιγμή που η αγορά αλλάζει χέρια. Να δούμε πόσες χιλιάδες ακόμα θα προστεθούν στις στρατιές ανέργων”.

Η ίδια αγωνία που εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος διατυπώθηκε πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους από όλους τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ). Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας περιέγραψαν με οργή την πραγματικότητα που βιώνουν, ειδικά αυτήν την περίοδο, και τόνισαν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει την επιβίωση των επιχειρήσεων ως πρώτη της προτεραιότητα.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ Γιώργος Μίχαλος, ο επιχειρηματικός κόσμος έφτασε να θεωρεί το 3ο μνημόνιο θετική εξέλιξη, παρότι “τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι δυσβάσταχτα” και “το μείγμα πολιτικής είναι αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο” γιατί “η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της”. “Το τέλος των ψευδαισθήσεων στοίχισε πολύ ακριβά, με νέο κύμα λουκέτων και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Ας το αξιοποιήσουμε αυτό το μάθημα” είπε, αναφερόμενος στη διάψευση των προσδοκιών για ύπαρξη άλλων εναλλακτικών εκτός Ε.Ε. Κάλεσε τους πολιτικούς να μην κάνουν τα ίδια λάθη και επανέλαβε την πρόταση της ΚΕΕ για απόσυρση φορολογικών μέτρων 4,6 εκατ. ευρώ μέτρων και αντικατάστασή τους με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ισόποσο αποτέλεσμα. Τόνισε ότι απαιτείται άμεσα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη. “Ανεξάρτητα από ιδεολογίες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα. Χρειάζονται νέες επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί σε ένα χρεοκοπημένο κράτος. Η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες, σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αρθούν τα αντικίνητρα και η χώρα να αρχίσει να παράγει. Στα υφιστάμενα προβλήματα προστέθηκαν και αυτά που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να “είναι αδύνατον μια ελληνική επιχείρηση να σταθεί απέναντι σε μια πολυεθνική που εισάγει χωρίς πρόβλημα”. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: “Τα capital controls χτυπούν τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές έχουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Είναι το πιο άδικο μέτρο, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελληνική επιχείρηση, τη διαλύει”. Κατά τον ίδιο, οι διαφορές προγραμμάτων στην οικονομία είναι “όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν γιατί η κύρια αναφορά μας είναι το μνημόνιο”, για αυτό και “είναι μονόδρομος μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, να σώσουμε το σπίτι μας για πέντε χρόνια και μετά μπορούν να συνεχίσουν να μαλώνουν τα κόμματα. Αλλιώς η χώρα καταστρέφεται μέχρι τον Δεκέμβριο. Πάνω από 100 χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν”.

“Οι επιχειρήσεις άνοιξαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, ξέρετε γιατί; Όχι για λιγότερη φορολογία, αλλά γιατί στις 23 του μηνός εισπράττουν τον ΦΠΑ από τις εξαγωγές” σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι “δεν πειράζουν την ιερή αγελάδα, αλλά αυτή που βγάζει το γάλα έχει πεθάνει”.

“Η υπερφορολόγηση σκότωσε την αγελάδα, δεν υπάρχει να πάρετε ούτε το αίμα της” συνέχισε στον ίδιο τόνο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης. Επισήμανε ότι όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ακυρώνονται με τον φορολογικό συντελεστή στο 29% και την προκαταβολή φόρου στο 100%. “Δεν είναι ότι δεν είναι πατριώτης ο επιχειρηματίας, αλλά τι θέλετε, να αυτοκαταστραφεί;” είπε για όσους μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Κατά τον ίδιο χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 15% και αντί ενός νέου αναπτυξιακού νόμου τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου αποθεματικού, για να γίνουν επενδύσεις.

Δ. Μάρδας: Αν υπάρξει σταθερότητα θα ανοίξουν τα σεντούκια

Μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν τα τέσσερα πέμπτα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπραχθούν τα 3,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το κράτος, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σχολίασε ότι “δεν το πεθάναμε”, αναφέροντας ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο καταβλήθηκε το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού, 280 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 230 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και η ροή χρηματοδότησης θα αποκατασταθεί από τον Νοέμβριο. Εκτίμησε ότι “αν υπάρχει σταθερότητα, τα σεντούκια θα ανοίξουν” και ότι αν αυξηθεί η παραγωγή πλούτου, θα μπορεί η νέα κυβέρνηση να ζητήσει μειώσεις φόρων. Ως προς τις διαφορές στα προγράμματα των κομμάτων, σχολίασε ότι “υπάρχουν ιδεολογικές και μεθοδολογικές διαφορές”, αλλά πρόσθεσε ότι “έχει ωριμάσει η άποψη ότι τα βρίσκουμε”.

«Δεν είναι της μόδας  να μιλάμε για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα»

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για να καλύψει το χαμένο έδαφος από την αποεπένδυση και επανέλθει στα επίπεδα του 2009, υποστήριξε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, στην ομιλία που έδωσε κατά το γεύμα που παρέθεσε το ΕΒΕΘ.

Η αποεπένδυση παραγωγικού κεφαλαίου και ανθρώπινου δυναμικού έχει ρημάξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, τόνισε, και σχολίασε με δηκτικό τρόπο ότι “αν οι άνεργοι ήταν στο δημόσιο θα γινόταν ολοκαύτωμα, αλλά για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ποιος να μιλήσει; Δεν είναι της μόδας”. Κατά τον ίδιο, “δεξιά, κεντρώα ή αριστερή, μια είναι η αποεπενδυση. Θέλει προσπάθεια και ελπίζω να μην είναι ιδεολογικά χρωματισμένη γιατί πάλι θα αποτύχει”. Τα κεφάλαια που απαιτούνται μόνο εν μέρει μπορούν να καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. “Αν είμαστε μάγκες και πάρουμε όλα τα χρήματα από το τωρινό και το νέο ΕΣΠΑ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αθροίζονται μόλις 20 δισ. ευρώ, δηλαδή λείπουν 80 δισ. νέων ιδιωτικών επενδύσεων. Το στοίχημα είναι να πείσουμε τους Έλληνες και ξένους λεφτάδες να μη σπαταλούν τα χρήματά τους σε πάρτι στη Μύκονο, αλλά να τα επενδύσουν”.

Αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δίνει σημαντική βοήθεια σε επιχειρήσεις που στηρίζουν την απασχόληση, γιατί “αν δεν βρούμε τρόπους να φέρουμε τους άνεργους ξανά στην παραγωγή, το παιχνίδι χάθηκε”.

“Κάθε εβδομάδα θα χαλαρώνουν” τα Capital controls

Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας σήμερα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη: πολιτική ομαλότητα, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρηματοδότηση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω των κανονικών διαδικασιών της ΕΚΤ και όχι μέσω ELA.

“Η ελληνική κρίση δεν είναι ίδια με την κυπριακή, γι’ αυτό οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν πολύ γρηγορότερα” εκτίμησε η κ. Κατσέλη από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι τα capital controls -κυρίως για τις επιχειρήσεις- θα χαλαρώνουν κάθε εβδομάδα και περισσότερο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει χαλαρώσει σημαντικά η πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προέβλεψε και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι εφόσον συνεχιστεί η ομαλοποίηση του κλίματος στην οικονομία και δεν υπάρξουν νέα “ακροβατικά”, οι περιορισμοί σε μεγάλο βαθμό θα αρθούν μέχρι το τέλος του έτους. Όπως είπε, ήδη ελήφθησαν αποφάσεις για χαλάρωση των περιορισμών και μείωση της γραφειοκρατίας για ποσά έως 5.000 ευρώ. Επίσης είπε ότι το επόμενο βήμα, μετά τη μεταφορά των ημερήσιων υπολοίπων των τραπεζών και διαχείρισή τους σε εβδομαδιαία βάση είναι η μεταφορά των υπολοίπων της εβδομάδας κάθε τράπεζας και διαχείριση του μη εξαντλούμενου ποσού σε μηνιαία βάση. Πάντως, πρόσθεσε ότι αν δεν αρθούν σύντομα τα capital controls, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα κύμα επιχειρηματικής μετανάστευσης “απίθανων διαστάσεων και μεγάλου κόστους”.

Εθνικός στόχος η επιστροφή καταθέσεων

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, μετά τα capital controls, είναι κατά την πρόεδρο της ΕΕΤ και της Εθνικής η διαχείριση των “κόκκινων δανείων”, πεδίο στο οποίο όλες οι τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε εθνικό στόχο την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες -που ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα- καθώς έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, ώστε να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για να μην έχουμε νέες κρίσεις. Πάντως αναγνώρισε ότι η απαιτούμενη επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα “είναι ευκολότερο να λέγεται, παρά να γίνεται”.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός προανήγγειλε δύο μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών: α) διευκόλυνση της εξόφλησης των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων, για τη χρησιμοποίησή τους από τις τράπεζες ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ και β) κίνητρα για να επιστρέψουν τα αποσυρθέντα κεφάλαια.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 7/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s