ΕΒΖ: Χρειάζεται 60 εκατ. ευρώ για να σηκώσει κεφάλι

Τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ χρειάζεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υψηλά χρέη της και να “σηκώσει κεφάλι”, όπως έγινε σαφές στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε χθες. 

Είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αρνηθεί να παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση, και τα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο από τα χρήματα της εκκαθάρισης της ΑΤΕ Bank έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στο ταμείο απομένουν λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη οφειλών μεταξύ άλλων προς τευτλοπαραγωγούς, προς τη ΔΕΠΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εφορία και προς μεταφορείς τεύτλων (δεδομένου ότι λειτούργησε μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ χρειάστηκε να μεταφερθούν μέχρι εκεί τα τεύτλα από τις υπόλοιπες περιοχές). Ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου της εταιρείας, του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσού για την κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και ζήτησε να πληροφορηθεί πώς θα καλύψει η εταιρεία το “χρηματοδοτικό κενό” για τη συνέχιση της λειτουργίας της στο εξής, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια της φετινής σεζόν.

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η διοίκηση της εταιρείας προσδοκά έσοδα από τρεις πηγές:

α) διεκδίκηση οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ)

β) ανάπτυξη συνεργασιών, που όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει (π.χ. για την επεξεργασία ζάχαρης με όμιλο της Βραζιλίας και για την παραγωγή στεβιοζάχαρης στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία)

γ) αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΒΖ.

“Αν όλα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνουν, η ΕΒΖ είναι βιώσιμη”, είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου βιωσιμότητας, που υποχρεούται να παρουσιάσει στην πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, αλλά πριν να του δώσει την τελική του μορφή θέλει να έχει στα χέρια της την εμπορική συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο.

Βάσει της συμφωνίας “ειρήνευσης” (standstill agreement), η πιστώτρια τράπεζα δεσμεύτηκε ότι δεν θα κινηθεί κατά της επιχείρησης για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από δάνεια μέχρι την παρουσίαση του σχεδίου βιωσιμότητας. Επικαλούμενη τα capital controls, η ΕΒΖ αναμένεται να ζητήσει να παραταθεί για έναν μήνα η συμφωνία, που όμως λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην οποία απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια (3,5% συν χαρτόσημο) αλλά και πρόσθετη πίστωση χρόνου. Σημειωτέον ότι η ΕΒΖ μέσα σε πέντε μήνες κατέβαλε και 18 εκατομμύρια στην Πειραιώς για δάνεια που είχαν ληφθεί, για να καταβληθούν υποχρεώσεις προς παραγωγούς και τρίτους, από την προηγούμενη ζαχαρική καμπάνια.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Όσον αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε χθες, από τα 36,4 εκατ. ευρώ της συνολικής αύξησης τα 30 εκατ. είναι τα χρήματα που είχαν προκαταβληθεί τον περασμένο Απρίλιο. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 121.462.407 νέων μετοχών, αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, που θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, σε αναλογία μίας νέας για κάθε 3,3 παλαιές. Αν η αύξηση δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους, τότε όσες μετοχές απομείνουν θα διατεθούν σε νέους μετόχους.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναμένεται πόρισμα

Ερευνά ακόμη και για μαύρο χρήμα

Στη γενική συνέλευση ανακοινώθηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται το τελευταίο διάστημα από την εταιρεία Lazard, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων της ΕΒΖ, πρώην αλλά και νυν στελεχών, που ενδεχομένως ζημίωσαν την επιχείρηση. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών αλλά και διακίνησης μαύρου χρήματος. Το πόρισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 24/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s