Ασφαλιστικό: Ποιες αλλαγές έρχονται από το 2016

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι ίσως το πιο ακανθώδες πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά την εκλογική αναμέτρηση. 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Έως τον Οκτώβριο 2015 η κυβέρνηση πρέπει να λάβει νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Στο μεταξύ η μαύρη τρύπα στα έσοδα των ταμείων θα συνεχίσει να μεγαλώνει, όσο η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα και η μαύρη εργασία οργιάζει. Στο 7μηνο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 5,6% και οι επίσημες προβλέψεις μιλούν για ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Σήμερα το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 2,4 δισ. ευρώ, στα επικουρικά 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 220 εκατ. ευρώ. Μέχρι την 31η Οκτωβρίου, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν βρει με ποιο τρόπο θα εξοικονομήσουν πόρους για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 14%. Μέχρι στιγμής η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν εφαρμόστηκε, ωστόσο το έλλειμμα του ΕΤΕΑ φτάνει περίπου τα 330 – 350 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο μνημόνιο για αυξήσεις εισφορών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί). Παράλληλα έως 850 εκατ. ευρώ θα χάσουν και όσα Ταμεία έχουν έσοδα από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.

ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ 

Μετά τις εκλογές αναμένεται να εκδοθούν οι εγκύκλιοι που θα παρέχουν επεξηγήσεις για μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως:

η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας

η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του επιπρόσθετου πέναλτι 10% για την πρόωρη σύνταξη

οι αλλαγές στα κατώτατα όρια, ώστε όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/7/2015 να λαμβάνουν μόνο το οργανικό ποσό μέχρι να γίνουν 67

το “πάγωμα” των κατώτατων ορίων σύνταξης έως το 2021

οι εισφορές των ασφαλισμένων στα επικουρικά ταμεία, που από 1ης Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ κ.ά.

Ακόμη, προβλέπεται σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις παροχές του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα ταμεία, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, ρυθμίσεις για την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 κ.ά.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να φέρει εντός του φθινοπώρου ένα συνολικό νομοθέτημα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή ενοποίηση όλων των ταμείων σε μία ενιαία οντότητα και είσπραξη όλων των εισφορών από τη φορολογική διοίκηση, στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση εντός τριετίας των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία με βάση το ΙΚΑ.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι τον Νοέμβριο στην νέα κυβέρνηση για να εφαρμοστούν το νέος έτος θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών θα πρέπει:

να προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης

να εφαρμοστεί η ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξη

να ακολουθήσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Μάλιστα, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση και βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. 3863/10. Πιο απλά για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/7/2015 η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά

θα ακολουθήσει η καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου ανταποδοτικής σύνταξης με ενοποίηση κύριας και επικουρικής

θα εφαρμοσθεί ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, δίνοντας χώρο στη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων μέσα από την ιδιωτική και την επαγγελματική ασφάλιση.

Πλαίσιο + Φ1

Ρύθμιση 

Πιο αυστηροί όροι

Χωρίς ασφάλιση κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ (φωτ.), καθώς γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ρύθμισης παρελθόντων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο προβλέπει:

Αυστηροποίηση των κριτηρίων για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Παροχή της δυνατότητας πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για χρέη άνω των 50.000 ευρώ στα Ταμεία.

Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΟΓΑ.

Είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s