VentureGarden: Φυτώριο για νέες επιχειρήσεις

 

Εντατικά μαθήματα επιχειρηματικότητας που συμπληρώνοντας από εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγησης και υποστήριξη θα προσφέρει σε νέους και εν δυνάμει επιχειρηματίες το VentureGarden, ένα πρόγραμμα που πραγματοποιούν από κοινού το Anatolia School of Business του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και το ALBA Graduate Business School στην Αθήνα.
Το VentureGarden  προσφέρει ένα δίκτυο υπηρεσιών, ανθρώπων και γνώσης που βοηθά ένα νέο επιχειρηματία να σχεδιάσει ένα βιώσιμο πλάνο υλοποίησης της ιδέας του. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την αλληλεπίδραση με τους άλλους συμμετέχοντες, τους μέντορες και τους ομιλητές. Οι συμμετέχοντες μπορούν, μέσα από το δίκτυο ανθρώπων να βρουν εν δυνάμει πελάτες, συνεργάτες ή και επενδυτές.
Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει όσους ενδιαφέρονται να δομήσουν έναν βιώσιμο επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέα. Επομένως ένας συμμετέχων μπορεί να περιμένει δυναμική αλληλεπίδραση με την ιδέα του (σε σημείο που μπορεί να αλλάξει) και πειραματισμό μέχρι να φθάσει σε ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο θα μπορεί εύκολα να επικοινωνεί και να υλοποιεί αποτελεσματικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποτελείται από δύο στάδια:
01.    Ένα εντατικό πρόγραμμα δέκα μαθημάτων συνολικής διάρκειας 5 εβδομάδων που παραδίδονται δύο φορές την εβδομάδα από έμπειρους ειδικούς με την υποστήριξη καθηγητών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο campus του ALBA Graduate Business στην Αθήνα και του Anatolia School of Business στη Θεσσαλονίκη., παραδίδονται στην ελληνική και είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα. Το βασικό αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων είναι η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου (Business Model)
02.    Ένα στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, διάρκειας 12 μηνών, που βασίζεται στο εξατομικευμένο πλαίσιο επιχειρηματικών στόχων του κάθε συμμετέχοντα.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Στους τρεις προηγούμενους κύκλους του προγράμματος υποβλήθηκαν περισσότερες από 580 αιτήσεις συμμετοχής (εκ των οποίων οι 290 αιτήσεις στη Θεσσαλονίκη), και  επελέγησαν συνολικά 185 εκ των οποίων οι 86 παρακολούθησαν το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των τριών κύκλων, 42 καθηγητές και μέντορες παρέδωσαν συνολικά 215 ώρες μαθημάτων στους συμμετέχοντες του προγράμματος καθως και περισσότερες από 300 ώρες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, προσφέροντας συμβουλευτική και ουσιαστική υποστήριξη, με στόχο οι επιχειρηματικές ιδέες των συμμετεχόντων να προσφέρουν απτά επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, ανάμεσα στις επιχειρηματικές ευκαιρίες στις οποίες είχαν πρόσβαση εγκεκριμένοι συμμετέχοντες του προγράμματος, ήταν και εκδηλώσεις όπως το Venture Fair  που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2015, όπου δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη- «απόφοιτοι» του VentureGarden, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε επενδυτές από την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το MIT Entrepreneurship Forum που πραγματοποιήθηκε στο  MIT στη Βοστώνη, στο οποίο συμμετείχαν επιπλέον δύο ομάδες του VentureGarden από τη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ 4ο ΚΥΚΛΟ
Κάθε χρόνο υπάρχουν δύο περίοδοι εγγραφών, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η υποβολή αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο του εντατικού προγράμματος μαθημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του επίσημου ιστότοπου http://www.venturegarden.gr, μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2015. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Οκτωβρίου 2015, αφού  προηγηθεί η φάση αξιολόγησης και επιλογής των τελικών συμμετεχόντων.

Χρηματοδότηση 50.000 δολαρίων 

από την Hellenic Initiative

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative-THI) ανανεώνει τη στήριξή της προς το πρόγραμμα, υποστηρίζοντας τις καλύτερες συμμετοχές με επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 50.000 δολαρίων. «Το VentureGarden είναι ένα πρόγραμμα του οποίου η επιτυχία είναι η καλύτερη απόδειξη για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για προγράμματα και πρωτοβουλίες που βοηθούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι πιο αναγκαία από ποτέ κι εμείς πιστοί στους στόχους μας, είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά νέους ανθρώπους και αξιόλογες ιδέες» αναφέρει ο Μιχάλης Πρίντζος, Program Director της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Goodvidio: Ήρθε σε επαφή
με δυνητικούς πελάτες και επενδυτές
Μια από τις ομάδες που συμμετείχε στον πρώτο κύκλο του Venture Garden στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή της πετυχημένης start-up Goodvidio, όταν ακόμη βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Ως μηχανικοί λογισμικού ο Δημήτρης Κουρτέσης και ο Κωνσταντίνος Μπρατάνης δεν είχαν τη θεωρητική κατάρτιση στον κόσμο του επιχειρείν. Παρακολουθώντας το πρόγραμμα οι συνιδρυτές της εταιρείας (η οποία παρέχει κατάλληλα προωθητικά βιντεο σε e-shops) έλαβαν σημαντική βοήθεια σε επίπεδο συμβουλευτικής και δικτύωσης με έμπειρους μέντορες στρατηγικής οι οποίοι τους έφεραν σε επαφή με δυνητικούς πελάτες και επενδυτές.

Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 20/9/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s